search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:18
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο – Περικυκλωμένη η Μαριούπολη – Επιθέσεις και νεκροί στο Χάρκοβο

03.03.2022 16:40
ukraine_new

Συνεχίζεται για 7η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και στο νότιο τμήμα της χώρας καταγράφονται συνεχείς συγκρούσεις.

Η Ρωσία έχει επιλέξει να στοχεύσει στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας για να αποκόψει την υπόλοιπη Ουκρανία από τη θάλασσα, αλλά και να δημιουργήσει μια άμεση σύνδεση μεταξύ της Κριμαίας και της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα η Μαριούπολη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες βομβαρδίζουν κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές στο λιμάνι της πόλης, αφήνοντάς την περιοχή χωρίς νερό, θέρμανση και ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων.

Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι «δύσκολη αλλά υπό έλεγχο”, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο Κλίτσκο τόνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι νυχτερινές εκρήξεις προέρχονταν από την ουκρανική αεράμυνα που χτύπησε εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους.

Οι κάτοικοι του Κιέβου στήνουν μόνοι τους οδοφράγματα προκειμένου να σταματήσουν την εισβολή των Ρώσων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι δρόμοι της πόλης είναι άδειοι, οι μόνοι που κυκλόφορούν είναι στρατιώτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Οι πολίτες προετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη με όσα μέσα διαθέτει ο καθένας.

Ο στρατός τους μοίρασε όπλα και πυρομαχικά. Άλλοι φτιάχνουν μόνοι τους μολότοφ ως ύστατη προσπάθεια να υπερασπιστούν την πόλη τους.

Επιθέσεις και νεκροί στο Χάρκοβο

Ρωσικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις σκότωσαν 34 άμαχους στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο της Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες μεταξύ 2 και 3 Μαρτίου, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει σημειώσει λίγη πρόοδο τις τελευταίες τρεις ημέρες και οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Τουλάχιστον 22 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Τσερνίχιφ

Τουλάχιστον 22 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στην περιοχή Τσερνίχιφ της Ουκρανίας, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται.

Δεν διευκρινίστηκε ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίθεσης.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε δύο σχολεία και σε κατοικίες.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου

Ξεκινά ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε μία ακόμη διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Από νωρίς είχε ξεκινήσει ένα θρίλερ μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για την ώρα διεξαγωγής, όσο και για το σημείο της συνάντησης.

Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για πιθανή ματαίωση των συνομιλιών. Τελικά, όμως, μετά από διαβουλεύσεις εκατέρωθεν, οι συνομιλίες ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης

Νέα «έκρηξη» στην τιμή του ρεύματος: Με «άλμα» 30% έφτασε τα 360 ευρώ η μεγαβατώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων – Κύριο ζήτημα η κατάπαυση του πυρός

Κορωνοϊός: Καταργείται η συμπλήρωση του PLF για τους επισκέπτες της Ελλάδας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:13