search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:52
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ώρα αποφάσεων για το κόστος της ουκρανικής κρίσης

10.03.2022 19:20
versallies-sinodos-new

Με την πόλεμο στην Ουκρανία να ρίχνει βαριά τη σκιά του οι 27 ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βερσαλλίες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής με βαριά ατζέντα.

Ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αύξηση αμυντικών δαπανών, επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο» της ΕΕ θα τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο  είπε ότι η  Ευρώπη «ενηλικιώθηκε βίαια» τις 15 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους με αναφορά στην πρότασή του των 6 σημείων για την χονδρική τιμή του φυσικού αερίου , ενώ επισήμανε ότι στο νέο τοπίο που δημιουργείται, οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών θα πρέπει να εξαιρούνται στον υπολογισμό των δημόσιων ελλειμμάτων. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για να αποχωρήσουν οι άμαχοι.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από αυτή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να επαναβεβαιώσουμε, προφανώς, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε -αν χρειαστεί- το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία ζητούσε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά.

«Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου».

Τέλος, τόνισε ότι θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της εξαίρεσης μέρους ή του συνόλου των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, ώστε χώρες όπως η Ελλάδα που ξοδεύει περισσότερα για την άμυνά της, να μην τιμωρούνται από μια τέτοια στρατηγική επιλογή.

Μακρόν: Θα λάβουμε ιστορικές αποφάσεις για την Ευρώπη

«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βερσαλλίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμφωνήσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί με «ταχείες διαδικασίες» στην ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι πιστεύει πως είναι «μη ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Παρόλο που η Γαλλία θα επιθυμούσε ένα κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για την ενέργεια και την άμυνα, εντούτοις υπάρχουν διαφωνίες και μάλιστα σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που επικαλέστηκε το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να είναι αρνητικοί σε νέο ευρωομόλογο, παραπέμποντας στο ταμείο Ανάκαμψης.

Στο ουκρανικό μέτωπο, άκαρπη κατέληξε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, στην Αττάλεια της Τουρκίας, ενώ το Κίεβο σφυροκοπείται από τους Ρώσους με στόχο να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα. 

Μάριο Ντράγκι: Να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί αμάχων

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».

«Είχα μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν. Μιλήσαμε για τον πόλεμο και για τις συνέπειές του για την Ευρώπη και την Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση των κυρώσεων, όσο και την αναγκαία στήριξη που θα χρειαστούν οι χώρες μας, λόγω των κυρώσεων αυτών», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά από τον Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς «και ιδίως κατά του άμαχου πληθυσμού» και κατέστησε σαφές ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή». Διαπίστωσε, επίσης, ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, του χάλυβα, της παραγωγής χαρτιού και της κεραμικής.

«Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στην Ρωσία», είπε ο Ντράγκι.

Αναλυτικά η ατζέντα της Συνόδου

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία καθώς συνεχίζονται οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και το ανθρωπιστικό ζήτημα, με την εισροή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ να ξεπερνά τα 2,1 εκατομμύρια. Οι «27» αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη στους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν.

Εξάλλου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν νέα μέτρα κατά της Ρωσίας και να δηλώσουν «έτοιμοι να προχωρήσουν γρήγορα σε περαιτέρω κυρώσεις, αν χρειαστεί». Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, κάποιες χώρες ενδέχεται να θέσουν το θέμα επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο αυτό το μέτρο θεωρείται προς το παρόν απίθανο να εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου και άνθρακα της ΕΕ και το 25% εισαγωγών πετρελαίου, έναντι 8% για τις ΗΠΑ και 7% για το Ηνωμένο Βασίλειο, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, ιδίως από το ρωσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο, θα είναι βασικό θέμα συζήτησης την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη μείωση κατά 2/3 των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία φέτος και για την πλήρη απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια πριν από το 2030. Μεταξύ άλλων,η Επιτροπή προτείνει ο στόχος αυτός να επιτευχθεί μέσω διαφοροποίησης των προμηθειών ενέργειας, αυξημένων εισαγωγών LNG, με την εξοικονόμηση ενέργειας και την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου την Παρασκευή, οι «27» θα συζητήσουν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο» της ΕΕ, παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Eurogroup. Στόχος της Γαλλικής Προεδρίας είναι σε βάθος χρόνου να ενισχυθεί η αυτονομία της ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς, όχι μόνο στην ενέργεια και στην άμυνα, αλλά και στις πρώτες ύλες, την υγεία, τους ημιαγωγούς (μικροτσιπ), καθώς και την ψηφιακή αγορά και τις τεχνολογίες.

Διαβάστε επίσης:

Obi-Wan Kenobi: Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της σειράς Star Wars με τον Ewan McGregor (Video)

Ρωσικές δυνάμεις έφτασαν σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία

Τσερνόμπιλ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τη Μόσχα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58