search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 01:40
MENU CLOSE

Ποιος χτύπησε το Μπέλγκοροντ; «Σαμποτάζ στις συνομιλίες» λέει η Μόσχα, «κάποιος κάπνισε σε λάθος σημείο» λένε οι Ουκρανοί

01.04.2022 20:56
BELGOROD-235-NEW

Στον «αέρα» οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, μετά το χτύπημα με ελικόπτερα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εντός της Ρωσίας, το οποίο έχει εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης.

Νωρίτερα,  Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ότι εξαπέλυσαν επιδρομή με επιθετικά ελικόπτερα εναντίον «εγκατάστασης αποθήκευσης καυσίμων» στην πόλη Μπελγκορόντ, στη δυτική Ρωσία, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία και 80 χιλιομέτρων από το Χάρκοβο.

Η «πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων οφειλόταν σε αεροπορικό πλήγμα δύο ελικοπτέρων του ουκρανικού στρατού που μπήκαν στη ρωσική επικράτεια πετώντας σε χαμηλό ύψος», ανέφερε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας Μπελγκορόντ, ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Όπως φαίνεται, δύο ουκρανικά ελικόπτερα πέταξαν σε χαμηλό ύψος, ώστε να μην εντοπιστούν από τα ρωσικά ραντάρ, μέχρι την πόλη Μπελγκορόντ. Δεν είναι γνωστό το μέρος της απογείωσης των ουκρανικών ελικοπτέρων, ούτε και η απόσταση που διήνυσαν μέχρι να πλήξουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπελγκορόντ.

Όπως φαίνεται στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, τα δύο ουκρανικά ελικόπτερα φτάνοντας κοντά στις δεξαμενές καυσίμων εξαπολύουν πυραύλους που προκαλούν εκρήξεις στις εγκαταστάσεις. Πρωινά βίντεο δείχνουν ότι η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι και σήμερα, ώρες μετά την επίθεση.  

Πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι 27 από τις δεξαμενές έχουν πάρει φωτιά και ότι ενδέχεται οι φλόγες να επεκταθούν σε ολόκληρη την εγκατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επιδρομή με ουκρανικό ελικόπτερο, εντός της Ρωσίας, δεν θα βοηθήσει τις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο.

Οπως είπε, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για το θέμα και πρόσθεσε ότι «φυσικά, αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως δημιουργία άνετων συνθηκών για τη συνέχιση των συνομιλιών».

Κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ τόνισε: «Για κάποιον λόγο λένε ότι εμείς το κάναμε, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αλεκσέι Αριστόβιτς κάλεσε τη Ρωσία να εξηγήσει τι συνέβη στην επικράτειά της, λέγοντας πως «είναι υπεύθυνη γι’ αυτό».

«Αυτοί είναι υπεύθυνοι να βρουν τι έχει συμβεί. Ίσως κάποιος κάπνισε σε λάθος σημείο ή κάτι άλλο. Ίσως ο ρωσικός στρατός έκανε σαμποτάζ, γιατί δεν θέλει να συμμετάσχει στην εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Πάντως, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουολέμπα δήλωσε, ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την ανάμειξη της Ουκρανίας σε χτύπημα στο Μπέλγκοροντ, διότι δεν γνωρίζει όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίθεση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Πολωνία, ο Κουλέμπα δήλωσε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία είχε ανάμειξη σε αυτό, πολύ απλά διότι δεν έχω στη διάθεσή μου όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανικά ελικόπτερα Mi-24 ευθύνονταν για την επίθεση σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Μπέλγκοροντ, συμπληρώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις δεν προμήθευαν με καύσιμα τον ρωσικό στρατό.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα εξαπέλυσαν την επίθεση αφότου πέρασαν τα σύνορα πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος.

Διαβάστε επίσης:

Κρεμλίνο: Βήμα πίσω για το φυσικό αέριο – «Δεν θα διακόψουμε την τροφοδοσία της Ευρώπης από σήμερα»

Ουκρανία: Συνάντηση κορυφής Πούτιν – Ζελένσκι προωθεί ο Ερντογάν

Η Ρωσία απειλεί να «κόψει» τις εξαγωγές τροφίμων στις «εχθρικές» χώρες – Τέλος η περίοδος συνεργασίας με τη Δύση, λέει ο Πούτιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05