search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:12
MENU CLOSE

Το lockdown στη Σαγκάη δοκιμάζει τα όρια της πολιτικής για «μηδέν COVID» και κλονίζει τις αγορές

29.03.2022 17:01
shangai – new

Ένα lockdown 26 εκατομμυρίων ανθρώπων που διαμένουν στη Σαγκάη δοκιμάζει τα όρια της σκληρής στρατηγικής που εξακολουθεί να διατηρεί η Κίνα για «μηδέν-COVID» και κλονίζει τις αγορές πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας.

Η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας την Τρίτη εισήλθε στη δεύτερη ημέρα της πρώτης φάσης του lockdown, η οποία περιλαμβάνει τον αποκλεισμό περιοχών όπως το οικονομικό κέντρο της Pudong και παρακείμενες περιοχές στην ανατολική πλευρά του ποταμού Huangpu.

Τα μέτρα που περιλαμβάνουν το lockdown των κατοίκων στα σπίτια τους, το κλείσιμο μη βασικών επιχειρήσεων και τα μαζικά τεστ πρόκειται να αρθούν την προσεχή Παρασκευή. Την ίδια ώρα, η τεράστια περιοχή Puxi στην απέναντι πλευρά του ποταμού θα μπει σε lockdown.

Με τις δημόσιες συγκοινωνίες σε αναστολή και τις γέφυρες και τις σήραγγες που συνδέουν τις δύο πλευρές της πόλης κλειστές, οι συνήθως πολυσύχναστοι δρόμοι της πόλης – συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού παραποτάμιου Bund στο Puxi με τα ιστορικά κτίρια – ήταν ασυνήθιστα ήσυχοι.

Το lockdown προσθέτει ανησυχία στις ήδη αναστατωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, της προσπάθειας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια και άλλες οικονομικές προκλήσεις.

Οι αντιδράσεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης κατά 7% στις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα στο Λονδίνο, δεν αντικατοπτρίζουν την «πραγματικότητα της κατάστασης», αλλά οι επενδυτές ήταν ήδη ανήσυχοι για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το Associated Press.

Η νέα υποπαραλλαγή της omicron BA.2 ευθύνεται ευρέως για μια νέα αύξηση των κρουσμάτων στη Σαγκάη, η οποία είχε υποστεί σχετικά μικρές συνέπειες από την πανδημία που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας στα τέλη του 2019.

Τα νέα κρούσματα συνέχισαν να μειώνονται στο Χονγκ Κονγκ μετά από ένα πρόσφατο κύμα που οδήγησε σε περισσότερους από 7.000 θανάτους. Η πόλη κατέγραψε 7.680 νέα κρούσματα, χωρίς να υπάρχει άμεση ενημέρωση για το εάν οι αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μαζικά τεστ και στα 7,4 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Στη Σαγκάη, οι κάτοικοι ενόψει του lockdown προέβησαν σε μαζικές αγορές, αδειάζοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ υπήρξαν αναφορές για ελλείψεις σε κρέας και λαχανικά. Οι αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες τροφίμων και έχουν μετατρέψει γυμναστήρια και εκθεσιακά κέντρα σε κέντρα νοσηλείας για τους ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Τηλεδιάσκεψη με Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Τζόνσον για την Ουκρανία

Φυσικό αέριο: Έτοιμη η Μόσχα να κλείσει την στρόφιγγα αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρόλο εγγυητή της όποιας ειρηνευτικής συμφωνίας διεκδικεί ο Ερντογάν – Τι λέει το Κίεβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:12