search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:55
MENU CLOSE

«Χοντραίνει» η κόντρα μεταξύ Δύσης και Μόσχας – Για οπισθοχώρηση των Ρώσων κάνει λόγο το Κίεβο (Videos)

25.03.2022 08:12
biden_misel_new

Την ίδια στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε την Πέμπτη στον δεύτερο μήνα, χωρίς να είναι ορατό το ενδεχόμενο έστω και για προσωρινή ανακωχή, το διπλωματικό «μπρα ντε φερ» μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και Μόσχας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη προκαλεί έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεν έμεινε μόνο στην πρότασή του για αποβολή της Ρωσίας από τη G20, αλλά προειδοποίησε τον Πούτιν ότι εάν καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων τότε η απάντηση των Συμμάχων θα είναι αντίστοιχη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος εισήλθε πλέον στον δεύτερο μήνα του.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για νέες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει και μελλοντικά να τερματίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να ταξιδέψει στην Πολωνία, τη χώρα που έχει υποδεχθεί τους περισσότερους ουκρανούς πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρεται διατεθειμένη να επιβάλλει νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία.

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί σήμερα στις 10 το πρωί.

Μεντβέντεφ: Ανόητες οι δυτικές κυρώσεις

Από την πλευρά της η Μόσχα επιχειρεί να δείξει ότι δεν «ιδρώνει» από τις συνεχείς κυρώσεις εναντίον της.

«Είναι “ανόητο” να πιστεύει κανείς ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Το μόνο που θα κάνουν οι κυρώσεις είναι να συσπειρώσουν τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αρχές», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο RIA.

Η Δύση επέβαλε σειρά κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά έπειτα από έναν μήνα πολέμου, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα συνεχίσει την επίθεση έως ότου εκπληρώσει τους στόχους του για την, σύμφωνα με το ίδιο, «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν ειδικά στο στόχαστρο δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που πιστεύεται ότι πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει ακόμη και την παραμικρή επιρροή στη θέση της ηγεσίας της χώρας;», σχολίασε ο Μεντβέντεφ.

«Σας λέω ανοιχτά: όχι, δεν υπάρχει περίπτωση», κατέληξε.

Κίεβο: «Αποσύρονται ρωσικές μονάδες λόγω σημαντικών απωλειών»

Στο πεδίο της μάχης τώρα, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες.

«Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες», κατά την ίδια πηγή.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ τη νύχτα. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Από την άλλη, ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό ότι βομβάρδισε με το πυροβολικό τη μικρή πόλη Ζολότε, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Καταστράφηκε πολυκατοικία και άλλο ένα κτίριο, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Telegram αντιπροσώπου της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που δεν έκανε λόγο για θύματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολυκατοικία χτυπήθηκε από τέσσερις οβίδες 122 χιλιοστών.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι φοβάται και σε τι ελπίζει η Μολδαβία (Photos/Videos)

Αμπράμοβιτς: Η βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε να δώσει 30 εκατομμύρια λίρες στην Τσέλσι

Δημοσκόπηση Metron Analysis: 2 στους 3 Έλληνες διαφωνούν με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία – Τι πιστεύουν για τη Ρωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:48