search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:22
MENU CLOSE

Βουλή: Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για την προμήθεια Rafale, φρεγατών και τορπιλών- Υπέρ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

11.02.2022 18:22
rafale_new

Στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής ‘Αμυνας εισήχθη το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

   Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται:

   -οι συμβάσεις για την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI HN και του εξοπλισμού τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.

   -η σύμβαση για την προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων των φρεγατών FDI HN, μετά συναφούς εξοπλισμού και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εν συνεχεία υποστήριξής τους

   -η σύμβαση για την προμήθεια και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλών μάχης βαρέος τύπου για τα ελληνικά υποβρύχια

   -η τροποποίηση της συμφωνίας διευθέτησης διαφοράς μεταξύ της ελληνικής δημοκρατίας, της THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.

   -η έγκριση συμβάσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών τύπου «RAFALE» και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.

 Κατά την επί της αρχής συνεδρίαση της επιτροπής τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Επιφύλαξη για την τελική του στάση στην ολομέλεια, διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε και το ΜέΡΑ25. Καταψηφίζει τις συμβάσεις για τις φρεγάτες και τα Rafale το ΚΚΕ αλλά δηλώνει «παρών», στην προμήθεια τορπιλών.

Οι φρεγάτες Belharra

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε ότι «θωρακίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και η πατρίδα» και αναφερόμενος στην προμήθεια των φρεγατών, είπε ότι είναι το αποτέλεσμα μιας γρήγορης ανακλαστικής αντίδρασης, από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό προσωπικά, προκειμένου να εκμεταλλευτεί μια σημαντική γεωπολιτική συγκυρία. «Το πρόβλημα δεν είναι να μεμψιμοιρούμε και να επιχαίρουμε γι΄αυτή την μεμψιμοιρία, το πρόβλημα και το ζητούμενο είναι να την εκμεταλλευτεί η Ελλάδα αυτή την ευκαιρία. Την εκμεταλλεύτηκε με τα αντανακλαστικά που έπρεπε», είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόσθεσε πως η σύμβαση έγινε μετά τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας, στον τομέα άμυνας και ασφάλειας, με την Γαλλία, και η τιμή είναι χαμηλότερη, «από το σημείο που είχε καταλήξει και διακοπεί η διαπραγμάτευση επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, για δύο φρεγάτες». Ο υπουργός ανέφερε εξάλλου, ότι «ελκυστικότερο είναι και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης». Υπάρχει μια εμπροσθοβαρής τάση στις πληρωμές, είπε ο υπουργός, κάλεσε όμως όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι και τρία πλοία θα έχουν παραδοθεί μέχρι το 2026 και, από εκεί και πέρα, για άλλα τρία χρόνια θα διεξάγεται η αποπληρωμή. «Δεν είναι παράλογο το μεγαλύτερο κομμάτι της πληρωμής να διεκπεραιώνεται, όσο διεκπεραιώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι του ναυπηγικού έργου. Λογικό είναι ιδίως όταν το χρονοδιάγραμμα είναι τόσο ελκυστικό», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που αναφέρθηκε στις δυνατότητες των φρεγατών σημειώνοντας πως τα συστήματά τους, «μέχρι τώρα φάνταζαν ως επιστημονική φαντασία».

 Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η αγορά των συγκεκριμένων πλοίων, με τον οπλισμό τους, έχει προταθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, ως η πλέον κατάλληλη για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων του και σήμερα καλύπτει τις ανάγκες ενός γηρασμένου στόλου, με φρεγάτες ηλικίας 40 ετών και πλέον, που κρατήθηκαν σε κατάσταση επιχειρησιακής δυνατότητας χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των στελεχών, των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάμε παρακάτω. Αντιθέτως, αργήσαμε να πάμε παρακάτω», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 Γιατί δεν εμπλέκονται τα ελληνικά ναυπηγεία

 Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι απουσιάζει η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας, από τις συμβάσεις, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είπε ότι «ελήφθη μέριμνα, όσον αφορά στο έργο της ναυπήγησης των τριών φρεγατών για συμμετοχή και στοιχείων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», και «θα έχουμε μια αρκετή ικανοποιητική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». Για τα Ελληνικά Ναυπηγεία, είπε όμως ότι «είναι μια σύνθετη και περίπλοκη υπόθεση και το κατά πόσο τα Ελληνικά Ναυπηγεία θα μπορέσουν να αναλάβουν ναυπηγικό έργο στο μέλλον, θα εξαρτηθεί και από το πώς θα προχωρήσουν οι διαφαινόμενες επενδύσεις σε αυτά». Πρόσθεσε δε, πως δεδομένου ότι ακολουθεί και διαπραγμάτευση για την πρόσκτηση, από το Πολεμικό Ναυτικό, και άλλων πλοίων, ασφαλώς και θα δοθεί ναυπηγικό έργο στα Ελληνικά Ναυπηγεία, και σε επίπεδο ναυπήγησης και σε επίπεδο συντήρησης. «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα αποκτήσουμε νέα πλοία, χωρίς να αναθέσουμε ναυπηγικό έργο και στα ναυπηγεία που διαθέτουμε. Θα πρέπει όμως, από την άλλη πλευρά, και τα ναυπηγεία που διαθέτουμε να έρθουν σε μια κατάσταση, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν, και στις ταχύτητες που απαιτούνται, ένα τέτοιο ναυπηγικό έργο», είπε και πρόσθεσε πως «αυτό δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης» και η κυβέρνηση θα πρέπει να συνδράμει, όσο μπορεί, τους επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί και στο μεσοδιάστημα να υποστηρίξει τους εργαζόμενους αυτών των ναυπηγείων να διεκπεραιώνουν κάποιο ναυπηγικό έργο.

Η ανάγκη προμήθειας σύγχρονου οπλισμού

 Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της προμήθειας των 44 νέων τορπιλών, ο υπουργός είπε ότι αποτελεί τη «μεγάλη μικρή νίκη» στις συμβάσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή. «Φανταστείτε να φέρναμε τις συμβάσεις για τα Rafale και να σας λέγαμε ότι θα φοράνε τους πυραύλους που φορούσαν τα Mirages F1! Θα χαλούσατε τον κόσμο και θα είχατε δίκιο. Ε, αυτή είναι η αντιστοιχία. Έχουμε υπερσύγχρονα υποβρύχια αλλά φέρουν τορπίλες παρωχημένης τεχνολογίας. Δεν θα έπρεπε να είναι απόλυτη προτεραιότητα η πρόσκτηση αντιστοίχως υπερσύγχρονων τορπιλών;», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και επισήμανε ότι τα υφιστάμενα κύρια όπλα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ηλικίας άνω των 40 ετών. Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι και στο πρόγραμμα αυτό έχει προβλεφθεί συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. 

Επείγουσα ανάγκη η προμήθεια των Rafale

Αναφερόμενος στην προμήθεια των αεροσκαφών Rafale, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν και τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία ακούει τα επιτελεία για τις ανάγκες που προκύπτουν, γιατί οι απειλές πλέον δεν είναι αμιγώς συμβατικές, έχουν και υβριδικό χαρακτήρα και αναλόγως πρέπει να προσαρμόζονται οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. «Αυτή τη στιγμή η Πολεμική Αεροπορία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση, όσον αφορά την κάλυψη αναγκών», είπε ο υπουργός που πρόσθεσε πως όλα αυτά δεν θα είχαν προκύψει, αν δεν υπήρχε συνολικό σχέδιο για τις ανάγκες όλων των κλάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι επείγουσες. 

Κριτική για την τελετή παραλαβής των Rafale

 Καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κυβέρνηση επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για ανεπίτρεπτη επικοινωνιακή αξιοποίηση της προμήθειας των Rafale, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε ότι «δεν είναι λογική τα σόου» και πρόσθεσε: «Σόου στις Ένοπλες Δυνάμεις θυμάμαι πότε γίνονταν. Γίνονταν με στολές και επισκέψεις και με βαρύγδουπα λόγια. Τώρα, δεν γίνεται σόου όμως, γίνεται έργο. Το φέρω βαρέως να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι κάνει σόου για την άμυνα της χώρας». 

   Είπε ακόμη ότι η αντιπολίτευση οφείλει να πιστώσει στην στρατιωτική ηγεσία και το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για όσα έγιναν την τριετία. «Το έργο που έχει παραχθεί είναι αυταπόδεικτο και ογκώδες και κατά το δυνατόν, προσπαθήσαμε να κινηθούμε και μέσα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης πως έχει καταστεί κανόνας το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας να παρεκκλίνει από τη νομοθεσία στις συμβάσεις που φέρνει. «Δεν είναι αυτός ο κανόνας. Απλώς έχει και τις εξαιρέσεις του, ο κάθε κανόνας. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχουν ενεργοποιηθεί 191 υποπρογράμματα και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΚΥΣΕΑ έχει ήδη εγκρίνει τα 48 και έχουν συμβασιοποιηθεί 61. Κάποια δεν χρειάζονται την έγκριση του ΚΥΣΕΑ. Ούτε 10 δεν έχουν έρθει προς κύρωση στη Βουλή, με τη μορφή συμβάσεων, όπως αυτές που φέρνουμε σήμερα», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, για να προσθέσει ότι είναι λίγες οι συμβάσεις που έχουν πάει στη Βουλή, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας. Ιδίως για τις συζητούμενες συμβάσεις, ο υπουργός είπε ότι κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή και προκειμένου να γίνει εκτενέστατη συζήτηση, και λόγω του «ειδικού μεγέθους των συμβάσεων και της σημασίας τους για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η στάση των κομμάτων

 Ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τεχνικό μέρος των συμβάσεων και επισήμανε ότι «όλες αυτές οι αγορές έγιναν χωρίς μεσάζοντες». «Το επαναλαμβάνω κύριε πρόεδρε. Έγιναν χωρίς μεσάζοντες. Έγιναν government to government», είπε ο κ. Χατζηδάκης και δήλωσε την πλήρη ικανοποίησή του προς την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, προς τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εξοπλισμών, γιατί «σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πέτυχαν αυτό που θεωρείτο ακατόρθωτο. Όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα πλέον προηγμένα κράτη του πλανήτη». Ιδίως για τις φρεγάτες, συνεχάρη τον παριστάμενο αρχηγό ΓΕΝ για τα στελέχη του, που υλοποίησαν τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την ανανέωση του γερασμένου στόλου, με νέα πλοία και με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα.

 Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας υπογράμμισε ότι την ασφάλεια της χώρας, πρώτα την εξασφαλίζει μια εξωτερική πολιτική ενεργητική και πολυδιάστατη και τόνισε πως την ίδια ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα στην περιοχή, δεν είναι δυνατό «να γίνεται σόου με την άμυνα», γιατί «πολλές φορές η ιστορία απέδειξε πως δεν ήταν τα όπλα που έλειψαν για να έχει κανείς τη μία ή την άλλη στάση, αλλά η πολιτική βούληση και ο προσανατολισμός που μια έχει χώρα έχει». Ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι πρόσφατα προχώρησε σε μια πρωτοφανή συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία επ΄ αόριστον παρέχει το ελληνικό έδαφος για αμερικανικές βάσεις, με τεράστιο το ερώτημα «ποιο ακριβώς είναι το όφελος για την Ελλάδα». «Αν είχαμε ήδη τις Belhara και αν είχαμε ήδη τα 24 Rafale, θα άλλαζε κάτι σε αυτό;», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Θα ήταν ευτυχές να κάνουμε σόου για επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν υπάρχουν, και όχι για νέες αγορές εξοπλιστικών συστημάτων, χωρίς να λέω ότι δεν χρειάζονται να υπάρξουν, ορισμένες αγορές εξοπλιστικών, που για πολλά χρόνια υπήρξε παύση λόγω μνημονίων και κρίσης». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως τόσο για τις φρεγάτες όσο και για τα Rafale δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες, από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες. «Πρώτα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και μετά τις ανακοινώνουμε», είπε ο κ. Τσίπρας, που πρόσθεσε πάντως ως προς τις φρεγάτες πως ήταν μια επιλογή, επί της αρχής σωστή. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι παντελώς απούσα η ελληνική αμυντική βιομηχανία και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που ενώ έχει αυξημένες δαπάνες, ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση εκτόξευσης των εξοπλιστικών δαπανών, η αμυντική της βιομηχανία βρίσκεται σε κατιούσα πορεία, αν και θα μπορούσε να έχει τεράστιο μέλλον και για τις αμυντικές δαπάνες και για τις δαπάνες στην ευρύτερη περιοχή. Αυτά, όπως τόνισε συμβαίνουν, ενώ κανείς δεν συζητάει πόσα θα πληρώνει η Ελλάδα για τη συντήρηση των Rafale, μετά το διάστημα που έχει προβλεφθεί στις συμφωνίες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε εξάλλου ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού, για τις Ένοπλες Δυνάμεις και κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό να απαντήσει αν υπάρχουν εγγυήσεις, από την πλευρά της πωλήτριας, ότι δεν θα μεταφερθεί μέρος της τεχνογνωσίας στην απέναντι πλευρά.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι προσέρχεται σήμερα στη συζήτηση με το ιστορικό βάρος μιας παράταξης που ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και τους πολίτες, με μια πολιτική που ταυτόχρονα εγγυάται τα εθνικά δίκαια και την ειρήνη, που θωράκισε την εθνική άμυνα και ενίσχυσε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. «Αυτές τις διαχρονικές θέσεις και αρχές, το ΠΑΣΟΚ τις υπηρέτησε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση και τις υπηρετούμε και σήμερα και λέμε ναι στο νομοσχέδιο, ναι στις συμβάσεις και αυτό μας δίνει ένα παραπάνω δικαίωμα να ασκήσουμε κριτική και έλεγχο στην κυβέρνηση, για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση των συμβάσεων και βεβαίως, με την πολιτική που ακολουθεί για την εθνική αμυντική βιομηχανία», είπε ο κ. Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και σημείωσε ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση με ολοκληρωμένο σχέδιο, με διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και με πρωτοβουλίες σε στρατιωτικό επίπεδο με ενίσχυση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. «Δυστυχώς η παραλαβή των πρώτων 6 Rafale έγινε αντικείμενο στείρας αντιπαράθεσης. Ναι η κυβέρνηση, η ΝΔ, κακώς έβγαλε αυτό το απαράδεκτο σποτ που εμφάνισε ότι ήταν μια κομματική επιλογή. Και κακώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήταν παρούσα στην παραλαβή, γιατί δεν ήρθαν μόνο τα αεροπλάνα, ήρθαν και οι πιλότοι μας», είπε ο κ. Κεγκέρογλου, που τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την αναβάθμιση ισχύος της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και υπογράμμισε ότι πρέπει να εμπλακεί η εθνική αμυντική βιομηχανία διότι έχει τεράστιες δυνατότητες. Παρ΄όλα αυτά, τόνισε, δεν υφίσταται συνολικό σχέδιο από την κυβέρνηση. 

   «Αυτό για το οποίο πανηγυρίζετε σήμερα είναι κομμάτι του πάζλ των επικίνδυνων γεωπολιτικών εξελίξεων και είναι πληρωμένο από τον ιδρώτα των Ελλήνων εργαζομένων», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νικόλας Παπαναστάσης, που επισήμανε ότι και αυτοί οι εξοπλισμοί θα ενισχύσουν κυρίως την Νατοϊκή πολεμική μηχανή. «Πώς είναι δυνατόν να ανοίγετε συζήτηση για τα εξοπλιστικά σήμερα, χωρίς να βάζετε στη συζήτηση το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ στο νέο του σχεδιασμό, έχει εκφρασμένο στόχο να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την υδρόγειο. Πώς είναι δυνατό να κρύβετε ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία, και ότι το ΝΑΤΟ τρίβει τα χέρια του όταν εξοπλίζεται σαν αστακός η νοτιοανατολική του πτέρυγα;» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ που κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι κάνουν σήμερα μια συζήτηση για τους εξοπλισμούς, μιλούν για την ανάγκη προστασίας των συνόρων αλλά δεν λένε λέξη για το ότι η Ελλάδα απειλείται από μια γείτονα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ χώρα.

«Σήμερα, ερχόμενος εδώ, ήλπιζα ότι όλα τα κόμματα, ασχέτως των επιμέρους ερωτημάτων, θα ομονοούσαμε και θα φεύγαμε από εδώ με ένα ναι», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν βλέπετε τι γίνεται με την Τουρκία; Έρχεται με δήλωση χθεσινή και αμφισβητεί ευθέως, όχι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και την παρουσία μας στα νησιά μας. Τι άλλο περιμένουμε για να καταλάβουμε ότι αυξάνεται η ένταση;», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η ένταση σε λίγο μπορεί να είναι στο και πέντε. ‘Αρα οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αισθάνονται έτοιμες για να μπορέσουν να σώσουν την πατρίδα μας, τον ελληνικό λαό, τα παιδιά και τα εγγόνια μας», είπε ο κ. Μυλωνάκης, που χαρακτήρισε παράλογη την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, σε σχέση με το Ουκρανικό. «Δεν έχουμε καμιά δουλειά εμείς να εμπλακούμε. Χθες ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα χτύπησε το καμπανάκι», είπε ο κ. Μυλωνάκης. Και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης έθεσε ζήτημα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία σημειώνοντας ότι πρέπει να στηριχθεί.

   Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, μίλησε για αποτυχία στην αντιμετώπιση των επιθετικών βλέψεων της γείτονος και αποτυχία της εξοπλιστικής διπλωματίας που ασκεί η κυβέρνηση. Σε σχέση με το σχέδιο νόμου, η Σοφία Σακοράφα είπε ότι η κυβέρνηση καταπατάει το νομοθετικό πλαίσιο που η ίδια ψήφισε για τα εξοπλιστικά. «Από τη στιγμή που φέρνετε τις συγκεκριμένες προμήθειες με νόμο, παραβιάζετε τον νόμο που είχατε ψηφίσει το 2021», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, που κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει: «Υπάρχει πραγματική ανάγκη γι΄αυτή τη βιασύνη ή μήπως αυτό το νομοσχέδιο εντάσσεται στην καλλιέργεια της εικόνας μιας ηγεσίας η οποία δήθεν προσπαθεί να διαχειριστεί σημαντικές προκλήσεις ή μήπως επιβάλλεται από άλλους;». «Δεν υποβαθμίζω τις προκλήσεις της γείτονος. Όμως αυτή η κατάσταση δεν είναι έκτακτη. Είναι έστω και με διακυμάνσεις διαρκείς», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 που πρόσθεσε ότι σήμερα ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός αναγκάζεται να επωμιστεί και το δυσανάλογο κόστος της εξοπλιστικής διπλωματίας της κυβέρνησης που στηρίζει την αγορά πανάκριβων εξοπλιστικών συστημάτων, όχι όμως εκείνων που θα έδιναν στη χώρα το στρατηγικό πλεονέκτημα.

Διαβάστε επίσης:

Novartis: Στις 2 Μαρτίου η απολογία της Τουλουπάκη – «Θεσμικός κατήφορος η κλήση της» λέει ο δικηγόρος της

Κωνσταντινόπουλος σε ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, οι Καμμένοι τελείωσαν»

Μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μελετά ο πρωθυπουργός – Στόχος του το άνοιγμα προς τα… δεξιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:22