ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 19:44
MENU CLOSE

Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι και σταφίδες

28.01.2022 07:00

Εξαιρετικά αρωματική και νόστιμη, η ελληνική πορτοκαλόπιτα, συνδυάζει τις γεύσεις της βανίλιας και του πορτοκαλιού και ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα. Περιέχει θρυμματισμένα φύλλα κρούστας, γιαούρτι, αυγά και χυμό πορτοκαλιού και η υφή της θυμίζει σουφλέ και πουτίγκα μαζί.

500 γραμμάρια φύλλα κρούστας

7 αυγά μικρά

200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

200 ml σπορέλαιο

600 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες

Χυμό από 1 πορτοκάλι

15 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ

200 γραμμάρια σταφίδες (προαιρετικά)

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι

250ml νερό

Χυμό και ξύσμα από 3 πορτοκάλια

250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

1 κανελόξυλο

Εκτέλεση

Ανοίξτε τη συσκευασία με τα φύλλα κρούστας, πάρτε ένα- ένα τα φύλλα και τσαλακώστε τα με τα χέρια σας, σχηματίζοντας μπάλες. Τοποθετήστε τα φύλλα σε ένα δίσκο και αφήστε τα να στεγνώσουν ακάλυπτα, όλο το βράδυ κατά προτίμηση. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε καλά με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη και μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέστε το λάδι (σε 2 δόσεις) και ανακατέψτε. Ρίξτε το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας, το μπέικιν και το χυμό πορτοκάλι και συνεχίστε το ανακάτεμα. Αδειάστε και τις σταφίδες και ανακατέψτε τις στο μίγμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Θρυμματίστε τα ξερά φύλλα κρούστας και προσθέστε τα σταδιακά στο μίγμα, αναμειγνύοντας καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Αλείψτε με βούτυρο ένα ταψί ή πυρέξ περίπου 35Χ24 εκατοστά, αδειάστε ισόπαχα το μίγμα της πορτοκαλόπιτας και ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Αν επιθυμείτε, διακοσμήστε την επιφάνεια του γλυκού με κομμένα φετάκια πορτοκαλιού και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις ή 170ο στον αέρα για 50- 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για 6-8 λεπτά (από τη στιγμή του βρασμού), ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήστε το να κρυώσει καλά. Όταν είναι έτοιμη η πορτοκαλόπιτα, κόψτε την σε μερίδες και περιχύστε την με το σιρόπι. Σκεπάστε το ταψί και αφήστε να τραβήξει και να ρουφήξει το σιρόπι για μερικές ώρες, σερβίρετε και απολαύστε!!!

Διαβάστε επίσης:

Χωριάτικες πατάτες με μπέικον και κρεμμύδια

Αφράτο και μαλακό κέικ με πραλίνα φουντουκιού

Μπουγιουρντί, το πικάντικο ελληνικό φοντί

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 19:40
Exit mobile version