search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:57
MENU CLOSE

Πασχαλινό τραπέζι… από χρυσάφι!!!

05.04.2022 06:00
varvakeios

Το Πάσχα είναι ήδη προ των πυλών και όσο πλησιάζουμε προς αυτό φουντώνει η συζήτηση για το πόσο θα μας κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι, με δεδομένο ότι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τραβούν ήδη την ανηφόρα με καθημερινές ανατιμήσεις που επιβαρύνουν πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ενδεικτικό είναι ότι στα βασικά συστατικά του τραπεζιού, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αρτοσκευάσματα αλλά και τα γλυκά παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις τιμές πώλησης σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι τιμές στα άλευρα και τον σίτο έχουν πάρει την ανηφόρα, καθώς το σιτάρι έφτασε σε τιμή ρεκόρ και πωλείται 424 ευρώ ο τόνος.

Μια φρατζόλα ψωμί (350 γρ.), από 0,80€ – 1€ έχει φτάσει το 1,20€ – 1,30€, ενώ δεν είναι αμελητέες και οι αυξήσεις στα αρτοπαρασκευάσματα, των οποίων η τιμή έχει πάρει την ανηφόρα από 10% έως 20%.

Τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια θα επηρεαστούν επίσης, όπως και τα τσουρέκια που πέρισυ πωλούνταν από 9-12 ευρώ το κιλό και φέτος ξεκινούν από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 13 ευρώ.

Θα πούμε το αρνί…αρνάκι;

Από 12,5 ευρώ το κιλό αναμένεται να ξεκινήσει η τιμή πώλησης του παραδοσιακού οβελία που κοσμεί κάθε πασχαλινό τραπέζι ενώ αντίστοιχα πέρισυ έφτασε στα 10 ευρώ /κιλό, ενώ το κατσικάκι αναμένεται να φτάσει από 11 ευρώ /κιλό που κόστιζε το 2021 στα 13ευρώ /κιλό.

Σε συνδυασμό με το κόστος ψησίματος, το οποίο φτάνει σε 15-20 ευρώ στον φούρνο της γειτονιάς ή στη σούβλα για τους πιο παραδοσιακούς, όπου ενδεικτικά 15 κιλά κάρβουνα κοστίζουν ένα ευρώ παραπάνω από πέρισυ, δηλαδή 16 ευρώ αντί για 15, το αρνάκι ή το κατσικάκι μοιάζει απλησίαστο.

Ο κος Θόδωρος έχει ένα κανονικό συνοικιακό κρεοπωλείο στην Καλλιθέα. Μιλώντας στο pontiki.gr τόνισε ότι ήδη οι συνέπειες της ακρίβειας είναι ο ορατές από τόσο νωρίς. «Πέρισυ 20 ημέρες πριν το Πάσχα το δελτίο παραγγελιών ήταν γεμάτο με προπαραγγελίες για αρνί και κατσικάκι και μάλιστα αν κάποιος ερχόταν τη Μεγάλη Παρασκευή δεν υπήρχε αρνί ή κατσικάκι ούτε για δείγμα, είχαν όλα προπωληθεί.»

Φέτος, όμως, παρόλο που δεν είμαστε σε καθεστώς mini lockdown όπως το 2021 που απαγορευόταν η μετακίνηση από νομό σε νομό, ο κ. Θόδωρος τονίζει ότι οι πελάτες του τηρούν στάση αναμονής και δεν έχει πολλές προπαραγγελίες, μάλιστα ο ίδιος προβληματίζεται ως προς τις ποσότητες που θα προμηθευτεί, καθώς υπάρχει ο φόβος να περισσέψουν αν δεν αυξηθεί η ζήτηση. « Η φτώχεια πλήττει τα νοικοκυριά» λέει ο κρεοπώλης και ο κ. Ανέστης πελάτης του καταστήματος, συμφωνεί.« Εγώ δεν θα παραγγείλω από τώρα κατσικάκι, ή αρνάκι ακόμη, θα δω τι θα μείνει από τη σύνταξη και αν πάρω τα 200 ευρώ, την επιταγή ακρίβειας, θα πάρω τελευταία στιγμή. Αν και φοβάμαι ότι και αυτά θα τα δώσω στους λογαριασμούς ρεύματος, γιατί χωρίς ρεύμα δεν μπορείς να ζήσεις, χωρίς αρνάκι ζεις» λέει αφοπλιστικά.

Ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού

Το καλάθι της νοικοκυράς έχει πάρει «φωτιά» τόσο στο σούπερ μάρκετ όσο και στη λαϊκή αγορά. Η κ. Ελένη ψωνίζει χρόνια στη λαϊκή αγορά και λέει ότι φέτος τα ψώνια της εβδομάδας κοστίζουν περί τα 20 ευρώ επιπλέον για την τετραμελή οικογένειά της. Τώρα για το πασχαλινό τραπέζι τονίζει ότι υπολογίζει ότι θα στοιχίσει πάνω από 100 ευρώ. «Όταν ένα μαρούλι μόνο κοστίζει πάνω από 1 ευρώ τη στιγμή που πέρισυ το έπαιρνα μόλις 50 λεπτά καταλαβαίνετε πού θα φτάσει το κόστος του τραπεζιού. Και οι πατάτες,που κόστιζαν 90 λεπτά πέρισυ, τώρα έφτασαν 1,50 ευρώ οπότε τι να συζητάμε , η ακρίβεια μιας κατάπιε…» λέει λυπημένη.

Στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους λέει η πολιτεία

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι όντως πιο ακριβό, καθώς ο πληθωρισμός έφθασε στο 8% στην Ελλάδα. «Για αυτό και στηρίζουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Κρατάμε δυνάμεις γιατί δεν ξέρουμε το βάθος της κρίσης, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Καθημερινά γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα για αισχροκέρδεια. Θα είμαστε αμείλικτοι στο κομμάτι της αισχροκέρδειας. Αυτοί που θα σκεφτούν να αισχροκερδήσουν, να ξέρουν ότι θα είμαστε παντού, με ελέγχους σε όλη την επικράτεια και θα επιβάλουμε τα υψηλότερα πρόστιμα που προβλέπονται».

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι ο κόσμος έχει άγχος και δικαιολογημένα. Παράλληλα προσέθεσε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δρομολόγησε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, «όπως έκανε με 43 δισ. ευρώ την περίοδο του κορωνοϊού και τώρα με την ενεργειακή κρίση, ενισχύει τους πολίτες με 4 δισ. ευρώ».

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας «ροκανίζουν »ήδη εδώ και αρκετό καιρό το εισόδημα των πολιτών, ενώ και η διετής πανδημία έχει αφήσει τα σημάδια της στην τσέπη των πολιτών, οπότε μοιραία θα πέσει «κόφτης» και στα καλούδια του πασχαλινού τραπεζιού.

Διαβάστε επίσης:

Θεραπευτική Ιππασία: Η βιωματική εμπειρία που βελτιώνει τη σωματική και την ψυχική υγεία (video/photos)

«Thatchergate Tape»: Η μεγαλύτερη Πρωταπριλιάτικη φάρσα!

Απατζίδη στο topontiki.gr: «Ο Μητσοτάκης είναι εθνικά επικίνδυνος»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:57