search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:08
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: Φαβορί ο Ανδρουλάκης, «σκληρό ροκ» από Παπανδρέου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2207
09/12/2021
10.12.2021 07:00
pasok_new

Το βλέμμα στην επόμενη μέρα και τις νέες ισορροπίες μέσα στο κόμμα

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα κατάσταση βρίσκει το ΚΙΝΑΛ η «επόμενη μέρα» του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Κι αυτό διότι, παρά τις δημοσκοπήσεις, τις προβλέψεις και τις αναλύσεις, η πρώτη κάλπη μοιάζει να διαμορφώνει μια αρκετά καθαρή εικόνα σχετικά με τον δεύτερο γύρο, παρά τον γνωστό αφορισμό του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη περί «γκαστρωμένης κάλπης».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε επί των αντιπάλων του και πρώτευσε με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος έμεινε εκτός δευτέρου γύρου και δήλωσε ότι στηρίζει για πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος) έμειναν πολύ πίσω από την πρώτη τριάδα και «κάνουν ταμείο» με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.

Τα χαρακτηριστικά της μάχης

Καθώς απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες μέχρις ότου μάθουμε και οριστικά ποιος θα είναι ο διάδοχος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να αναφερθούν σχετικά με τον δεύτερο γύρο:

● Ένα είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται ως το φαβορί για να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος μετά την καθαρή επικράτησή του στον πρώτο γύρο.

● Ένα άλλο είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρατεύει «σκληρό ροκ» με σκοπό να συσπειρώσει γύρω του όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί για να ανατρέψει τα «προγνωστικά».

● Και μια τρίτη παρατήρηση είναι ότι φαίνεται πως έρχονται αλλαγές στις εσωκομματικές ισορροπίες, οι οποίες αναμένεται να γίνουν πιο εμφανείς το επόμενο διάστημα.

Επίθεση ΓΑΠ κατά μέτωπον

Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει η στρατηγική που ο Γιώργος Παπανδρέου υιοθετεί για τον δεύτερο γύρο, η οποία είναι ιδιαίτερα «επιθετική» και μοιάζει να μην συνάδει με το γενικώς ήπιο προφίλ που τον χαρακτηρίζει.

Μέσα στις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός είπε για τον αντίπαλό του ότι «με το να εκλέξει κάποιος τον κ. Ανδρουλάκη δεν τον βάζει στη Βουλή. Θα έχουμε κενό στη Βουλή. Θα κάνει πάρτι ο Μητσοτάκης. Είναι ουσιαστικό ζήτημα», ότι «δεν μας έχει πει τι ταυτότητα έχει, πού θέλει να πάει τη χώρα, πού την παράταξη», ότι όταν ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ «με τον Παπαμιμίκο (τότε γραμματέα της Ν.Δ.) μοίραζαν καρέκλες, ενώ ζητούσαμε θυσίες από τον ελληνικό λαό» και ότι «ανανέωση είναι οι ιδέες, να χτυπήσουμε στεγανά. Δεν πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει ο κ. Ανδρουλάκης».

Η στρατηγική Παπανδρέου μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογικής διαδικασίας και να επιδιώκει, μέσω της μετωπικής με τον Ανδρουλάκη, να συσπειρώσει ψηφοφόρους που για τον έναν ή τον άλλον λόγο στον πρώτο γύρο προτίμησαν άλλους υποψηφίους.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τη θέση του, μετά την ανοιχτή – έστω και με αστερίσκους – υποστήριξη της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη από τον τρίτο Ανδρέα Λοβέρδο. Το τι θα επιτύχει μένει να φανεί στην κάλπη της 12ης Δεκεμβρίου, ωστόσο φαίνεται ότι η στρατηγική του «σκληρού ροκ» είναι η βασική επιλογή του.

Ο Ανδρουλάκης διαψεύδει και καλεί σε ευρεία συμμετοχή

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες Παπανδρέου για «μοίρασμα θέσεων», κάνοντας, μάλιστα, λόγο για fake news. Παράλληλα, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι συμφωνεί «απόλυτα με αυτό που είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνυποψήφιός μου, Γιώργος Παπανδρέου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην γίνει δεύτερος γύρος εκλογών, πρέπει να τιμήσουμε τους πολίτες που μας τίμησαν. Είναι λάθος να μην τηρήσουμε το καταστατικό μας, είναι λάθος να μην κάνουμε εκλογές».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «θέλω τις εκλογές ώστε ο επόμενος πρόεδρος να έχει μια καθαρή εντολή, ισχυρή εντολή, ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας της παράταξης».

Για την ώρα, ο Ανδρουλάκης απευθύνει κάλεσμα στους 270.000 πολίτες που συμμετείχαν στον πρώτο εκλογικό γύρο να έλθουν στις κάλπες και του δευτέρου γύρου λέγοντας ότι «ζητώ ισχυρή εντολή ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας της παράταξης και καλώ και τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες, παλιά μας μέλη, φίλους, παλιούς ψηφοφόρους που μας στήριξαν να έρθουν και αυτή την Κυριακή». Η στρατηγική αυτή μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους:

● Από τη μία ο Ανδρουλάκης επιδιώκει μια καθαρή νίκη και, με τα δεδομένα του πρώτου γύρου, κατανοεί ότι αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή, και

● Από την άλλη θέλει να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, απευθυνόμενος όχι μόνο σε όσους τον ψήφισαν, αλλά στο σύνολο των πολιτών που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο.

Μια έτερη ενδιαφέρουσα παράμετρος που έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται στο ΚΙΝΑΛΛ είναι ποιος θα είναι ο επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή αν κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεδομένου ότι ο ίδιος είναι ευρωβουλευτής και δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν το όνομα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ωστόσο κάποιες άλλες φέρουν ως επικρατέστερο τον Μιχάλη Κατρίνη, νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος. Φυσικά, όλα αυτά βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο των πληροφοριών και δεν αναμένεται να υπάρξει ονοματολογία πριν την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Αθήνα – Μόσχα «δεμένες» από την Ιστορία

Θετική προοπτική επιχειρεί να σκιαγραφήσει η κυβέρνηση

Τι «είδε» ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:07