search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
MENU CLOSE

Ο Τζον Λένον και η άγνωστη κόντρα του με μαφιόζο που έγινε «ήρωας» στους «Sopranos» (Photos / Video)

11.04.2022 12:46
LENNON

Πολλά έχουν γραφεί για τον Τζον Λένον, τον αδικοχαμένο συνθέτη και τραγουδιστή των The Beatles που δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, στο ιστορικό κτίριο «Ντακότα», στη Νέα Υόρκη, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980.

Το ταλέντο του, η καλλιτεχνική του διαδρομή, η επιτυχία με το συγκρότημα, η παγκόσμια αναγνώριση, η ενεργή συμμετοχή του στο κίνημα της Ειρήνης και η εναντίωσή του απέναντι στον πόλεμο του Βιετνάμ, η γνωριμία του και ο γάμος με την πρωτοποριακή εικαστική καλλιτέχνη Γιόκο Όνο, η αποχώρισή του από τους Beatles και το τραγικό του τέλος, έγιναν αφορμή για να χυθούν τόνοι μελάνι σε άρθρα και βιβλία που αφορούν τη βιογραφία του.

Ένα νέο όμως επεισόδιο της ζωής του, ως τώρα άγνωστο, έρχεται στην επιφάνεια μέσα από το βιβλίο του Τζέι Μπέργκεν, «Lennon, the Mobster & the Lawyer: The Untold Story».

Ο Τζέι Μπέργκεν, ήταν ένας μαχόμενος δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, και ασκούσε τη δικηγορία για 45 ολόκληρα χρόνια. Ο Τζέι Μπέργκεν γνωρίστηκε με τον Λένον στη Νέα Υόρκη και στάθηκε στο πλευρό του σαν δικηγόρος του σε μια δύσκολη υπόθεση. Το βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Μάιο,  αναφέρεται στο επεισόδιο αυτό, και ρίχνει φως στην αντιδικία του Τζον Λένον με τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας «Roulette Records», Μόρις Λέβι, έναν άνθρωπο της Μαφίας που τρομοκρατούσε τους καλλιτέχνες και τους εκβίαζε για να κλέβει μέρος από τα πνευματικά τους δικαιώματα, και ο οποίος καταλήστευε κυριολεκτικά τα πνευματικά δικαιώματα ειδικά των μαύρων καλλιτεχνών που ήταν κοινωνικά ευάλωτοι.

Ο Μόρις Λέβι, ήταν πασίγνωστος και στον υπόκοσμο της Νέας Υόρκης αφού είχε σχέσεις με τον Βίνσεντ Τζιγκάντε, τον επικεφαλής της μαφιόζικης οικογένειας Τζενοβέζε.

Ο Μόριν Λέβι στα γραφεία της Roulette / Photo: Richard Carlin

 Ο χαρακτήρας  του Μόρις Λέβι φαίνεται πως έγινε κομμάτι των αστικών μύθων της Νέας Υόρκης, και μάλιστα αποτυπώθηκε στο γνωστό σίριαλ «The Sopranos», με τον χαρακτήρα του αδίστακτου μουσικού παραγωγού και ιδιοκτήτη εταιρείας δίσκων, «Χες Ράμπκιν».

O Jerry Adler στον ρόλο του Hesh Rabkin στους Sopranos

Εκβιάζοντας τον Τζον Λένον

Ο Μόρις Λέβι, έκανε μήνυση στον Τζον Λένον, υποστηρίζοντας ότι οι στίχοι του τραγουδιού «Come Together» παραβίαζαν το copyright ενός τραγουδιού του Τσακ Μπέρι με τίτλο «You Can’t Catch Me» που ανήκε στην εκτυπωτική εταιρεία του Μόρις Λέβι, Big Seven Music.

Ο Λέβι εστίασε σε λίγες λέξεις των στίχων, που ενώ είχαν σαφώς άλλο μήνυμα. Για παράδειγμα στο τραγούδι του ο Τσακ Μπέρι λέει “Here come a flattop” εννοώντας ένα αυτοκίνητο κάμπριο, ενώ ο Λένον λέγοντας “Here come old flat top” εννοεί κάποιον που έχει κάνει ένα στρατιωτικό κούρεμα “crew cut”. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία ταύτιση, αλλά ο Μόρις Λέβι ήθελε να εμπλέξει τον Τζον Λένον σε μια κοπιώδη και δαπανηρή δικαστική περιπέτεια, ώστε να επωφεληθεί τελικά από κάποιον «συμβιβασμό».

Πράγματι, για να ξεμπερδεύει και να μην πάει η υπόθεση στα δικαστήρια, ο Τζον Λένον συμφώνησε να τραγουδήσει τρία κλασικά ροκ εντ ρολ τραγούδια στο άλμπουμ «Rock and Roll Oldies», που ετοίμαζε εκείνο τον καιρό ο Μόρις Λέβι στην εταιρεία του. Καθώς όμως ο Λέβι τον πίεζε συνέχεια για να του παραδώσει το υλικό, ο Λένον του έδωσε μια πρώτη ηχογράφηση, τονίζοντάς του ότι: «Αυτό δεν είναι βέβαια το τελικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται να γίνει μοντάζ και επεξεργασία, και ίσως κοπούν κάποια μέρη».

Όμως ο Μόρις Λέβι, εξαπάτησε τον Λένον και κυκλοφόρησε αυτά τα ανέτοιμα κομμάτια σε έναν πειρατικό δίσκο με τίτλο «Roots», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είχε την προφορική έγκριση του Τζον Λένον. Η πράξη αυτή, που έθετε σε κίνδυνο την καλλιτεχνική οντότητα του Τζον Λένον, έφερε τις δύο πλευρές να αλληλομηνύονται, και να καταλήγουν στα δικαστήρια. Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκαν  φανς όπως θα περίμενε κανείς, και μόνον σε μια περίπτωση κάποιος ζήτησε αυτόγραφο από τον Τζον, ο οποίος απολάμβανε αυτή τη λυτρωτική στιγμιαία ανωνυμία του.

Ο δικηγόρος Τζέι Μπέργκεν, σε συνέντευξή του στον The Observer,  ανέφερε ότι ο Τζον Λένον ήταν ένας από τους καλύτερους μάρτυρες που είχε στη μακρά του σταδιοδρομία. «Ήταν πολύ προσεκτικός, θυμόταν ότι του έλεγα, και δεν άφηνε να τον στριμώξει ο αντίδικος ούτε έδειχνε τον θυμό ή την οργή του».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έτυχε να είναι λάτρης της κλασικής μουσικής, και μάλιστα έπαιζε κλειδοκύμβαλο. Ως δικηγόρος, ο Τζέι Μπέργκεν πρότεινε στον Τζον Λένον  στην απολογία του να περιλάβει και στοιχεία που να δείχνουν τη σημαντική συνεισφορά των Beatles στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Ο Τζέι Μπέργκεν ανέφερε, ότι: «Ο Τζον Λένον, μου είπε ότι ήταν θαυμάσιο που ο δικαστής έπαιζε μουσική, και ότι θα καταφέρει να συνεννοηθεί άνετα μαζί του

 Στην απολογία του ο Λένον αναφέρθηκε στο πώς διάλεξε τα κομμάτια που θα ηχογραφούσε για το δίσκο. Το Be-Bop-A-Lula” ήταν ένα από τα πρώτα τραγούδια που είχε μάθει, και τυχαία το τραγουδούσε την ημέρα που γνώρισε τον Πολ ΜακΚάρντνεϋ, ενώ το Ain’t That A Shame” του Φατς Ντόμινο, του το είχε μάθει η μητέρα του, η οποία του έδειξε να το παίζει και στο μπάντζο, πριν αγοράσει την πρώτη του κιθάρα. Ο Λένον απέρριψε τον πειρατικό δίσκο, σαν υποπροϊόν, και ανέφερε ότι ποτέ δεν θα επέτρεπε να φτάσει στα χέρια των φίλων των Beatles μια τέτοια προχειροδουλειά.

Πράγματι, οι Beatles έδιναν μεγάλη σημασία στις ηχογραφήσεις των δίσκων τους, ενώ οι πρωτοποριακές (από ένα σημείο και μετά) ενορχηστρώσεις τους έφεραν μια νέα ποιότητα και ένα νέο ήχο στην ποπ μουσική, που φλέρταρε με την ψυχεδέλεια εντάσσοντας ακόμα και κλασικά όργανα στην ηχογράφηση.

O Τζον Λένον δικαιώθηκε

Τελικά το δικαστήριο έβγαλε την απόφασή του, στις 10 Αυγούστου του 1976, απαλλάσσοντας από τις ψευδείς κατηγορίες τον Τζον Λένον, και υποχρεώνοντας τον Μόρις Λέβι να καταβάλλει 400.000 δολάρια σαν αποζημίωση στον Τζον Λένον και την εταιρεία Capitol/EMI.     

Έτσι, ο Μόρις Λέβι δεν κατάφερε να κάνει «bulling» στον Τζον Λένον. Ο δικηγόρος Τζέι Μπεργκεν, στη συνέντευξή του ανέφερε ότι:

«Οι περισσότεροι διευθυντές δισκογραφικών εταιρειών, οι περισσότεροι μάνατζερς, μουσικοί και καλλιτέχνες τον φοβούνταν. Οι εγκληματικές μέθοδοί του και οι σχέσεις του με τη Μαφία, ήταν σε όλους γνωστές. Όμως ο Τζον Λένον αντιστάθηκε στον ωμό εκβιασμό, και κατόρθωσε και τον βάλει στη θέση του».

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1986, έγινε μεγάλη ομοσπονδιακή έρευνα για τις σχέσεις των δισκογραφικών εταιρειών με τον υπόκοσμο, και η Εισαγγελεία του Νιου Τζέρσεϊ απήγγειλε 117 κατηγορίες, σε 17 άτομα. Στον Μόρις Λέβι, ασκήθηκε δίωξη για εκβιασμούς και τελικά καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή. Το 1990, δύο μήνες πριν αρχίσει να εκτίει την ποινή του, πέθανε από καρκίνο.

Διαβάστε επίσης:

Black Badge: Η Rolls-Royce ανακάλυψε τον γοητευτικό σκοτεινό εαυτό της (videos)

Πασχαλινό τραπέζι… από χρυσάφι!!!

Θεραπευτική Ιππασία: Η βιωματική εμπειρία που βελτιώνει τη σωματική και την ψυχική υγεία (video/photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34