search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:57
MENU CLOSE

Πλεύρης: Όχι σε επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 – Πότε ξεκινούν οι περιορισμοί σε όσους δεν κάνουν 3η δόση

09.12.2021 12:36
plevris_new

Ένα μεταβατικό στάδιο προκειμένου να εμβολιαστούν οι πολίτες των οποίων τα πιστοποιητικά νόσησης είναι άνω των 3ων μηνών και θα λήξουν το επόμενο διάστημα, θα προβλέπει η σχετική ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί αύριο ή το αργότερο έως το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στο ερώτημα εάν το χρονικό διάστημα θα είναι γύρω στον έναν μήνα, απάντησε ότι πιθανόν να είναι ένας τέτοιος χρόνος ασφαλείας αλλά το θέμα είναι επιχειρησιακό, καθώς θα πρέπει να μπορούν να βρουν το αντίστοιχο ραντεβού εμβολιασμού.

«Από 13 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί στους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση»

Για τους πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν συμπληρώσει επτά μήνες εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας είπε ότι από τις 13 Δεκεμβρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι με τους αντίστοιχους περιορισμούς και την υποχρέωση για rapid test.

Υπενθύμισε ότι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα κλείστηκαν 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού στους άνω των 60.

Φρένο στα περί υποχρεωτικότητας από τα 50 έτη

Ο υπουργός Υγείας έβαλε «φρένο» στα σενάρια περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού από την ηλικία των 50. Εξήγησε ότι η απόφαση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60 ελήφθη λόγω της επικινδυνότητας και αν υπάρξουν αντίστοιχα στοιχεία για μικρότερες ηλικίες τότε θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί.

Ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι με τον ρυθμό που κινούνται οι εμβολιασμοί, δεν θα χρειαστούν παραπάνω μέτρα, ωστόσο με βάση τη δυναμική πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον «επιφυλασσόμαστε αν θα χρειαστεί να παρθούν επιπλέον μέτρα».

Δεν έχει τεθεί θέμα λήξης του πιστοποιητικού μετά την τρίτη δόση

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη σχετικά με τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η μια τάση ζητεί να λήγει στους 12 μήνες και η άλλη στους 9. Η ελληνική θέση είναι ότι και το 9μηνο είναι πολύς χρόνος αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει περισσότερο από 9 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

VIP ΜΕΘ: Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Κυπαρισσία: Νεκρός 73χρονος πεζός που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Χριστούγεννα στη φυλακή για Λιγνάδη – Φιλιππίδη: Σε αυτούς τους θαλάμους κρατούνται (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:40