search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:26
MENU CLOSE

Αμερικανός αξιωματούχος για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων: Μεγάλη μεταστροφή στην στρατηγική της Μόσχας (Videos)

29.03.2022 17:27
turkey-new

Αφού το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποφάσισε να «μειώσει δραστικά τις εχθροπραξίες» στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνιχίφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρούν ήδη αυτές τις κινήσεις να είναι σε εξέλιξη – μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής, σύμφωνα με δύο ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους.

Η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Τακτικών Ομάδων Ρωσικών Ταγμάτων (BTG) εγκαταλείποντας τις περιοχές γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν τώρα σε ορισμένες περιοχές του βορρά για να επικεντρωθούν στα κέρδη τους στο νότο και στα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με βομβαρδισμό του Κιέβου από αέρα και έδαφος, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε πάντα να αντιστρέψει τη στρατηγική της ξανά εάν οι συνθήκες μάχης το επιτρέψουν.

Η κίνηση ακολουθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων δεν αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολία να προχωρήσει στο βορρά. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια εξέλιξη για την οποία ανησυχούν οι ΗΠΑ είναι η διατήρηση της ενιαίας στρατηγικής των ευρωπαίων συμμάχων όσον αφορά την οικονομική πίεση και τη στρατιωτική υποστήριξη, καθώς η Ουάσιγκτον αναμένει ότι ορισμένοι από αυτούς ενδεχομένως να πιέσουν την Ουκρανία να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας λέει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να θέλει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο – όπως η Βόρεια και η Νότια Κορέα.

Ο στρατηγός Kyrylo Budanov, επικεφαλής της Υπηρεσίας Άμυνας Πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας γύρω από το Κίεβο απέτυχαν και είναι πλέον αδύνατο για τον ρωσικό στρατό να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση. Ο πόλεμος του Πούτιν επικεντρώνεται τώρα στο νότο και στα ανατολικά της χώρας, είπε.

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πιθανή μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντόλιακ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, αναφέρει το Reuters.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία.

Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τη ρωσική αντιπροσωπεία, αναφέρει ότι τα βήματα περιλαμβάνουν «δραστική μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνιχίφ», καθώς και τη δυνατότητα συνάντησης μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταυτόχρονα με τη υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας των Υπουργών Εξωτερικών και των δύο χωρών.

Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν από την πλευρά τους οι ουκρανοί διαπραγματευτές, ωστόσο ανέμεναν την απάντηση της Μόσχας.

FT: Η Ρωσία δεν ζητά πλέον αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας

Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να «αποναζιστικοποιηθεί» και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο ως μέρος των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Το προσχέδιο κατάπαυσης του πυρός δεν περιέχει κανένα σημείο για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας — «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε σήμερα ότι στις προτάσεις του Κιέβου, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, περιλαμβανόταν και μία με βάση την οποία η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 «Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση των δύο προέδρων, το είχαμε πει από την αρχή ότι θα ήταν πιθανή εφόσον υπάρξει συμφωνία (…) Η συνάντηση θα μπορούσε να είναι πολυμερής, με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών», σημείωσε.

«Μετά την σημερινή ουσιαστική συζήτηση, συμφωνήσαμε και προτείνουμε να γίνει η συνάντηση για να μονογραφεί η συμφωνία», πρόσθεσε. Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για μια συμφωνία και θα βρούμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, η πιθανότητα ειρήνευσης θα έρθει πιο κοντά», είπε εξάλλου ο Μεντίνσκι.

Η δήλωση αυτή του Μεντίνσκι μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Διαβάστε επίσης:

Το lockdown στη Σαγκάη δοκιμάζει τα όρια της πολιτικής για «μηδέν COVID» και κλονίζει τις αγορές

Μπάιντεν: Τηλεδιάσκεψη με Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Τζόνσον για την Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρόλο εγγυητή της όποιας ειρηνευτικής συμφωνίας διεκδικεί ο Ερντογάν – Τι λέει το Κίεβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:23