search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 02:30
MENU CLOSE

Γιατί η Άγκυρα θέλει συνάντηση του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη – Τι λέει η Αθήνα

08.03.2022 06:00
Mitsotakis-Erntogan_new

Κάτω από την βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, Αθήνα και Άγκυρα συζητούν για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται επισήμως να μην επιβεβαιώνει ακόμα τις σχετικές πληροφορίες αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές.

Η τουρκική πλευρά ακολουθώντας πάντως την γνωστή τακτική της αιφνιδίασε τους πάντες, όταν χθες το πρωί ανακοίνωσε την συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή, βάζοντας μάλιστα και συγκεκριμένη ατζέντα στο τραπέζι.

Μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για γεύμα -ούτε αυτό επιβεβαιώνεται από την Αθήνα- που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη.

Προφανώς, η ημερομηνία της συνάντησης δεν είναι τυχαία αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου στο Φανάρι, προκειμένου να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν πάντως, ότι στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν είχε αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του, λέγοντας ότι «είναι ανοιχτό ανά πάσα στιγμή, πόσο μάλλον τώρα». «Δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα ξεπεράσουμε τις διαφορές μας» είχε σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι θα βοηθήσει προκειμένου να μειωθεί η ένταση.

Οι Τούρκοι πάντως επιχείρησαν και πάλι να επιβάλουν την δική τους ατζέντα. Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ανέφερε ότι στο τραπέζι θα τεθεί εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους.

Η Αθήνα από την πλευρά της απαντά ότι «οι μόνες διαφορές προς συζήτηση με την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Θέματα που αποτελούν, από την πλευρά της Αθήνας και το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως, ότι η σφοδρή αντίσταση της Δύσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η διεθνής απομόνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα οδηγήσουν τον Ερντογάν να εγκαταλείψει τα αναθεωρητικά του σχέδια.

«Ο αναθεωρητισμός ή η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα δημοφιλής πολιτική. Και η ταύτιση με τον Πούτιν κατατάσσει σε μια συνομοταξία ηγετών που δεν τον καθιστά δημοφιλή. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει» είχε εκτιμήσει ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τη ρητορική για αποστρατικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Άλλοι ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται να εμφανιστεί με περισσή αλαζονεία στις ενδεχόμενες συνομιλίες, καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος της, τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο διέταξε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Δυτικοί ηγέτες δηλώνουν ότι «θα αυξήσουν το τίμημα» που θα πληρώσει η Ρωσία (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο 3ος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39