search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:16
MENU CLOSE

Η ΙΑΕΑ ζητά να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και το Τσερνόμπιλ

01.04.2022 17:24
Chernobyl_new

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονές της να επισκεφθούν τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ηγηθεί μιας αποστολής στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία.

«Θα επικεφαλής μιας αποστολής βοήθειας και υποστήριξης του ΔΟΑΕ στην πυρηνική εγκατάσταση του Τσερνόμπιλ το συντομότερο δυνατό. Θα είναι η πρώτη σε μια σειρά τέτοιων αποστολών πυρηνικής ασφάλειας στην Ουκρανία», ανέφερε ο Γκρόσι στο Twitter.

Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Γκρόσι, ο ΔΟΑΕ έχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με την Ουκρανία και τη Ρωσία για να βοηθήσει στην ασφάλεια και την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία.

Ο Γκρόσι είπε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη την Παρασκευή ότι ο ΔΟΑΕ έχει παραδώσει εξοπλισμό στην Ουκρανία και η Ουκρανία έχει συζητήσει την αποστολή προσωπικού για να βοηθήσει τις αρχές.

«Δημιουργούμε έναν μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούσαμε να στείλουμε μια ομάδα για να αξιολογήσει και να βοηθήσει σχεδόν αμέσως».

«Αδύνατον να προσδιορίσουμε τον βαθμό έκθεσης των στρατιωτών»

Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ είπε ότι ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί ο βαθμός ακτινοβολίας στην οποία εκτέθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα ενώ κατείχαν την περιοχή.

Σε μια δήλωση στο κανάλι Telegram της Energoatom, του κρατικού χειριστή των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, ο διευθυντής του Τσερνόμπιλ Valery Seida είπε: «Στο έδαφος του ίδιου του σταθμού, οι κατακτητές δεν έσκαψαν τίποτα, αλλά η πυκνή σκόνη που σηκώθηκε περνώντας τα οχήματα και τα σωματίδια ραδιενέργειας σε αυτή μπορεί να έχουν εισχωρήσει στον οργανισμό τους μέσω των πνευμόνων».

Δεν ήταν σαφές τι έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα στο λεγόμενο «Κόκκινο Δάσος», μια μολυσμένη περιοχή, και είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί σε σημαντική ακτινοβολία κατά τη διάρκεια εργασιών εκεί.

Το Τσέρνομπιλ, ο τόπος της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων την πρώτη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία. Η Energoatom δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το εργοστάσιο.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ζημιές 10 δισ. δολαρίων στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Μαίνονται σφοδρές μάχες στο Κίεβο – Νέα έκρηξη στο Μπέλγκοροντ

Λαβρόφ: Βλέπουμε κατανόηση από το Κίεβο για Κριμαία και Ντονμπάς – Νέες προτάσεις προς την Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:15