search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:40
MENU CLOSE

Ουκρανία: Σενάριο «υπνοβασίας» προς τον πόλεμο φέρνει η «σιγή ασυρμάτου» μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας

24.03.2022 17:44
nuclear-235-new

Για επανειλημμένες προσπάθειες του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μαρκ Μίλλεϋ να μιλήσουν με τους Ρώσους ομολόγους τους που απορρίφθηκαν από τη Μόσχα τον τελευταίο μήνα, γράφει η Washington Post, αφήνοντας τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου στο σκοτάδι και αυξάνοντας τους φόβους για κάποιο ατύχημα στο πεδίο της μάχης.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μαρκ Μίλλεϋ, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον στρατηγό Βαλερι Γκερασίμοφ, αλλά οι Ρώσοι αρνήθηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι την Τετάρτη.

Οι επιχειρούμενες κλήσεις από τον Όστιν και τον Μίλλεϋ, που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως, έρχονται καθώς η Ρωσία διεξάγει επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Ρουμανίας κι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ενισχύουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

ΗΠΑ και Ρωσία διατηρούν ένα «κανάλι αποκλιμάκωσης», ωστόσο, νυν και πρώην αξιωματούχοι λένε ότι απαιτείται επαφή μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών ηγετών για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση ή σύγχυση.

«Υπάρχει υψηλός κίνδυνος κλιμάκωσης χωρίς την άμεση επαφή μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων», είπε ο Τζέιμς Σταυρίδης, ο πρώην διοικητής των νατοΐκών Δυναμεων στην Ευρώπη από το 2009 έως το 2013. «Νέοι πετούν με τζετ, κυβερνούν πολεμικά πλοία και διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν είναι έμπειροι διπλωμάτες και οι ενέργειές τους πάνω στην ένταση των επιχειρήσεων μπορεί να παρεξηγηθούν», είπε.

«Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο υπνοβασίας του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας προς τον πόλεμο, επειδή οι ανώτεροι ηγέτες δεν μπορούν να σηκώσουν ένα τηλέφωνο και να εξηγήσουν ο ένας στον άλλο τι συμβαίνει», πρόσθεσε.

Η πρόσφατη χρήση υπερηχητικών πυραύλων και άλλων εξελιγμένων συστημάτων από τη Ρωσία εναντίον στόχων στη δυτική Ουκρανία δείχνουν την απειλή διάχυσης σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση, σχολιάζει η WP.

«Οι κίνδυνοι είναι προφανώς αυξημένοι αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Rob Lee, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής. «Η Ρωσία χτυπά στόχους στη δυτική Ουκρανία, οι οποίοι δεν βρίσκονται μακριά από τα σύνορα χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία προφανώς συνεχίζει να επιχειρεί από αυτήν την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αεροσκάφος της να εκληφθεί ως αεροσκάφος του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΤΟ: Ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία (Photos)

ΗΠΑ: «Μεσαίωνας» και στο Άινταχο – Νέος νόμος περιορίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Φρίκη στο Μεξικό – Επτά απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε φορτηγάκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:39