search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 04:09
MENU CLOSE

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: «Η γενοκτονία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να μας αφορά όλους»

14.12.2021 07:00
armenia_new

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι στις 9 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, λόγω του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αφορμή τα δύο παραπάνω γεγονότα η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος πήρε τη σημαντική πρωτοβουλία να συνδιοργανώσει μαζί με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας εκδήλωση αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα θύματα των Γενοκτονιών ανά τον κόσμο.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Αρμενικής Επιτροπής κ. Χαρουτιούν Σπαρταλιάν, ο οποίος τόνισε πως «η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην 9η Δεκεμβρίου, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας έγινε το Σεπτέμβριο του 2015 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επειδή στις 9 Δεκεμβρίου 1948 ο ΟΗΕ, με αφορμή το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε υιοθετήσει τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας».

Όπως επισημαίνει «από το 2015 μέχρι σήμερα, αισθανόμαστε ότι ακόμη δεν έχει εδραιωθεί, στην συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης, η σημαντικότητα της ημέρας αυτής. Η ημερομηνία αυτή δεν αφορά μόνο τους Αρμένιους, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες του Πόντου, δεν αφορά μόνο του Εβραίους. Αφορά όλη την ανθρωπότητα. Η γενοκτονία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να μας αφορά και να μας συγκινεί όλους. Γενοκτονηθέντες λαούς και μη».

Όσον αφορά για το έργο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος τόνισε ότι «σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, συνδιοργανώσαμε τη φετινή εκδήλωση, διότι ως απόγονοι γενοκτονηθέντων λαών έχουμε καθήκον να συμβάλουμε στην εδραίωση της 9ης Δεκεμβρίου και της σημειολογίας αυτής στην συνείδηση του καθενός. Κι αυτό θα το καταφέρουμε όλοι μαζί. ΜΑΖΙ βάζουμε τέλος στις γενοκτονίες».

Στη συνέχεια σε ερώτησή μας για το αν θεωρεί ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων θα αναγνωριστεί σύντομα και από άλλες χώρες μας απάντησε: «Μετά την μεγάλη νίκη που αποτέλεσε η αναγνώριση την γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Η.Π.Α., θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αγώνες μας για νέες αναγνωρίσεις έχουνε λάβει μια νέα δυναμική. Οι αγώνες αυτοί δεν σταματούν αλλά εντείνονται.

Αυτή την στιγμή το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει τεθεί προς ψήφιση στα κοινοβούλια της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Γεγονός που από μόνο του αποτελεί μια ακόμη νίκη. Η λίστα των χωρών που έχουν αναγνωρίσει επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων συνεχίζει να μεγαλώνει παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει το έθνος μας.

Οι Αρμενικές Εθνικές Επιτροπές ανά τον κόσμο εργαζόμαστε δεκαετίες ολόκληρες για τις αναγνωρίσεις αυτές και οι προσπάθειες μας αργά οι γρήγορα αποδίδουν καρπούς. Σύμμαχοι μας σε αυτή την προσπάθεια είναι όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι συνάνθρωποι μας.

Όπου κι αν βρίσκονται αυτοί και από όποιο κοινωνικό και πολιτικό σύνολο κι αν προέρχονται, όταν παρατίθεται ενώπιον τους το «Αρμενικό Ζήτημα» (όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων), αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του εγκλήματος, συ στρατεύονται με εμάς. Όσο περισσότερο ενημερώνεται κανείς για τα γεγονότα του 1915, τόσο πιο σαφές γίνεται ότι οποιαδήποτε γενοκτονική πρακτική αντιτίθεται πρωτίστως στην ανθρώπινη φύση».

Τέλος για αν είναι πιθανό στο μέλλον η ανθρωπότητα να ξαναζήσει μία ακόμη γενοκτονία, ο κ. Σπαρταλιάν αναφέρει ότι «στην εκδήλωση μας την 9η Δεκεμβρίου, 2 από τις ομιλίες ήταν αφιερωμένες σε 2 πολύ πρόσφατες γενοκτονίες. Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Τούτσι στην Ρουάντα που έλαβε χώρα το 1994 και ο κουρδικής καταγωγής Ρουστάμ Μαχμουντιάν αναφέρθηκε στην γενοκτονία των Γεζίντι που έλαβε χώρα το 2014.

Όπως αντιλαμβάνεστε οι χρονολογίες αυτές δείχνουν ότι γενοκτονίες γίνονται ακόμη και στις μέρες. Αυτό συμβαίνει διότι, ενώ το έγκλημα της γενοκτονίας έχει οριστεί ως έγκλημα που καταδικάζεται από το διεθνές δίκαιο, η διεθνής κοινή γνώμη και το διεθνές δικαστήριο δεν έχουν δείξει ακόμη την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να επαναληφθούν δίκες όπως αυτή της Νυρεμβέργης».

«Όσο οι γενοκτονίες του παρελθόντος και τους παρόντος δεν δικάζονται και δεν καταδικάζονται παραδειγματικά, θα εξακολουθούμε να γινόμαστε μάρτυρες νέων γενοκτονιών. Δυστυχώς όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο κ. Μαχμουντιάν στην ομιλία του «οι γενοκτονίες γεννούν γενοκτονίες». Κι εμείς δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ανακόψουμε αυτή την θλιβερή συνέχεια», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Σχολεία: Χωρίς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς – Στον «πάγο» το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Νικολά Υλό: Η πορεία του από τη δόξα στην περιφρόνηση (Photos/Video)

Πρόσφυγες: Άνθρωποι «Β’ διαλογής» σε πόλεις, Έβρο, νησιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24