search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:52
MENU CLOSE

Stan Smith από μανιτάρια και σαλόνια αυτοκινήτων από δέρμα κάκτου – Η νέα τάση που ακολουθούν τα μεγάλα brands (Videos/Photos)

10.12.2021 14:16
kanapes

Όταν μιλάμε για παπούτσια του τένις, πρώτο έρχεται στο μυαλό μας το μοντέλο «Stan Smith» της γερμανικής εταιρείας Adidas. Πράγματι, αν ρίξεις μια ματιά στα παπούτσια των περαστικών στο μετρό ή στο λεωφορείο δεν θα αργήσεις να το εντοπίσεις.

Ολόλευκο με μια διακριτική πράσινη ετικέτα, το μοντέλο αυτό αφιερωμένο στον σπουδαίο Βρετανό τενίστα, από το 1964 που κυκλοφόρησε, αγαπήθηκε από τους καταναλωτές είτε έπαιζαν είτε δεν έπαιζαν τένις.

Τα τελευταία χρόνια καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν το οικολογικό προφίλ τους και να δώσουν την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράζουν οικολογικά προϊόντα, η έρευνα για εναλλακτικά προϊόντα έχει γίνει εντατική. Υπάρχει ανάγκη για μείωση των ρύπων, και τα οικόσιτα ζώα όπως οι αγελάδες συμβάλλουν με τις βιολογικές «αναθυμιάσεις» τους στην αύξηση των ρύπων παγκοσμίως.

Υπάρχει λοιπόν ανάγκη να μειωθούν τα κοπάδια των οικόσιτων ζώων αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η ανάγκη να παράγονται εναλλακτικά κάποια προϊόντα. Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και το δέρμα. Καρπός λοιπόν της έρευνας είναι ένα μοντέλο δερμάτινα παπούτσια «Stan Smith» τα οποία κατασκεύασε η Adidas όχι από δέρμα ζώων, αλλά από μανιτάρια!

Η Adidas απευθύνθηκε στην εταιρεία «Bolt Threads» που κατασκευάζει ένα υλικό που ονομάζεται «Mylo» και φτιάχνεται χρησιμοποιώντας ρίζες από τα μανιτάρια. Η εταιρεία για την κατασκευή του φυτικού δέρματος χρησιμοποιεί το μυκέλιο των μανιταριών.

Οι φωτογραφίες είναι από το site της εταιρίας «Bolt Threats»

Για το λόγο αυτό στα εργαστήριά της δημιουργεί τις συνθήκες που έχει το υπέδαφος του δάσους, και δημιουργεί μικροσκοπικές «φωλιές» με πριονίδι και λίγη οργανική ύλη. Εκεί φυτεύει κύτταρα μυκελίου, και σε λίγες μέρες, ακριβώς λόγω των κατάλληλων συνθηκών υγρασίας, θερμοκρασίας, φωτός, κλπ., συλλέγουν μια ουσία σαν αφρό.

Ο αφρός αυτός, μετά από κάποια μυστική διαδικασία μετατρέπεται σε ένα υλικό που μοιάζει με το δέρμα, βάφεται οικολογικά, και χρησιμοποιείται και για σκληρές χρήσεις, όπως στην περίπτωση του αθλητικού παπουτσιού, του οποίου μόνον η σόλα είναι από ελαστικό καουτσούκ.

Στη φάρμα της εταιρείας «Bolt Threads», στο Άρνεμ της Ολλανδίας, ο πρόεδρος Νταν Ουϊντμάγιερ, ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει το προϊόν που χρειάζεται σε δύο (2) εβδομάδες, πολύ πιο σύντομο διάστημα από το να εκτρέφει βοοειδή. Θα πρέπει να περιμένουμε το 2022 για να έχουμε τα πρώτα ζευγάρια των φυτικών «Stan Smith», και η τιμή τους παραμένει ακόμη μυστική.

Δέρμα από κάκτους

Ενώ στην Ευρώπη οι ερευνητές στράφηκαν στα μανιτάρια, στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στο Μεξικό, οι ερευνητές στράφηκαν στους κάκτους.

Είναι γνωστό ότι το πατροπαράδοτο ποτό στο Μεξικό, η τεκίλα, παράγεται από τον κάκτο της Αγαύης. Στην περίπτωση όμως αυτή, οι δύο Μεξικάνοι ερευνητές κατόρθωσαν να φτιάξουν τεχνητό δέρμα από τα φύλλα των κάκτων.

Οι Αντριάν Λόπεζ Βελάρντε και Μάρτε Κάσαρες, έφτιαξαν τεχνητό δέρμα από τον κάκτο «Νopal» (φωτογραφία απο wikipedia) . Είναι αυτός ο κάκτος που στην Ελλάδα ονομάζουμε Φραγκοσυκιά.

Οι δύο νεαροί κατασκευαστές, ισχυρίζονται ότι το δέρμα που έφτιαξαν είναι ανθεκτικό, αναπνέει, είναι βιοδιασπώμενο και αντέχει τουλάχιστον δέκα (10) χρόνια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή παπουτσιών, αξεσουάρ, για την επένδυση επίπλων σπιτιού, την επένδυση καθισμάτων αυτοκινήτου, και κάθε πιθανή χρήση του δέρματος.

Εκτός από την παραγωγή, και η επεξεργασία του ζωικού δέρματος είναι ζημιογόνα για το περιβάλλον. Οι βυρσοδέψες χρησιμοποιούν 250 συνολικά τοξικές ουσίες και δηλητήρια όπως τη φορμαλδεΰδη, το κυάνιο, το αρσενικό και το χρώμιο, για την επεξεργασία των ζωικών δερμάτων. Οι ουσίες αυτές μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Οι δύο Μεξικανοί παραγωγοί, ισχυρίζονται ότι έλαβαν υπ’ όψη τους και τη «βιωσιμότητα» αφού οι κάκτοι δεν χρειάζονται νερό, και βρίσκονται παντού μέσα στην μεξικανική έρημο.

Όσες εταιρείες υιοθετήσουν τη χρήση του τεχνητού δέρματος θα μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 20%, ενώ ταυτόχρονα η χρήση του τεχνητού δέρματος μειώνει τη χρήση πλαστικού κατά 32-42%.

Τα ποσοστά είναι αξιοπρόσεκτα, καθώς έχουμε φτάσει στο «μη περαιτέρω», και όπως δείχνουν τα πράγματα οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν γιατί δημιουργείται μια μόδα, ένα trend γύρω από αυτά τα εναλλακτικά υλικά και προϊόντα.

Έτσι, η εταιρεία παπουτσιών «No Saints» μετατρέπει υπολείμματα τροφών σε παπούτσια, χρησιμοποιώντας το πρωτοποριακό υλικό «Pinatex» ένα υλικό που φτιάχνεται από τις ίνες των φύλλων του ανανά και φλούδες μήλων.

Η εταιρεία αυτοκινήτων Porsche, έκανε γνωστό στους πελάτες της ότι το ηλεκτρικό μοντέλο της «Taycan» (φωτογραφία απο wikipedia) θα διατίθεται και με φυτικά δερμάτινα καθίσματα και στην κονσόλα του οδηγού.

Η Porsche κατασκευάζει το υλικό αυτό, χρησιμοποιώντας ίνες από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, και ισχυρίζεται ότι μειώνει κατά 80% την ποσότητα CO2 που απελευθερώνει στο περιβάλλον.

Αλογότριχες και ρινόκεροι

Όμως, οι κίνδυνοι για τη φύση ελοχεύουν παντού. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και το πανεπιστήμιο της Φουντάν στην Κίνα, κατάφεραν και κατασκεύασαν κέρατο ρινόκερου από τρίχες αλόγου. Το κέρατο του ρινόκερου, παρότι είναι απαγορευμένο, είναι ένα υλικό με τεράστια αξία στη μαύρη αγορά, και για το λόγο αυτό οι ασιατικοί ρινόκεροι της Ιάβας και της Σουμάτρας κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, έφτιαξαν αυτό το εναλλακτικό κέρατο ρινόκερου, ένα υλικό που είναι πολύ δύσκολο να το ξεχωρίσει κανείς από το γνήσιο, έχοντας σαν βασικό σκοπό να το διοχετεύσουν στην αγορά για να αποπροσανατολίσουν τους αγοραστές, να διαδώσουν την αμφιβολία στην αγορά, με σκοπό να μειωθεί η ζήτηση για το ζωικό κέρατο, να πέσουν οι τιμές σαμποτάροντας όλο αυτό το μακάβριο παρά-εμπόριο, και να βάλουν ένα τέρμα στην παράνομη αγορά και πώληση μελών αγρίων ζώων, που δυστυχώς χρησιμοποιούνται κατά κόρο για την κατασκευή «παραδοσιακών φαρμάκων».

Στην ουσία οι παραδοσιακοί-πρακτικοί αυτοί «γιατροί» χρησιμοποιούν κι άλλα μέλη άγριων ζώων (νύχια και δόντια τίγρης, δόντια αγριογούρουνου, κλπ.) προκειμένου να κατασκευάζουν «ματζούνια», που υποτίθεται είναι φάρμακα για κάθε ασθένεια στην Κίνα.   

Το κέρατο του ρινόκερου θεωρείται αφροδισιακό στην Κίνα, οπότε φαντάζεστε τι κίνδυνο διατρέχουν οι ρινόκεροι προκειμένου να βελτιώσουν τις «επιδόσεις» τους οι Κινέζοι. Οι ρινόκεροι δεν είναι πάνω από 29.000 παγκοσμίως και οι τελευταίοι τρεις (3) λευκοί εναπομείναντες ρινόκεροι βρίσκονται κάτω από 24ωρη φύλαξη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ελέφαντες, των οποίων ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 150.000 ζώα, από το 2007.

Παρόλα αυτά, μόλις το 2018, το Ιλινόις έγινε η 9η πολιτεία που απαγόρευσε την πώληση ελεφαντόδοντου και κέρατου ρινόκερου.

Αν λοιπόν πρέπει να φορέσουμε οπωσδήποτε ένα δερμάτινο μπουφάν ή ένα πανωφόρι, ας θυμηθούμε ότι μπορούμε εναλλακτικά να φορέσουμε ένα μπουφάν από δέρμα κάκτου!

Διαβάστε επίσης

Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία εν μέσω πανδημίας: Εκρηκτικό κοκτέιλ για την ψυχολογία μας

Χριστούγεννα: Πώς να αποφύγουμε τον υπερκαταναλωτισμό – Ιδέες για «πράσινες» γιορτές (Photos)

Τζον Λένον: 41 χρόνια χωρίς τον θρύλο των Beatles – Το χρονικό της δολοφονίας και οι «προφητικές» δηλώσεις (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:45