ΤΡΙΤΗ 15.07.2025 05:07
MENU CLOSE

Καθαρά Δευτέρα: Πώς καταναλώνουμε με ασφάλεια θαλασσινά και οστρακοειδή

04.03.2022 21:21

Η νηστεία ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα (7 Μαρτίου), ενώ αναμένεται να διαρκέσει έως το Σάββατο 23 Απριλίου.

Τι να προσέξουμε

Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.

Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.

Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας

– βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά

– τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C

– ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά

– ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά ή οστρακοειδή με ασφάλεια: Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 φρούτα που «καίνε» το λίπος στην κοιλιά

Τα κατακόκκινα αντιφλεγμονώδη σποράκια που σώζουν την καρδιά και ρίχνουν την πίεση

Δίαιτα: Οι 3 ξηροί καρποί που αδυνατίζουν

ΤΡΙΤΗ 15.07.2025 01:50
Exit mobile version