search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:35
MENU CLOSE

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάλπες: «Να φύγουν, είναι επικίνδυνοι»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2212
13/01/2022
14.01.2022 07:00
syriza-new

Εντείνει τις επιθέσεις του στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με αφορμή την επιδημιολογική κατάσταση, την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, που έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των κρουσμάτων, και το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών.

Η προσπάθεια του ηγετικού επιτελείου επικεντρώνεται στη με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα αποδόμηση της κυβέρνησης, σε μια στιγμή που η ίδια πέφτει σε παλινωδίες και εκπέμπει έλλειψη συντονισμού.

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση για στρατηγική υποβάθμισης της πανδημίας – που στηρίζεται με «αφηγήματα» όπως ότι η Όμικρον είναι ήπια, η πανδημία θα λήξει τον Μάρτιο κ.λπ. – και κατά συνέπεια αδιαφορία για τα μέτρα προστασίας της υγείας και τα οικονομικά βάρη που συνεπάγονται για τα νοικοκυριά (π.χ. όσον αφορά τα τεστ), και από την άλλη της καταλογίζει ανικανότητα ακόμη και για τα στοιχειώδη μέτρα, ενώ, τέλος, της προσάπτει ντιλ με οικονομικά συμφέροντα από τον χώρο της Υγείας (διαγνωστικά, μεγαλοκλινικές).

Ταυτόχρονα υπάρχουν ενδείξεις ανησυχίας του πρωθυπουργικού Γραφείου για την κυβερνητική φθορά, που προφανώς δεν περνούν απαρατήρητες, αντιθέτως τίθενται στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά αποσύρει το αίτημα για κάλπες, έστω και αν προσαρμόζει τη ρητορική στη συγκυρία της αβεβαιότητας και της ανησυχίας που βιώνει η κοινωνία εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των μολύνσεων και της ακρίβειας: παραμένει καθημερινή επωδός των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν» ή ακόμη πως «η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή» κατά τα γνωστά σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Όσο για τις προαναφερθείσες ενδείξεις, τέτοιες αποτελούν για την Κουμουνδούρου τα σενάρια για τριπλές κάλπες που κυκλοφόρησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και αποδίδονται σε διαρροές του Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο αν μετά το «κάψιμο» της απλής αναλογικής με την πρώτη κάλπη ούτε η δεύτερη κάλπη δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση συνεργασίας, τότε είναι πιθανή μια προσφυγή σε τρίτη κάλπη με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στον στόχο της αυτοδυναμίας και στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας.

Ανεξαρτήτως του αν στις προθέσεις εκείνων που έκαναν τις διαρροές ήταν να θέσουν στην κοινωνία ένα «σκληρό δίλημμα» (αυτοδυναμία Ν.Δ./Μητσοτάκη και πολιτική σταθερότητα ή ακυβερνησία), στον ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο αυτό διαβάζεται ως παραδοχή ότι θεωρείται δύσκολη η αυτοδυναμία της Ν.Δ. ακόμη και με τον νέο εκλογικό νόμο που τίθεται σε ισχύ με τη δεύτερη κάλπη και προβλέπει μπόνους εδρών (κλιμακωτά) στο πρώτο κόμμα.

Περαιτέρω διαβάζεται ως αναγνώριση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά φθοράς με ό,τι αυτό σημαίνει ως προς τη στρατηγική της και την καθημερινή άσκηση πολιτικής.

Δηλωτικά σημάδια νευρικότητας αλλά και έλλειψης συντονισμού είναι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ τα «μπρος πίσω» στις κυβερνητικές εξαγγελίες που παρατηρήθηκαν αυτές τις μέρες.

Έτσι τη Δευτέρα η Κουμουνδούρου ανέδειξε το σκηνικό κατά το οποίο την ώρα που οι Πλεύρης και Οικονόμου «στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ απέκλειαν το ενδεχόμενο αναστολής του προστίμου των 100 ευρώ για όσους πολίτες άνω των 60 δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, ο κ. Πέτσας στο ραδιόφωνο του ίδιου σταθμού άφηνε παράθυρο αναστολής του». Σχολιάζοντας αυτό το γεγονός το γραφείο Τύπου χαρακτήριζε την κυβέρνηση Μητσοτάκη όργιο μικροπολιτικής και ασυνεννοησίας που δεν έχει προηγούμενο, έκανε λόγο για «επιτελικό μπάχαλο» και εξέφραζε αμφιβολία για το αν η κοινωνία μπορεί να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση που έχει ως κανόνα το «λέω και ξελέω». «Ας συνεννοηθούν τουλάχιστον μεταξύ τους οι υπουργοί που βγαίνουν στον ίδιο σταθμό» σημείωνε δηκτικά η ανακοίνωση.

Χθες, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμιζε μια άλλη ασυνεννοησία: «Σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλαν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. Σε λιγότερο από μία ώρα τους είχε διαψεύσει ο υπουργός Οικονομικών», προσθέτοντας: «Τα πράγματα θα ήταν κωμικά, αν δεν ήταν τόσο σοβαρά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, μετά τις πρώτες εβδομάδες ενθουσιασμού στο ΚΙΝΑΛΛ, η Κουμουνδούρου δεν βλέπει να απειλείται από κάποια ιδιαίτερη δυναμική Ανδρουλάκη, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι θα επανασυσπειρώσει ένα κομμάτι εκσυγχρονιστικών στελεχών που επικοινωνεί με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξή του στον Alpha, επέμεινε στην αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛΛ/ΠΑΣΟΚ, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί απέναντι στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών. Κοινώς, απέφυγε μια ξεκάθαρη απάντηση για κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων και παρέπεμψε σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβερνητική φθορά ήταν αναμενόμενο να εμφανιστεί κάποια στιγμή και το ΚΙΝΑΛΛ είναι ακόμη σε «αναγνωριστική» περίοδο με τα δημοσκοπικά ποσοστά να παρουσιάζουν πτωτική τάση, ζητούμενο είναι η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει καθηλωμένος δημοσκοπικά και δεν κεφαλαιοποιεί μέχρι σήμερα την κυβερνητική φθορά. Στο μεταξύ, στην πορεία προς το συνέδριο φαίνεται να ανακινούνται τριβές με αντικείμενο τη φυσιογνωμία του κόμματος και εκκρεμούν οι αποφάσεις για το τελικό κείμενο Θέσεων.

Την ίδια ώρα στο κάδρο μπαίνουν τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το ζήτημα του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής». Η φάση της εθελουσίας στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που υλοποιείται ολοκληρώθηκε χωρίς θεαματικά αποτελέσματα και πλέον το ημερήσιο φύλλο απειλείται με «αναστολή» ή κλείσιμο, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ξεσηκωμό.

Διαβάστε επίσης

Συρίγος: Ιστορική στιγμή οι συλλήψεις στην ΑΣΟΕΕ – Μέσα στο 2022 η Πανεπιστημιακή Αστυνομία (video)

Δημοσκόπηση: Στις 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για πανδημία και ακρίβεια

Γιώργος Παπανδρέου: Θα βραβευτεί στην Άγκυρα με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Cankaya

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33