search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:13
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση: Στις 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για πανδημία και ακρίβεια

13.01.2022 10:51
KALPI_NEW

Προβάδισμα 10,9 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό της Politic.

Η ΝΔ είναι στην πρώτη θέση με 33,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,3%. Το ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 12,3%, το ΚΚΕ στο 4,6%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και το ΜέΡΑ25 στο 3,2%.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης (46%) εξακολουθεί να υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα (25%) στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός με σχεδόν διπλάσια διαφορά.

Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της δημοσκόπησης σχετικά με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών. Το 57,4% διαφωνεί ενώ το 35,7% συντάσσεται με το αίτημα του αρχηγού της Αξ. Αντιπολίτευσης.

Στα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας είναι το γεγονός ότι το 57% των πολιτών δηλώνει ότι έχει ήδη περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των ανατιμήσεων, ενώ το 79% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι.

Η ενεργειακή κρίση που συμπαρασύρει και αυτή με τη σειρά της το «ράλι» τιμών των καυσίμων, οδηγεί το 58% των ερωτηθέντων να παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του.

Πανδημία και οικονομία

Ο κορωνοϊός παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας (23%), αν και ο βαθμός προβληματισμού που προκαλεί έχει υποχωρήσει από την έναρξη της πανδημίας.  Η ελληνική οικονομία προβληματίζει στον ίδιο βαθμό (23%) όσο και η πανδημία καθώς όπως φαίνεται, οι πολίτες κρίνουν ότι το ελληνικό οικονομικό μοντέλο παραμένει αδύναμο και δεν καταφέρνει να λύσει τις παθογένειές του. Ακολουθεί η ακρίβεια (17%), η τουρκική προκλητικότητα (10%) και η ανεργία (9%).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, το ακανθώδες ζήτημα της υποχρεωτικότητας συνεχίζει να απασχολεί τους πολίτες, αν και είναι φανερό ότι πολλοί ελπίζουν σε ένα γρήγορο ξέσπασμα και στη συνέχεια αποκλιμάκωση της «Όμικρον». Ωστόσο, η πλειοψηφία (65,3%) συνεχίζει να ζητά την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Τέλος, ενδεικτικό της μεγάλης μεταδοτικότητας της Όμικρον είναι ότι τον Ιανουάριο με επικρατούσα μετάλλαξη την «Ομικρον» ένας στους δύο (53%) απάντησε ότι είχε περιστατικό νόσησης στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ το Νοέμβριο όταν και επικρατούσε η μετάλλαξη «Δέλτα», το ποσοστό αυτό ήταν στο 42%.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Παπανδρέου: Θα βραβευτεί στην Άγκυρα με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Cankaya

Η ώρα της κρίσης για την Αυγή – Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

Το κύμα ακρίβειας συμπαρασύρει την κυβέρνηση – Όλο το παρασκήνιο από την κυβερνητική σύσκεψη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53