search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:14
MENU CLOSE

Σε πολιορκία το Κίεβο – Το άγριο πρόσωπο του πολέμου στη Μαριούπολη: Επιτίθενται ο ένας στον άλλο για φαγητό

10.03.2022 16:37
ukraine-23-new

Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Κίεβο επίκειται με τα στρατεύματα να παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

«Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκίι, ο οποίος είπε πως μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

Σήμερα προς το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

«Οι Ρώσοι μπήκαν σήμερα το πρωί στο χωριό», δήλωσε ένας 38χρονος κάτοικος, ο Βασίλ Ποπόφ. «Είναι τρομακτικό, αλλά τι θέλετε να κάνουμε, κατοικούμε εδώ και δεν υπάρχει κάποιο μέρος που να μπορούμε να πάμε ή να καταφύγουμε».

Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους.

Ως πολύ επικίνδυνες περιοχές αναφέρονται αυτές προς τα βόρεια της πόλης, τα προάστια Μπούχα, Ιρπίν και Χοστομέλ καθώς και η περιοχή Βισορόντ, αρκετά πιο βόρεια από το Κίεβο.

Όπως επισημαίνει η τοπική αρχή του Κιέβου, υπάρχουν σε εξέλιξη νέες μάχες γύρω από το Μπροβάρι, που βρίσκεται κοντά στον Δνείπερο, στα ανατολικά της πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα η μεγάλη φάλαγγα των ρωσικών τεθωρακισμένων εμφανίζεται να οδεύει προς το Κίεβο. Ωστόσο, μετά από πολλές ημέρες ακινησίας της φάλαγγας, οι Ουκρανοί υποστήριξαν σήμερα πως βομβάρδισαν το συγκεκριμένο κονβόι σε ενέδρα.  Όπως λένε οι Ουκρανοί ο συνταγματάρχης, Αντρέι Ζαχάρωφ, διοικητής του συντάγματος αρμάτων μάχης, σκοτώθηκε στην ενέδρα αυτή.

Οι ίδιες μεταδόσεις έδειξαν ότι η στήλη υπέστη σοβαρές απώλειες, με ένα άρμα και ένα τεθωρακισμένο όχημα να καταστραφούν.

«Ούτε ένας δεν κατάφερε να φύγει από τη Μαριούπολη»

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή ιατρική περίθαλψη εν μέσω μιας «ολοένα και πιο δεινής και απελπισμένης» ανθρωπιστικής κατάστασης, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Σε ηχητικό μήνυμα που καταγράφηκε την Τετάρτη, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της οργάνωσης Σάσα Βόλκοφ περιέγραψε τις οδυνηρές συνθήκες στην πόλη. «Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για παιδιά», είπε ο Βόλκοφ.

Οι άνθρωποι άρχισαν να επιτίθενται ο ένας στον άλλο για φαγητό. Οι άνθρωποι άρχισαν να καταστρέφουν το αυτοκίνητο κάποιου για να βγάλουν τη βενζίνη. Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από αρκετές ημέρες, είπε, και οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω του κρύου.

Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα σπίτια για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες.

Περίπου 65 άνθρωποι κρύβονται στο κτίριο όπου βρίσκεται ο Βολκόφ. «Το καταφύγιο στο υπόγειο είναι αποκλειστικά για τα παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι άλλοι, άνω των 12 ετών, κοιμούνται στα γραφεία» εξήγησε.

Βιτάλι Κλίτσκο: Στόχος των Ρώσων η κατάληψη του Κιέβου

Όπως δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο «κύριος στόχος των Ρώσων είναι η κατάληψη του Κιέβου».

«Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, στόχος τους ήταν να περικυκλώσουν το Κίεβο και να συνεχίσουν την επίθεση, ανατρέποντας την κυβέρνηση», είπε ο ίδιος. .

«Τα σχέδιά τους δεν υλοποιήθηκαν, χάρη στους ανθρώπους μας που είναι τώρα στη Μπούχα, στο Βορζέλ, στην Ιρπίν, το Χοστομέλ, εκεί όπου γίνονται σφοδρές μάχες. Οι άνθρωποί μας ματαιώνουν όλα τα σχέδια για κατάληψη του Κιέβου», είπε ο Κλίτσκο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απομάκρυνση των προσφύγων.

«Κάθε δευτερόλεπτο ένας κάτοικος του Κιέβου φεύγει από την πόλη, υπάρχουν αυτή τη στιγμή λιγότεροι από 2 εκατομμύρια κάτοικοι που παραμένουν», προσθέτοντας «τώρα το Κίεβο έχει μετατραπεί σε οχυρό, κάθε δρόμος και κάθε κτίριο», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αρνητικοί σε νέο ευρωομόλογο οι 27 ηγέτες – Τι λέει το προσχέδιο συμπερασμάτων

Φρένο στις εξαγωγές λαδιού και σιτηρών από τη Σερβία – Μειώνει ο Βούτσιτς τον φόρο στα καύσιμα

Ζελένσκι: Πολεμάμε για 15 ημέρες, δεν γίναμε σκλάβοι – Ζούμε τα πιο τρομακτικά δεινά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:14