search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 05:48
MENU CLOSE

Υπόθεση Credit Suisse: Αποκαλύψεις «καίνε» βασιλιάδες, προέδρους, πρωθυπουργούς και κατασκόπους

21.02.2022 17:18
Πάνω από 50% η πιθανότητα πρόωρων εκλογών την Άνοιξη, λέει η Credit Suisse - Media

Ο παράνομος πλούτος διεθνών μαφιόζων, τρομοκρατών, άλλων εγκληματιών αλλά και Βασιλιάδων, Πρωθυπουργών, Προέδρων και υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων αποκαλύφθηκε με βάση πληροφορίες που διέρρευσαν από τα στοιχεία των λογαριασμών της Credit Suisse.

Συγκεκριμένα φάνηκε από τα στοιχεία ότι άνθρωποι που έχουν λογαριασμούς με πολλά μηδενικά μπορεί να εμπλέκονται σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και άλλα εγκλήματα, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη έκθεση της περιόδου του 2017, μια έκθεση που ανατέθηκε από την ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή.

Μία από τις πιο διαβόητες υποθέσεις στην ιστορία της «Credit Suisse» περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Guardian, τον διεφθαρμένο δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος και τη σύζυγό του Ιμέλντα, οι οποίοι εκτιμάται ότι απέσπασαν έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια τριών προεδρικών θητειών του Φερντινάντ Μάρκος.

Επίσης ο βασιλιάς Αμπντουλάχ Β’ της Ιορδανίας διατηρούσε τουλάχιστον 6 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία με ποσά που ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. φράγκα.

Υπάρχει επίσης ο Pavlo Lazarenko, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας μεταξύ 1997 και 1998, και ο οποίος άνοιξε τον πρώτο από τους δύο λογαριασμούς του μετά το τέλος της θητείας του και είχε σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε έναν από αυτούς.

Σύμφωνα με την έκθεση που διέρρευσε, η οποία αποκάλυψε τις εσωτερικές διαδικασίες της τράπεζας, αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες των λογαριασμών περίπου 30.000 πελατών της Credit Suisse παγκοσμίως, αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 96 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν από την έκθεση, την οποία τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να αποκαλούν “ελβετικά μυστικά”, δείχνουν εκτεταμένες παραλείψεις της “Credit Suisse”, παρά, σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου, τις δεκαετίες υποσχέσεων για απομάκρυνση ύποπτων πελατών και παράνομων κεφαλαίων. Έχει αποκαλυφθεί ότι η «Credit Suisse» έχει επανειλημμένα ανοίξει ή διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς για έναν αριθμό πελατών υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσά τους ο Ronald Lee Fuq-shiu, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της πόλης, αλλά και καταδικάστηκε για χρηματισμό με αντάλλαγμα την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο. Επίσης ο Γερμανός Eduard Seidel που καταδικάστηκε για χρηματισμό το 2008, εργάστηκε στη Siemens και, ως επικεφαλής αυτής της πολυεθνικής εταιρείας στη Νιγηρία, επέβλεψε μια εκστρατεία δωροδοκίας διεφθαρμένων Νιγηριανών πολιτικών.

Ο Guardian αναφέρει επίσης τον Stefan Söderholm, έναν Σουηδό τεχνικό υπολογιστών που άνοιξε λογαριασμό στην Credit Suisse το 2008 και μπόρεσε να τον διατηρήσει για δυόμισι χρόνια αφού καταδικάστηκε για εμπορία ανθρώπων στις Φιλιππίνες, για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι πελάτες που προσδιορίζονται ως πολιτικά εκτεθειμένοι από χώρα υψηλού κινδύνου ή άτομα που εμπλέκονται σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου όπως ο τζόγος, η εμπορία όπλων, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή η εξόρυξη ορυχείων θα αντιμετωπίζουν αυξημένη παρακολούθηση, αναφέρει η έκθεση.

Θα μπορούσε να αναμένεται ότι αυτός ο έλεγχος θα έπρεπε να είχε εμποδίσει την τράπεζα να ανοίξει λογαριασμό για έναν πελάτη όπως ο Rodoljub Radulović, ένας απατεώνας που διαπραγματευόταν χρεόγραφα και κατηγορήθηκε από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2001, προσθέτει ο Guardian. Ωστόσο, είχε δύο λογαριασμούς στην Credit Suisse, ο πρώτος που άνοιξε το 2005, ένα χρόνο μετά την καταδίκη του για απάτη με χρεόγραφα.

Ένας από τους λογαριασμούς του Ραντούλοβιτς είχε 3,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα πριν κλείσει το 2010, πρόσθεσε ο Guardian.

Πριν από δύο εβδομάδες, η τράπεζα κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε σε Βούλγαρους λαθρέμπορους να «ξεπλύνουν» αρκετά εκατομμύρια ευρώ, μερικά από τα οποία τα έφεραν σε βαλίτσες. Στην πρώτη τέτοια ποινική υπόθεση στην Ελβετία κατά μεγάλης τράπεζας, οι ελβετικοί εισαγγελείς ζητούν για την «Credit Suisse» πρόστιμο περίπου 42,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Αυτές οι δύο έρευνες συνδέονται και πλέον η διοίκηση της τράπεζας καλείται να απαντήσει σε πολλά δυσάρεστα ερωτήματα.

Οι λογαριασμοί της Credit Suisse που συνδέονται με την «Αραβική Άνοιξη»

Μια διαρροή δεδομένων από την Credit Suisse, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελβετία, αποκάλυψε λεπτομέρειες για τους λογαριασμούς περισσότερων από 30.000 πελατών, συμπεριλαμβανομένων 5 πρώην ή νυν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, από τον αραβικό κόσμο. Η διαρροή στοιχείων ελβετικής τράπεζας αποκαλύπτει πώς στοιχεία που συνδέονται με καθεστώτα στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία, την Ιορδανία και αλλού κρύβουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην Credit Suisse πριν και μετά την λεγόμενη εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης.

Τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με αξιωματούχους στην Υεμένη, τη Συρία και τη Λιβύη παγώθηκαν τους μήνες και τα χρόνια μετά την εξέγερση. Ωστόσο, η πλήρης λογοδοσία για τα κεφάλαια που φυλάσσονται στο εξωτερικό παρέμεινε ζητούμενο, ιδιαίτερα σε δικαιοδοσίες όπου επικρατεί μυστικότητα.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν ονόματα προέδρων, βασιλικών οικογενειών, υπουργών, κατασκόπων και επιχειρηματιών με στενούς δεσμούς με κυβερνήσεις. Οι κάτοχοι λογαριασμών, περισσότεροι από μισοί από αυτούς, προέρχονταν από τη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη, την Αλγερία, το Μαρόκο και την Ιορδανία.

Αυτοί οι λογαριασμοί, που προσφέρουν μια ματιά στον πλούτο που είχαν οι αραβικές ελίτ στο εξωτερικό τη δεκαετία πριν από την εξέγερση, είχαν συνολική αξία τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που διατηρούνταν σε μία μόνο ελβετική τράπεζα.

Συνολικά, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Credit Suisse έπαιξε σημαντικό ρόλο για χρόνια βοηθώντας προσωπικότητες να κρύψουν την περιουσία τους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές προσωπικότητες στη Μέση Ανατολή έχουν στείλει χρήματα για φύλαξη στην Ελβετία και αλλού στην Ευρώπη. 

Οι ελβετικές αρχές ανέφεραν αύξηση σε «ύποπτες συναλλαγές», που πιθανώς σχετίζονται με δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος ή άλλα εγκλήματα, από αραβικές χώρες, φθάνοντας σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα το 2011. Απέδωσαν την αύξηση στις αυστηρότερες απαιτήσεις αναφοράς και την Αραβική Άνοιξη.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα την Ελβετία που ανήκει σε κεντρικές τράπεζες, δήλωσε ότι οι διεθνείς τράπεζες ανέφεραν αύξηση των υποχρεώσεων για κατοίκους Αιγύπτου άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και για κατοίκους Λιβύης άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. το προηγούμενο τρίμηνο, που αντανακλά το Πιθανότατα «τη μεταφορά εγχώριων κεφαλαίων από τις δύο χώρες ως αποτέλεσμα υψηλών επιπέδων πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Στις 24 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ στη Γενεύη – Στον «αέρα» η σύνοδος Μπάιντεν -Πούτιν

Κρίση στην Ουκρανία: Κλιμάκωση της έντασης – Πέντε νεκροί στρατιώτες

Moody’s: «Έκρηξη» τιμών στο πετρέλαιο με πιθανή ανάφλεξη στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34