search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 17:16
MENU CLOSE

Απατζίδη στο topontiki.gr: «Ο Μητσοτάκης είναι εθνικά επικίνδυνος»

31.03.2022 15:32
MariaApatzidi1_new

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Μαρία Απατζίδη, βουλεύτρια Α΄ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25, στο topontiki.gr.

Η ίδια μίλησε για την εμπειρία της στην πολιτική και την σχέση της με τον Γιάνη Βαρουφάκη, για τον «Οδυσσέα» το σχέδιο του «ΜέΡΑ25» για να «σωθούν τα σπίτια των Ελλήνων» όπως λέει, για την αντίθεσή της στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ασκώντας παράλληλα συνολική δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, ενώ δείχνει έναν άλλο δρόμο διακυβέρνησης του τόπου με προτάσεις για την αντιμετώπιση της γενικευμένης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η Μαρία Απατζίδη είναι το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου καθώς εκλέχθηκε βουλεύτρια σε ηλικία 29 ετών το 2019, με το ρεκόρ να κρατά από το 1977 η Μαρία Δαμανάκη η οποία εκλέχθηκε σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Όντας το νεότερο μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

To ότι είμαι το νεότερο μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι μία μεγάλη τιμή για εμένα και ταυτόχρονα μια υποχρέωση να εκπροσωπήσω μία γενιά, η οποία έχει υποφέρει πάρα πολύ από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, όπως είναι η οικονομική, η υγειονομική και τώρα η νέα κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στόχος μας είναι να ξαναφέρουμε την ελπίδα στους νέους, οι οποίοι τώρα αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν
δουλειά και να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ανήκω κι εγώ σε μια γενιά που η ενηλικίωσή μας συνέπεσε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι ένας κύριος λόγος που ασχολήθηκα με την πολιτική. Θέλω να εκπροσωπήσω στη Βουλή όλους τους νέους, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, που αναγκάζονται είτε να μεταναστεύσουν, είτε να ζουν στην Ελλάδα σε ένα καθεστώς διαρκούς εργασιακής επισφάλειας, και να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σταματήσει αυτό. Ως μέλος του νομοθετικού σώματος έχω, βεβαίως, στο μυαλό μου όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, από όλες τις γενιές και τις κοινωνικές ομάδες. Αλλά δίνουμε και θα δώσουμε και στο μέλλον μεγάλες μάχες ως ΜέΡΑ25 για τα νέα παιδιά, που η πατρίδα μας χρειάζεται να γυρίσουν ξανά πίσω στον τόπο τους.

Αυτό είναι και ένας από τους κύριους λόγους που αποφάσισα να εμπλακώ με την πολιτική. Έβλεπα ότι δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους, που βιώνουμε πολύ δύσκολες και δυσμενείς κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις και οικονομικά προβλήματα. Και για αυτό θέλησα να εισέλθω στην πολιτική ζωή, για να προωθήσουμε αλλαγές σε θέματα εργασίας, αλλά και μόρφωσης και παιδείας, τόσο μέσα από το κοινοβουλευτικό μας έργο, όσο και με τη συνολική πολιτική παρουσία μας.

Τι σας κέρδισε από τον Γιάνη Βαρουφάκη ώστε να συμπορευτείτε μαζί του;

Στον Γιάνη Βαρουφάκη είδα τον μεγάλο πολιτικό του ΟΧΙ το 2015, όταν ήταν ο μόνος που τόλμησε να αντισταθεί μέχρι τέλους στις καταστροφικές απαιτήσεις των δανειστών. Είδα, όμως, ταυτόχρονα και έναν ορθολογιστή πολιτικό, ο οποίος έκανε συνέχεια γόνιμες αντιπροτάσεις, χωρίς να εμμένει σε μια στείρα άρνηση. Και να καταδεικνύει έτσι την υποκρισία των θεσμών, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των δανειστών. Το ΜέΡΑ25 έχει αυτήν την αξία της ορθολογικής ανυπακοής. Δηλαδή να κάνουμε μία δημιουργική αντίσταση στην εγχώρια και διεθνή ολιγαρχία, στο όνομα μιας καλύτερης και δημοκρατικότερης Ευρώπης των λαών, η οποία είναι δυνατή, αν το προσπαθήσουμε μέσα από παλλαϊκή διεθνική συνεργασία από τα κάτω.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε πολύ συγκεκριμένα πολιτικά στοιχήματα να κερδίσουμε:

– Ιδιωτικό Χρέος: Να μην χάσουν οι Έλληνες τα σπίτια τους λόγω των πλειστηριασμών του σχεδίου «Ηρακλής». Ως ΜέΡΑ25 έχουμε προτείνει ένα απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο, για να σωθούν τα σπίτια των Ελλήνων, το οποίο έχουμε ονομάσει «Οδυσσέα».

– Ακρίβεια: Να μην μείνει νοικοκυριό χωρίς ρεύμα! Πρέπει άμεσα να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο οποίο δυστυχώς συναινούν όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ που το θεσμοθέτησε. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορούν οι συμπολίτες μας να πληρώνουν το ρεύμα σε προσιτές τιμές, γιατί τώρα τέσσερις ολιγάρχες συν η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ ρυθμίζουν αυθαίρετα τις τιμές.

– Η Δημόσια Υγεία δέχεται άγρια επίθεση: Πρέπει να ενισχυθεί επιτέλους η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, αντί η κυβέρνηση να ανακαλύπτει το λεφτόδεντρο μόνο για την Aegean, την Energean Oil, την Αττική Οδός και τους ολιγάρχες φίλους της κυβέρνησης. Και να σταματήσει επιτέλους το καθεστώς Απαρτχάιντ ενάντια στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, και μάλιστα τους υγειονομικούς, που έχει ανασταλεί η εργασία τους και βρίσκονται σε δυσχερέστατη κατάσταση, ενώ είναι οι ήρωες, που μόλις λίγο καιρό η κυβέρνηση μας καλούσε, -και τότε δικαίως-, να χειροκροτάμε.

– Και φυσικά, το Δημόσιο Χρέος: Το όχημα για την υποδούλωση της χώρας, το ξεπούλημα, την απορρύθμιση της εργασίας, την ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Και για όλα αυτά τα απολύτως επίκαιρα ζητήματα απαιτείται ορθολογική ανυπακοή στην ντόπια και διεθνή ολιγαρχία. Και όταν λέμε «ορθολογική» εννοούμε τις ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις που κάνει το ΜέΡΑ25, για να λυθούν αυτά τα οξέα προβλήματα που κατατρύχουν αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό.

Ποια η γνώμη σας για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και πως κρίνετε την στάση της κυβέρνησης. Φοβάστε αντίποινα;

Σε ένα θέμα τόσο ύψιστης σημασίας για τις τύχες όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τις δικής μας χώρας, ο πρωθυπουργός κινείται τελείως μόνος του. Δεν κάνει καμία εκ των προτέρων συνεννόηση με τα άλλα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς τους. Συχνά, σε καίριες εθνικά στιγμές, παραμερίζει ακόμη και τον κ. Δένδια που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος ως Υπουργός Εξωτερικών, παρόλο που επισήμως προφανώς το αρνούνται. Αυτό είναι εθνικά επικίνδυνο! Ακριβώς αυτό έκανε και όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Χωρίς να έχει συνεννοηθεί εκ των προτέρων με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μητσοτάκης έκανε διμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν σε έδαφος του τελευταίου. Είναι τρομερά επικίνδυνο να γίνονται διμερείς διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης. Ως ΜέΡΑ25 έχουμε πει με τον πλέον έντονο τρόπο ότι πρέπει να τις αποφύγουμε πάση θυσία. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Ερντογάν ανοίγει διαρκώς τη βεντάλια των ζητουμένων, θέτει κι άλλα στην ατζέντα, προσπαθώντας να εγκλωβίσει την ελληνική πλευρά σε έναν κυκεώνα θεμάτων δίχως τέλος. Ως ΜέΡΑ25 έχουμε προτείνει την απόρριψη των διμερών συζητήσεων εφ’ όλης της ύλης, προκρίνοντας τη συζήτηση μόνο θέματα ΑΟΖ και αυτά όχι διμερώς, αλλά στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, περιφερειακής συνδιάσκεψης όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, που θα θέσουν τις διεκδικήσεις τους για να συζητηθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Το να συζητήσουμε διμερώς, εφ’ όλης της ύλης και με αμερικανική επιδιαιτησία, είναι καταστροφικό!

Επιστρέφοντας στο Ουκρανικό, οι χειρισμοί του κ. Μητσοτάκη δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Αφόπλισε τον ελληνικό στρατό για να στείλει όπλα στην Ουκρανία, εμπλεκόμενος άμεσα στην πιο επικίνδυνη πολεμική σύρραξη των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση να το κάνει. Πρέπει να το πούμε: Ο κύριος Μητσοτάκης είναι εθνικά επικίνδυνος. Δεν μιλάμε μόνο για το γεγονός ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι κοινωνικά εγκληματική, το οποίο εμάς ως ένα αριστερό κόμμα μας προβληματίζει ιδιαιτέρως. Είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και λόγω της διαφθοράς, είναι επικίνδυνη για τη χώρα, γιατί μπορεί να προβεί σε εθνικές παραχωρήσεις. Κανένας πρωθυπουργός δεν δικαιούται να στείλει οπλισμό σε εμπόλεμη ζώνη χωρίς τη στοιχειώδη διαδικασία κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης.

Το ζήτημα δεν είναι ενδεχόμενα άμεσα αντίποινα προς Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση, αλλά και όλο το μνημονιακό τόξο, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατρέψει τη Σούδα και, ιδίως, την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο του Αμερικανικού στρατού. Η κατάσταση αυτή στοχοποιεί την Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι, ο μη γένοιτο, σε μία σύρραξη ΝΑΤΟ και Ρωσίας η Ελλάδα θα είναι ο πρώτος στόχος. Θα είμαστε αυτοί που μετά την Ουκρανία, θα πληρώσουμε τα περισσότερα! Συν βέβαια ότι η Ρωσία θα έχει πλέον λόγους να ευνοήσει την Τουρκία στο Κυπριακό. Ενώ και οι δυτικές χώρες είναι πιθανό να δώσουν ανταλλάγματα στην Τουρκία σε βάρος μας για τον διπλωματικό ρόλο που θα παίξει.

Eσείς τι προτείνετε; Ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας;

Ο Ουκρανικός λαός χρειάζεται μεγάλη ανθρωπιστική στήριξη, γιατί δοκιμάζεται έντονα με τραγικό τρόπο. Χρειάζονται λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι αυτές οι λύσεις θα βρεθούν σε ένα διπλό πλαίσιο: Αφενός απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Αφετέρου ουδετερότητα της Ουκρανίας και μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ. Βεβαίως, η Ουκρανία έχει δικαίωμα επιλογής της εξωτερικής πολιτικής της, όμως, κακά τα ψέματα, το ΝΑΤΟ δεν είναι απλά ένας αμυντικός μηχανισμός. Αυτό είναι ευφημισμός και πρόσχημα. Στην ουσία είναι ένας απειλητικός και επιθετικός οργανισμός που διεξάγει πληθώρα πολέμων σε όλον τον πλανήτη. Αυτό όμως στο οποίο θέλω να επιμείνω είναι ότι οι χώρες που έμειναν ουδέτερες άκμασαν οικονομικώς και πολιτικώς. Μιλάμε για χώρες, όπως η Φινλανδία, η Αυστρία ή η Σουηδία, χώρες με μεγάλη ευημερία. Ως Ελλάδα πρέπει και για την Ουκρανία να προτείνουμε ένα μέλλον ειρηνικής δημοκρατικής ευημερίας σε αυτό το πλαίσιο. Αυτό που λέμε είναι για το καλό της Ουκρανίας. Και ποιος δεν θα ‘θελε να έχει την ευημερία μιας Σουηδίας ή Αυστρίας ή Φινλανδίας! Η επέκταση του ΝΑΤΟ κάνει καλό μόνο στα γεράκια και των δύο πλευρών και στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Και βεβαίως αν θέλουμε ως Ελλάδα, ως δυτικές χώρες, να βοηθήσουμε την Ουκρανία πρέπει να προτείνουμε κάτι πολύ απλό και σημαντικό: Τη διαγραφή του χρέους της. Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει αυτή τη διπλή στάση, που θα επιμείνει στην απόσυρση του ρωσικού στρατού και την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Οφείλει να μην εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά να έχει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες στη βάση της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και της δημοκρατίας.

Πώς κρίνετε τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την γενικευμένη ακρίβεια; Και πως θα αξιολογούσατε συνολικά την κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια που είναι στην εξουσία;

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ακρίβεια είναι απολύτως καταστροφικός. Ενθαρρύνει τέσσερις ολιγάρχες να λειτουργούν με όρους καρτέλ και να ρυθμίζουν αυθαίρετα τις τιμές του ρεύματος. Δεν διεκδικούν τις ρυθμίσεις που πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τον διεθνή χαρακτήρα των κρίσεων, όπως η πανδημία του κορονοϊού ή ο πόλεμος στην Ουκρανία, για να μην παραδεχτεί ότι αυτή φταίει που είμαστε στη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά και σε δυσμενή θέση ακόμη και παγκοσμίως. Για την ακρίβεια φέρει βαρύτατες ευθύνες καθώς δεν καταργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μέσω του οποίο ρυθμίζεται το 100% της τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως λ.χ. στη Γερμανία που είναι μόνο 20%. Φταίει η κυβέρνηση που δεν καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως και που δεν διεκδικεί τιμολόγηση της ενέργειας στη βάση του μέσου κόστους αντί για την οριακή τιμολόγηση. Όπως και στην υγεία, φταίει που απαξιώνει το ΕΣΥ, προκειμένου να το σύρει στην ιδιωτικοποίηση, με αποτέλεσμα πάνω από 27.000 θανάτους καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στους θανάτους… Στην ουσία δεν πρόκειται για κυβέρνηση, αλλά, όπως την αποκαλούμε, για «Μητσοτάκης Α.Ε.», η οποία μοιράζει το δημόσιο χρήμα στις «θυγατρικές» της Α.Ε.

Υπάρχει άλλος δρόμος διακυβέρνησης του τόπου και αν ναι, ποιος είναι αυτός;

Βεβαίως και ας δούμε πολύ συγκεκριμένα τι πρέπει να γίνει για την ακρίβεια και την ενέργεια. Ως ΜέΡΑ25 προτείνουμε:

α) Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού και των Κοινωνικών Επιδομάτων, με την αύξηση να προσδιορίζεται αυτόματα, χωρίς πολιτική απόφαση, από νέους δείκτες πληθωρισμού ανά ευάλωτη κοινωνική ομάδα, λ.χ. στα ΑμεΑ, των οποίων ο πληθωρισμός είναι διαφορετικός.

β) Κατάργηση της Οριακής Τιμολόγησης του Ηλεκτρικού Ρεύματος, της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και του Χρηματιστήριου Ενέργειας, που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

γ) Μείωση του ανώτατου ΦΠΑ στο 15%

δ) Δίωξη του καρτέλ των σουπερμάρκετ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Παρόμοιες λύσεις προτείνουμε και για τον χώρο της Υγείας, οι οποίες πρέπει να βασίζονται στις μόνιμες προσλήψεις και στη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενώ έχουμε εκπονήσει και το συγκεκριμένο σχέδιο «Οδυσσέας», για το πώς θα διατηρήσουν οι Έλληνες τα σπίτια τους. Εάν αυτά συνιστούν ρήξη, τότε ναι, είμαστε με τη ρήξη!

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου για ΚΙΝΑΛ: Η ΝΔ δεν αναζητά σωσίβια

Βενιζέλος: «Η αλλαγή στάσης Μητσοτάκη για αυτοδυναμία θέτει διλήμματα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ»

Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών θα είναι «σταθερότητα ή Μητσοτάκης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 17:05