search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 08:08
MENU CLOSE

Καθαρή νίκη Ανδρουλάκη με μηνύματα ενότητας απ’ όλους

13.12.2021 07:00
androulakis_new

Και το όνομα αυτού, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο 43χρονος πολιτικός μηχανικός και ευρωβουλευτής, κυριάρχησε επί του Γιώργου Παπανδρέου στο β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών και εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Νίκησε το φαβορί

Η νίκη του Ν. Ανδρουλάκη την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη ήταν. Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήδη από τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας είχε κυριαρχήσει επί των αντιπάλων του, αφήνοντας σχεδόν οκτώ μονάδες πίσω του τον δεύτερο Γ. Παπανδρέου -με τον οποίο μονομάχησε την Κυριακή- και σχεδόν εννέα εκατοστιαίες μονάδες τον τρίτο, Ανδρέα Λοβέρδο.

Παρά, δε, την στρατηγική του «σκληρού ροκ» που καθ’ όλο το διάστημα μεταξύ των δύο γύρων ακολούθησε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμα και σε καταγγελίες για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έχασε ποτέ τον τίτλο του φαβορί, τίτλο που «σφράγισε» εμφατικά συγκεντρώνοντας το 68% των ψήφων, έναντι 32% του αντιπάλου του.

Από την πλευρά του, ο Ν. Ανδρουλάκης συνέχισε καθ’ όλη την εβδομάδα να στέλνει μήνυμα για κατά το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή, αλλά και μήνυμα ανανέωσης του κόμματος. Παράλληλα, όταν χρειάστηκε, απάντησε στις αιχμές Παπανδρέου και -όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα- διατήρησε το momentum που είχε αποκτήσει από τον πρώτο γύρο, λαμβάνοντας πεντακάθαρη εντολή.

Παρακαταθήκη η συμμετοχή

Αν υπάρχει κάτι άλλο αξιοσημείωτο από την αναμέτρηση της Κυριακής, αυτό είναι αναμφίβολα το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των πολιτών. Από τις σχεδόν 271.000 που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, την Κυριακή στις κάλπες έσπευσαν σχεδόν οι 206.000. Συγκριτικά, κατά τις εσωκομματικές εκλογές του 2017 στον πρώτο γύρο είχαν συμμετάσχει περίπου 211.000 και στον δεύτερο 156.000.

Η συμμετοχή -στην οποία αναφέρθηκε και κατά τις πρώτες δηλώσεις του από τη Χ. Τρικούπη ο Ν. Ανδρουλάκης- αποτελεί και μια ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη, την οποία ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ καλείται να κεφαλαιοποιήσει, προκειμένου να ενισχύσει το κόμμα και να το κάνει έναν από τους ισχυρούς «παίκτες» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Από την άλλη, στις ίδιες δηλώσεις, ο Ν. Ανδρουλάκης έστειλε και μήνυμα ενότητας στο κόμμα, συγχαίροντας τους αντιπάλους του στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία και δηλώνοντας με έμφαση ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι εδώ, ενωμένο δυνατό», υπό τις επευφημίες πολλών υποστηρικτών του έξω από τα γραφεία του κόμματος, όπου έφθαση πεζός από το γραφείο του.

Μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας

Σημειώνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Ν. Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να προχωρήσει η παράταξη ενωμένη και να μεγαλώσει ώστε να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό. Και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ συνεχάρησαν τον νικητή και εξέφρασαν την άποψη ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις «ολικής επαναφοράς» του κόμματος.

Ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ενωτικός, κάνοντας λόγο για «μία νέα σελίδα στην ιστορία της δημοκρατικής παράταξης. Με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση», αλλά και καλώντας τους πάντες «να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά. […] Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνος νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ. […] Δεσμεύομαι για μία νίκη της παράταξης. ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα».

Από εκεί και πέρα, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ από σήμερα ήδη καλείται να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά, ρυθμίζοντας, ταυτόχρονα, το χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, κρίνοντας ότι με την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο θα ενισχύει την παρουσία του κόμματος και της χώρας στην ΕΕ.

Αναμένεται «στίγμα»

Ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται άμεσα να «δώσει στίγμα» σχετικά με τις προθέσεις του για το κόμμα, ορίζοντας τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, θέση για την οποία έχουν ακουστεί ήδη τα ονόματα των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Μιχάλη Κατρίνη και Κώστα Σκανδαλίδη, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει «κλειδώσει» κάποιο από αυτά.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να αρχίσει σταδιακά να ξεδιπλώνει και την πολιτική του σε διάφορα ζητήματα, τόσο επικαιρότητας όσο και ιδεολογικής/πολιτικής προσέγγισης, δεδομένου ότι, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν απευθύνει μυνύματα «συνεργασίας» προς το κόμμα και τον νέο αρχηγό του.

Και, φυσικά, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καλείται να δει πώς το ζήτημα της ενότητας δεν θα μείνει στα λόγια, αλλά θα έχει πρακτική εφαρμογή από την επομένη, κιόλας, της εκλογικής διαδικασίας. Στο παρελθόν στο ΚΙΝΑΛ είχαν καταγραφεί ηχηρές διαφοροποιήσεις, οι οποίες είχαν αντιμετωπιστεί με σχετικά ήπιο τρόπο. Μένει να φανεί αν και ο Ν. Ανδρουλάκης θα ακολουθήσει αυτή την τακτική.

Κατά τα λοιπά, το «Καλημέρα ήλιε» έξω από τα γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη, οι πανηγυρισμοί και η συχνή χρήση του ΠΑΣΟΚ δεν περνούν απαρατήρητα αν και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν όσοι μιλούν για ολική επαναφορά έχουν δίκιο ή άδικο…

Διαβάστε επίσης

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πανηγυρισμοί έξω από το γραφείο του Ανδρουλάκη με το «Καλημέρα ήλιε καλημέρα» (Photo | Video)

Μαίρη Χρονοπούλου: H προσαγωγή στη ΓΑΔΑ το βράδυ της δολοφονίας Ταχτσή (Video)

Formula 1: Και επίσημα παγκόσμιος πρωταθλητής ο Φερστάπεν – Απορρίφθηκε η ένσταση της Mercedes

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 08:04