search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:01
MENU CLOSE

Υπουργείο Οικονομικών: «Μαξιλάρι» 2,6 δις ευρώ για μέτρα στήριξης με τροπολογία για συμπληρωματικό προϋπολογισμό

09.04.2022 00:02
staikouras98-new

Τροπολογία με την οποία αυξάνονται κατά 2,6 δις. ευρώ οι πιστώσεις του  τακτικού προϋπολογισμού κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται ότι οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ αυξάνονται και οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, κατά επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η ακρίβεια και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν την κυβέρνηση στην κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών να διευρύνονται από τα 67,9 δις. ευρώ σε 70,5 δισεκατομμύρια κρατικών δαπανών για το 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι οι δαπάνες της συνδέονται με την αντιμετώπιση των «εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Από τις επιπλέον δαπάνες 2,6 δισ. ευρώ, περίπου το μισό δισ. ευρώ θα καλύψει την «επιταγή ακρίβειας» που θα λάβουν 670.000 από τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας πριν το Πάσχα, όπως έχει διαμηνύσει το οικονομικό επιτελείο. Τα υπόλοιπα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν «μαξιλάρι» για παροχές και παρεμβάσεις, που θα απαιτηθούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες παρεμβάσεις, που αναμένεται να εξειδικευτούν ως τον Μάιο ή Ιούνιο, θα εξαρτηθούν από την πορεία του πολέμου, της ακρίβειας, αλλά και των συζητήσεων για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στην ΕΕ, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το 2023 συνολικά.  

Επίσης, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς πέναλτι. Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και αλιείς.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας

Σχοινάς: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας για την Ευρώπη

UBS: Από τις πιο εξαρτημένες ενεργειακά χώρες η Ελλάδα – Δύσκολη η απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:57