search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:00
MENU CLOSE

Πρόταση μομφής: Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα για Novartis, «καρφιά» και προς το ΚΙΝΑΛ

30.01.2022 21:52
mitsotakis

Με σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με «αιχμή του δόρατος» την υπόθεση Novartis, απάντησε ο πρωθυπουργός στην πρόταση μομφής στο κλείσιμο της συζήτησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα περί «συγγνώμης» που είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους στην υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι «δύο πρώην πρωθυπουργοί, 4 στελέχη του κόμματός μας, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Η πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ. Ντροπή σας! Μας κάνετε και κηρύγματα για το κράτος δικαίου».

«Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας για αυτούς που στοχοποίησαν 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Η αθλιοδέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Κατηγορούνται πια γιατί δημοσίευσαν ψεύτικά στοιχεία, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η πρόταση μομφής ήταν μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ -απέλπιδα, όπως είπε- να «εξάγει» εσωκομματικά του προβλήματα, κάνοντας λόγο για απελπισμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας αμήχανη και αδιέξοδη.

«Γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές», είπε, σημειώνοντας ότι «άκουσα να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Να διαστρέφει την αλήθεια. Το ξεπεράσατε όμως σήμερα κ. Τσίπρα. Κάθε πρόταση δύο ψέματα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα – ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα στην αίθουσα», ανέφερε.

«Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν είπατε τίποτα για μία εναλλακτική πρόταση. Τι ακριβώς ζητάτε; Ποιος να προκύψει και ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του», σχολίασε,επίσης, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει εσωκομματικές πληγές.

Παράλληλα, άφησε και πάλι έμμεσες αιχμές για τις ανθρώπινες απώλειες στο Μάτι και τη Μάνδρα, λέγοντας ότι η δική του συγγνώμη για όσα έγιναν κατά την πρόσφατη κακοκαιρία δεν έγινε αντιληπτή από αυτούς που δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά του Α. Τσίπρα και για την υπόθεση Φουρθιώτη, λέγοντας ότι «αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας για τον Φουρθώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο, ο οποίος μεγαλούργησε επί ημερών σας και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη επί δικών μας ημερών. Συμφωνούν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή σας; Είναι τόσο σημαντικός για το πολιτικό στερέωμα; Είναι τόσο σημαντικός που κανένας άλλος αρχηγός κομμάτων αντιπολίτευσης δεν έκανε αναφορά. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε;».

Όσον αφορά στα προβλήματα διαχείρισης της κακοκαιρίας, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε εκ νέου αιχμές για την παραχωρησιούχο εταιρεία της Αττικής Οδού, αλλά και επανέλαβε την κατηγορία ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτή. Πάντως, παραδέχθηκε ότι σημειώθηκαν ελλείψεις στον συντονισμό, αν και απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιτίθεται στην κυβέρνηση, επειδή κράτησε ανοιχτή την Αττική Οδό, όταν πέρυσι, στη «Μήδεια», κατηγορούσε την κυβέρνηση, επειδή την είχε κλείσει.

Τόνισε, δε, ότι «η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα κι εμείς περάσαμε μέσα από τις θύελλες με τις λιγότερες απώλειες. Η συγγνώμη δεν είναι μία απλή λέξη. Είναι μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος. Απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της επιχειρησιακής ανεπάρκειας ενός ιδιωτικού φορέα και της οργανωτικής αδυναμίας του κράτους».

Όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής της κυβέρνηση και έχουμε προσλάβει 12.000 επαγγελματίες υγείας. Το 84% των ενηλίκων είναι πια θωρακισμένο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό τον Σεπτέμβριο θα είχαμε γλυτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εσείς λέγατε ότι βάζετε πλάτη ενώ ναρκοθετούσατε τις προσπάθειές μας. Τα ακούνε αυτά όσοι έλεγαν ότι τα εμβόλια ξεστοκάρονται; Όσοι ζητούσαν να κλείσουν τα σχολεία όταν άνοιγαν και το ανάποδο και είχαν την ευθύνη των διαδηλώσεων εν μέσω πανδημίας. Όσοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες;».

Συνολικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν μίνι απολογισμό του έως τώρα κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς, από την οικονομία και την απασχόληση ως την άμυνα και το μεταναστευτικό και κάνοντας αντιπαραβολή με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι άφησε αιχμές και για τη στάση του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι συντάχθηκε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα μπορείτε να μένετε για πολύ στον εξώστη, με συνεντεύξεις ασάφειας» του νέου αρχηγού σας, σημείωσε δηκτικά, λέγοντας ότι περιμένει σοβαρές και κοστολογημένες προτάσεις.

Διαβάστε επίσης:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:00