search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:06
MENU CLOSE

Τι «είδε» ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2207
09/12/2021
09.12.2021 07:00
syriza_new

Δύο βασικά συμπεράσματα κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. από τον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

1. Το ένα αφορά τις δημοσκοπήσεις. Πηγές της Κουμουνδούρου, μια μέρα μετά το αποτέλεσμα, έκαναν λόγο για «παταγώδη αποτυχία» των δημοσκοπήσεων και υπογράμμιζαν πως «για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται στη χώρα μας πως ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις δεν είναι τελικά και ο πρώτος στις κάλπες». Έκαναν δε την παρατήρηση ότι «14 στις 17 δημοσκοπήσεις όχι μόνο απέτυχαν να αποτυπώσουν τα τελικά ποσοστά, αλλά έδειχναν πρώτο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον κ. Λοβέρδο, που απέτυχε να περάσει εν τέλει έστω στον δεύτερο γύρο».

Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς δείχνει να αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις ως προς την καταγραφή της πρόθεσης ψήφου, εστιάζοντας κυρίως στα ποιοτικά στοιχεία όπου εντοπίζει σημάδια της κυβερνητικής φθοράς. Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η Εξεταστική που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατά το ένα σκέλος της αφορά τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll. Όπως φαίνεται, η Κουμουνδούρου θα αξιοποιήσει από εδώ και πέρα την αποτυχία των δημοσκοπήσεων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛΛ, εγείροντας πιο έντονα θέμα αξιοπιστίας και για τις δημοσκοπήσεις που αφορούν τις εκλογικές τάσεις.

2. Το δεύτερο συμπέρασμα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «η καθαρή αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή, την οποία εξέφραζε ο κ. Λοβέρδος, ηττήθηκε». Μάλιστα, θεωρούν ότι «η αποτυχία Λοβέρδου συνιστά αποτυχία Μητσοτάκη», ενώ παραπέμπουν προς επίρρωση στο ότι «οι άλλοι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ τόσο καιρό κατήγγελλαν προσπάθεια διαμόρφωσης του αποτελέσματος υπέρ του κ. Λοβέρδου από την κυβέρνηση μέσα από τη μαζική προσέλευση στις κάλπες του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας». Κοινώς, θεωρούν ότι υπήρξε ενεργός «γαλάζια» στήριξη στον Α. Λοβέρδο, η οποία απέτυχε.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμούν ότι εντείνεται η ανησυχία στο επιτελείο Μητσοτάκη και επειδή η αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή δεν πέρασε και επειδή πλέον διατηρούνται ανοιχτά η συζήτηση και το σχέδιο για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Νέα μεγάλη πρόκληση

Από εκεί και πέρα, πάντως, η επικράτηση Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο, πιθανότατα και στον δεύτερο, ανεβάζει την πρόκληση και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χώρων (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) για τα μάτια των κεντροαριστερών και κεντρώων ψηφοφόρων.

Το αναμενόμενο σε περίπτωση εκλογής του είναι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα αξιοποιήσει την όποια δυναμική της εκλογικής διαδικασίας και της νίκης του για την κατοχύρωση των αυξημένων ποσοστών που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ το τελευταίο δίμηνο και το πέρασμα σε διψήφιο νούμερο.

Στο πλαίσιο αυτό προφανώς θα επιχειρήσει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίο κινήθηκαν κατά κανόνα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ από το 2015 και μετά. Η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο δυνητικών μετεκλογικά εταίρων ήταν εξ αρχής δεδομένη, από τη στιγμή που απευθύνονται σε ένα κοινό ακροατήριο. Το επιπλέον είναι τώρα ότι ο Ανδρουλάκης θα θέλει να αξιοποιήσει το όποιο μομέντουμ παρουσιάζεται από το γεγονός της ανανέωσης που συμπυκνώνεται στη φράση «νέος και άφθαρτος».

Εν όψει και του συνεδρίου του στο τέλος Φεβρουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να διαμορφώσει γρήγορα μια τακτική απέναντι στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που θα προκύψει από την κάλπη του δεύτερου γύρου.

Σε πρώτο πλάνο η πανδημία

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα, δηλαδή την πανδημία και την κυβερνητική διαχείριση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. συνεχίζει στη γραμμή που έχει χαράξει, δηλαδή την καταγγελία σε υψηλούς τόνους για το ότι η κυβέρνηση κινείται με μέτρα «κατασταλτικού» χαρακτήρα με αιχμή τον εμβολιασμό και απορρίπτει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Τα μέτρα που η Κουμουνδούρου συνεχίζει να κρατάει σε πρώτο πλάνο είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, η στήριξη του ΕΣΥ και οι προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, η κατάργηση της συγχώνευσης των σχολικών τμημάτων και η αραίωση αυτών όπου είναι δυνατόν, και η αποτροπή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς με περισσότερα οχήματα και δρομολόγια. Παράλληλα, συνεχίζει να ζητά «πόρτα – πόρτα» καμπάνια πειθούς των ανεμβολίαστων με κινητές μονάδες συνεργείων.

Σε αυτή τη φάση η ηγεσία δεν ενδιαφέρεται να βγει πιο μπροστά από την κυβέρνηση ζητώντας πιο αυστηρά μέτρα για την ανακοπή της διασποράς που απειλείται να ενταθεί λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής συζητήθηκε το θέμα της υποχρεωτικότητας, το οποίο μπήκε στην ατζέντα λόγω του προστίμου των 100 ευρώ για τους άνω των 60 (το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε), αλλά και της θέσης υπέρ του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού που πήρε ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα καθηγητής Αιματολογίας στο Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Ο τελευταίος απέρριψε τη λογική διοικητικών και χρηματικών προστίμων ως «ποινή» για την υποχρεωτικότητα και πρότεινε τον αποκλεισμό ουσιαστικά των ανεμβολίαστων από μαζικούς χώρους και δραστηριότητες διά της ευρείας χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ωστόσο, όπως είχε ήδη φανεί και από τη συζήτηση στη Βουλή, προς το παρόν τουλάχιστον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κάθε λογική καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το ηγετικό επιτελείο εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο προς το παρόν να προτείνει μέτρα αντιδημοφιλή.

Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι δεν είναι υποχρεωμένη η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει απαντήσεις για όλα και προτάσεις, ειδικά απέναντι σε μια κατάσταση που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση και που δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα, με τους 90 – 100 θανάτους την ημέρα, αν είχε ακούσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπήρξαν στελέχη, κυρίως από την Ομπρέλα και την Προοδευτική Συμμαχία, που τοποθετήθηκαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είτε με τη μορφή της υποχρεωτικότητας σε επαγγελματικές κατηγορίες είτε στη λογική του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού χωρίς όμως πρόστιμα και εξοντωτικές ποινές. Ωστόσο, με βάση την εκτίμηση ότι υπάρχουν ζητήματα – πολιτικά, συνταγματικά, δικαιωματικά – που δεν είναι λυμένα, ακόμη και αυτοί που στηρίζουν κάποια μορφή υποχρεωτικότητας το κάνουν χαλαρά, χωρίς να είναι πεισμένοι απόλυτα.

Διαβάστε επίσης:

Ο Βύρων αγαπούσε την ελληνική φύση

Η ακρίβεια… τρώει τον παρά

Αναδρομικό τσεκούρι σε ποσά παλαιότερων ετών που έλαβαν συνταξιούχοι το 2015-16

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:02