search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 10:13
MENU CLOSE

Ουκρανία: Μουσικοί στο «χακί» (Photos/Video)

04.03.2022 17:36
olgabbc_new

Την περασμένη εβδομάδα η Όλγα Κορόλοβα εγκατέλειψε το σπίτι της στο Τσερνίχιβ της Ουκρανίας,  με την κόρη της, τον σκύλο τους και με όσα πράγματα μπόρεσε να βάλει σε δύο βαλίτσες κατέφυγε στην Πολωνία.

«Οδηγούσα σαν τρελή», λέει, «Είδα μία βόμβα και το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν ΄Φύγε μακριά για το παιδί΄». Οδηγούσε ώρες μέχρι να φτάσει τα σύνορα, όπου το ίδιο βράδυ είχε κλείσει μια συναυλία. Η Όλγα Κορόλοβα είναι από τους πιο γνωστές dj στη χώρα της και παίζει μουσική τέκνο. Εκείνο το βράδυ που πέρασε τα σύνορα δεν έπαιξε από τη μεγάλη λίστα που είχε έτοιμη, αλλά επέλεξε μόνο τραγούδια Ουκρανών καλλιτεχνών.

«Έκλαιγα στη σκηνή. Έπαιζα και έκλαιγα. Ήταν η πιο σκληρή δοκιμασία της ζωής μου, αλλά ήξερα πως κάτι έπρεπε να κάνω», είπε στο BBC η Όλγα Κορόλοβα.

Η Κορόλοβα δώρισε την αμοιβή της στον ουκρανικό στρατό και σε οργανώσεις που βοηθούν τους πρόσφυγες του πολέμου. Το επόμενο βράδυ έκανε μία ειδική  εμφάνιση στο κανάλι της στο YouTube για να συγκεντρώσει κι άλλα χρήματα. Στην σελίδα της στο Instagram αντί για τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από εμφανίσεις της σε διάφορα κλαμπ, ανεβάζει τώρα φωτογραφίες από την εισβολή των Ρώσων. Θέλει, λέει, να δείξει ιδιαίτερα στους Ρώσους φίλους της, την καταστροφή που έχει προκληθεί από τον πόλεμο.

Οι Ρώσοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, υποστηρίζει η Κορόλοβα, «οι φίλοι μου από τη Ρωσία μου στέλνουν μηνύματα και γράφουν ΄Δεν είναι αλήθεια. Είναι ψέμματα΄»

Η Κορόλοβα δεν είναι  μόνη της. Πολλά από τα λαμπερά αστέρια της ζωηρής σύγχρονης μουσικής σκηνής στην Ουκρανία έχουν βάλει … το χακί και προσπαθούν να διαδώσουν την ουκρανική άποψη για όσα συμβαίνουν, επηρεάζοντας ο καθένας το κοινό του.

Από τη μουσική σκηνή, στην εκστρατεία πληροφόρησης

«Όλοι απευθύνονται πλέον στο κοινό τους με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Διοχετεύουμε πληροφορίες για τα όσα γίνονται στις πόλεις, προσπαθώντας να μιλήσουμε στους Ρώσους για να διαδηλώσουν, λέγοντάς τους ότι αυτός είναι ένας επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», λέει η Κριστίνια Σόλοβι, μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς τραγουδίστριες στη χώρα της.

Στο YouTube βρίσκεις εκατοντάδες λογαριασμούς Ουκρανών καλλιτεχνών που αφαίρεσαν τη δική τους φωτογραφία και την έχουν αντικαταστήσει με την σημαία της χώρας τους. Κάποιοι ρίχνουν στο κάτω μέρος της εικόνας το μήνυμα «όσο βλέπετε αυτό το βίντεο, ο ουκρανικός λαός πεθαίνει από την ρωσική επίθεση . Σταματήστε την».

Στον λογαριασμό του στο Facebook ο Σβιάτοσλαβ Βάκαρτσουκ, επικεφαλής της ουκρανικής ροκ μπάντας Okean Elzy, ανεβάζει συνεχώς νέα για τον πόλεμο. Ανεβάζει βίντεο που τράβηξε ο ίδιος επισκεπτόμενος νοσοκομεία, ή από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στο Χάρκοβο και στο Κίεβο. Ο Βάκαρτσουκ, που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Σλάβα», λέει πως επειδή είναι αναγνωρίσιμος στη χώρα του προσπαθεί να το εκμεταλλευθεί.

Ο Σλάβα ξαναμπαίνει στον πολιτικό στίβο, που τού είναι γνωστός. Είχε εκλεγεί βουλευτής αλλά παραιτήθηκε το 2008 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά που κυριαρχούσε στη χώρα. Αργότερα έπαιξε ρόλο-κλειδί στη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Είναι κάτι σαν ο Μπρους Σπρίνγκστιν της Ουκρανίας, αλλά εξίσου δημοφιλής και στη Ρωσία.

«Είναι πια αργά να στέλνεις απλά κάποια μηνύματα στους οπαδούς σου. Τώρα μιλώ περισσότερο με άλλους, όπως με μητέρες  Ρώσων στρατιωτών, για να τους εξηγήσω ότι αν δεν σταματήσουν τα παιδιά τους από το να πηγαίνουν στον πόλεμο, θα πάρουν τα παιδιά τους πίσω σε σακούλες. Χρειάζεται να απευθυνόμαστε στα ένστικτά τους», λέει ο Σλάβα, περιγράφοντας την δική του μάχη.

Ενώ η dj Κορόλοβα διαπίστωσε διστακτικότητα από την πλευρά των Ρώσων για να ακούσουν τα μηνύματά της, ο Γιουτζίν Αμπντουκάνοφ, της μέταλ μπάντας Jinjer λέει πως κάποιοι φίλοι του στη Ρωσία έστειλαν μηνύματα με τα οποία απολογούνται για όσα συμβαίνουν. «Λένε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με όλα αυτά», προσθέτει ο Γιουτζίν Αμπντουκάνοφ, «δεν έλαβα κανένα οργισμένο μήνυμα από τη ρωσική πλευρά, με οποίο να επιχειρείται να δικαιολογηθεί αυτή η κατάσταση».

Ο Γιουτζίν θα πήγαινε με την μπάντα του στις ΗΠΑ για μια σειρά εμφανίσεων, αλλά έχει βάλει ι στην άκρη την μουσική. Έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την συγκέντρωση χρημάτων «για να βοηθήσουμε τον στρατό και τους πολίτες» και με τους φίλους του φροντίζει να προμηθεύει με τρόφιμα και νερό τους πρόσφυγες.

Η ενηλικίωση της ουκρανικής μουσικής σκηνής, μέσα στον πόλεμο

Σίγουρα δεν ήταν αυτό που ονειρεύονταν για την καριέρα τους οι Ουκρανοί αστέρες της μουσικής.  Αλλά οι νεαροί καλλιτέχνες «μεγάλωσαν» μέσα σε ένα πολεμικό κλίμα, που έχει επηρεάσει τη μουσική τους. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, επιτάχυνε την ενηλικίωση των νεαρών καλλιτεχνών.

«Καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική αρνούνταν να έρθουν εδώ εξαιτίας του φόβου του πολέμου. Έτσι εμείς, οι νέες μπάντες, είχαμε την ευκαιρία να ανέβουμε στη σκηνή, να παίξουμε σε μεγάλους χώρους», λέει ο Κοστιάντιν Πόχταρ, που έγινε διάσημος με το ροκ γκρουπ 5 Vymir και τώρα ακολουθεί σόλο καριέρα, ως «Postman».

«Έτσι αρχίσαμε, αλλά πάντα είχαμε στο μυαλό ότι ο πόλεμος μπορεί να ξαναρχίσει, γιατί ξέραμε ότι η Ρωσία δεν θα σταματούσε στην Κριμαία», προσθέτει ο Κοστιάντιν Πόχταρ, που με τις μπαλάντες του θυμίζει σε πολλούς Ουκρανούς τον Μπομπ Ντίλαν.

Οι «Δρόμοι του Κιέβου» και τα διλήμματα

Ο Πόχταρ βρισκόταν στην Πολωνία όταν έγινε η ρωσική εισβολή, αλλά ένα από τα τραγούδια του, με τίτλο «Δρόμοι του Κιέβου», έχει αναδειχθεί σε πηγή έμπνευσης και δίνει κουράσιο στους κατοίκους του Κιέβου που αναγκάζονται να ζουν σε καταφύγια. Το τραγούδι «αναφέρεται στην αγάπη για μια πόλη, που ίσως να μην μπορέσει να σε αγαπήσει κι αυτή», εξηγεί  ο «Μπόμπ Ντίλαν» της Ουκρανίας, που παρέμεινε στην Πολωνία με σκοπό να κάνει συναυλίες για να  συγκεντρώσει χρήματα για τους πρόσφυγες.

«Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να πάω πίσω στο Κίεβο και να πάρω ένα όπλο για ν΄ αρχίσω να πυροβολώ, αλλά θα πάρω την κιθάρα μου και θα την χρησιμοποιήσω σαν όπλο», λέει.

Ο Αντρίι Κλίβνιουκ, του ποπ-ροκ συγκροτήματος Boombox , διαφωνεί: «Οι μουσικοί είναι ειρηνοποιοί, αλλά τώρα δεν είναι καιρός να παίζουμε με τις κιθάρες. Τώρα πρέπει να πάρουμε τα όπλα».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Λήμνο το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Χάρυ Τρούμαν»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέρασε στη Μολδαβία το ελληνικό κονβόι από Μαριούπολη

Οι Ουκρανοί βύθισαν τη ναυαρχίδα τους για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 10:12