search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:09
MENU CLOSE

Τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμή φυσικού αερίου: Ανοίξτε λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες μέχρι αύριο

31.03.2022 16:40
putin-russia-213-new

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για μια νέα διαδικασία πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου από «μη φιλικές χώρες» σε ρούβλια.

«Προσφέρουμε στους αγοραστές από τέτοιες (μη φιλικές) χώρες ένα σαφές και διαφανές σχέδιο. Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα πληρωθεί το φυσικό αέριο που παρέχεται από αύριο, από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους», – είπε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε μια συνάντηση για την αεροπορική βιομηχανία.

«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom, την Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση να οργανώσουν τη μεταφορά των διακανονισμών σε ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες έως τις 31 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι οι χώρες της G7 δεν θα συμφωνούσαν με αυτό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει φιλανθρωπικό έργο: εάν δεν υπάρχει πληρωμή σε ρούβλια, τότε δεν θα υπάρχει φυσικό αέριο για τη Δύση.

«Δεν εκβιαζόμαστε» απαντούν στο τελεσίγραφο Πούτιν Γαλλία και Γερμανία

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Δυτικός αξιωματούχος: Η Ρωσία δεν θα αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα από τη Δύση

Ένας Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη αυξάνοντάς τις σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο και αέριο στη δυτική Ευρώπη και, ακόμη και αν σε κάποιο χρονικό διάστημα καταφέρουν (οι Ρώσοι) να αυξήσουν τις πωλήσεις προς τα ανατολικά, στην Κίνα και την Ινδία, αυτό δεν θα αντικαταστήσει τις πωλήσεις που κάνουν ήδη στη δυτική Ευρώπη», είπε ο αξιωματούχος αυτός ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Αμφιβάλλω σοβαρά αν θα περάσουν τέτοιου είδους απειλές, νομίζω ότι θα ήταν υπερβολικά επιζήμιο για το ρωσικό κράτος», πρόσθεσε, την ώρα που ο Πούτιν έκανε ανακοινώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Με χρεοκοπία «τύπου Αργεντινής» κινδυνεύει η Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έτοιμη η Τουρκία να λειτουργήσει ως εγγυήτρια χώρα – Τι λέει ο Ερντογάν για τον Αμπράμοβιτς

Ολλανδία: Διπλή εκτέλεση σε MacDonald’s – Επιχειρηματίες και αδέλφια τα θύματα (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:09