search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:37
MENU CLOSE

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην Ουκρανία – Δεν είμαστε μέρος της σύγκρουσης

04.03.2022 15:56
stolte-254-new

«Έχουμε δει χρήση βομβών διασποράς κι έχουμε δει αναφορές για τη χρήση και άλλων τύπων βομβών, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οι μέρες που έρχονται «πιθανόν να είναι χειρότερες» με τις ρωσικές δυνάμεις να αναμένεται να φέρουν βαρύτερο οπλισμό και να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε όλη την Ουκρανία.

Μιλώντας μετά από μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

«Με πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κτίρια κατοικιών βομβαρδισμένα. Απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ και πολλούς αμάχους νεκρούς ή τραυματισμένους».

«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερες καταστροφές», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ταυτόχρονα τον αμυντικό ρόλο που έχει το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως δεν επιθυμεί πόλεμο με τη Ρωσία.

«Το κύριο καθήκον μας είναι να κρατήσουμε ασφαλή 30 κράτη».

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης κι έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή δεν θα κλιμακωθεί και εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία».

Συμφωνία για μη απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία, αλλά συμφώνησαν ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιχειρούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επέκταση του πολέμου σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε:

«Κατανοούμε την απόγνωση, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αν το κάναμε αυτό (δημιουργώντας μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων) θα καταλήγαμε σε κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων χωρών».

Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να μην επιχειρούν αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας, είπε.

Ερωτηθείς για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε:

«Οι απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό χθες το βράδυ απλώς υπογραμμίζουν τους κινδύνους αυτού του πολέμου.

Ο πόλεμος είναι επικίνδυνος και η σύγκρουση στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ενισχύει τον κίνδυνο».

Διαβάστε επίσης:

Οι Ουκρανοί βύθισαν τη ναυαρχίδα τους για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων

Πούτιν: «Μην κλιμακώνετε την ένταση – Δεν υπάρχουν κακές προθέσεις»

Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για Ζαπορίζια: Το Κίεβο έστησε μια φρικτή προβοκάτσια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:37