search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:14
MENU CLOSE

Από τις κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, στις πρακτικές συμβουλές για … εξοικονόμηση ενέργειας

21.03.2022 14:35
kivernisi_new

Μιλώντας χτες στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι ένας λόγος που δεν βλέπει εκλογές τώρα, είναι πως «όταν είμαστε σε μία περίοδο αναταραχής όπως αυτή είναι λογικό ο πολίτης, όταν μάλιστα δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα, να θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση ασχέτως αν τα έχει πάει εξαιρετικά σε άλλα πεδία».

Έχει ένα ενδιαφέρον ότι ο υπουργός, στη δήλωσή του – που επιχείρησε μετά να μαζέψει – δε λέει απλώς ότι οι πολίτες θα εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και αν δεν φταίει η κυβέρνηση, διότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα, και υπερβαίνει τις δυνατότητες ενός κράτους μέλους της ΕΕ, κλπ, κλπ, κάτι, εν πάση περιπτώσει που να δικαιολογεί την κυβέρνηση. Αντιθέτως, με τη φράση «ασχέτως αν τα έχει πάει εξαιρετικά σε άλλα πεδία» λέει ότι η κυβέρνηση δεν τα έχει πάει καλά σε αυτό το πεδίο, άρα έχει αποτύχει να διαχειριστεί την κρίση ενέργειας και ακρίβειας.

Αυτά, λίγες μέρες μετά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με πιο … «εμβληματικό» το κουπόνι των 13 ευρώ για τα καύσιμα, και με φόντο, όπως καταγράφεται στα ρεπορτάζ, μια μουρμούρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ που λέει ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να ανακουφίσουν τους πολίτες.

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση βέβαια, δεν πρόκειται απλώς για αποτυχία, αλλά για πολιτική επιλογή ενεργού στήριξης του καρτέλ της ενέργειας στο οποίο μετέχει και η ΔΕΗ. Την κατηγορεί δηλαδή ότι δεν κάνει απλώς τα στραβά μάτια, αλλά ότι στηρίζει κιόλας τις ολιγοπωλιακές πρακτικές και την συνεπαγόμενη «αισχροκέρδεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά λοιπόν φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας στην κατεύθυνση της σχετικής πρότασης της Κομισιόν, πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος, άσκηση δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗμείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα ευρωπαϊκά όρια, όσο διαρκεί η κρίση. Κοινώς προτείνει ένα πλαίσιο κρατικής παρέμβασης για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

Από την άλλη η κυβέρνηση αναζητά κάλυψη σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική τόσο ως προς τα μέτρα στήριξης όσο και ως προς τις παρεμβάσεις έναντι των κερδοσκοπικών τάσεων στην αγορά ενέργειας. Το θέμα των τιμών της ενέργειας συζήτησαν μεταξύ τους στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας οι ηγέτες των χωρών του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και προσεχώς θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στη δήλωσή του μετά την Σύνοδο του Νότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Όλοι πιστεύουμε στις ελεύθερες αγορές, αλλά πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Κι όταν αυτό ξεκάθαρα δεν συμβαίνει, όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε έρχεται η ώρα κάποιας κεντρικής ρύθμισης, κάποιας κεντρικής παρέμβασης. Αυτή είναι και η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση εισηγούμαστε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα». Κοινώς παραδέχτηκε την ύπαρξη κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας, η λύση όμως περνά μέσα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που μένει να δούμε ποιες θα είναι.

Ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε δε την ανάγκη να εξηγήσει ότι αυτή η πρόταση δεν θέτει σε κίνδυνο τους κεντρικούς άξονες για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που μετά το «λάθος» της διασύνδεσης με το ρωσικό φυσικό αέριο (όπως υπονόησε), πλέον στρέφεται σε «περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -και οι τέσσερις χώρες είμαστε εξαιρετικά ανταγωνιστικές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας- με διαφοροποίηση ως προς τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, με περισσότερο LNG, με έμφαση στις διασυνδέσεις, να δούμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις διασυνδέσεις της ιβηρικής χερσονήσου με τη Γαλλία, στις διασυνδέσεις της Ελλάδος με την Ιταλία, να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την αφρικανική ήπειρο».

Χαριτωμένη καταληκτική πινελιά η εξής: «Και βέβαια να εξακολουθούμε να επενδύουμε στην εξοικονόμηση, καθώς η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή την οποία δεν καταναλώνουμε ποτέ».

Με άλλα λόγια, ξεκάθαρες, γρήγορες και δραστικές λύσεις δεν διαγράφονται στον ορίζοντα, ο καθένας ας κάνει τα κουμάντα του είναι το μήνυμα. Και κυρίως ας δείξει αυτοσυγκράτηση ως προς την κατανάλωση ενέργειας…

Διαβάστε επίσης:

Ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Σερμπέτι δηλητήριο… για την ειρήνη, τα λαϊκά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα

Απάντηση στους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή κρίση και τη στάση της Κυβέρνησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:13