search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 02:23
MENU CLOSE

Κρεμλίνο: Βήμα πίσω για το φυσικό αέριο – «Δεν θα διακόψουμε την τροφοδοσία της Ευρώπης από σήμερα»

01.04.2022 15:37
fysiko-aerio-new

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους ρωσικούς όρους, ανακοίνωσε η Gazprom προσθέτοντας ότι σήμερα η εταιρεία ξεκίνησε να γνωστοποιεί στους πελάτες της την αλλαγή σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια.

Η Gazprom προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι παραμένει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα διατηρήσει ασφαλή την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Ρωσία δεν θα διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης από σήμερα, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή.

Το διάταγμα Πούτιν

Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ».

Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

«Όχι« από την Ευρώπη

Η μια μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Συνάντηση κορυφής Πούτιν – Ζελένσκι προωθεί ο Ερντογάν

Η Ρωσία απειλεί να «κόψει» τις εξαγωγές τροφίμων στις «εχθρικές» χώρες – Τέλος η περίοδος συνεργασίας με τη Δύση, λέει ο Πούτιν

NASA: Εντυπωσιακή φωτογραφία του Έβερεστ από το διάστημα (photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:44