search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 20:14
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες γύρω από το Κίεβο – Για «ανασύνταξη» δυνάμεων μιλούν οι Ρώσοι

30.03.2022 21:07
kiev-23-new

Σφοδρές μάχες σημειώνονται στα περίχωρα του Κιέβου την Τετάρτη, παρά την ανακοινωθείσα αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κοντά στο προάστιο Ιρπίν ακούστηκαν συνεχείς βομβαρδισμοί.

Πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων ακούστηκαν επίσης κατά διαστήματα κοντά στο τελευταίο σημείο ελέγχου μεταξύ Κιέβου και Ιρπίν, όπως και σποραδικά πυρά φορητών όπλων.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την «πλήρoυς κλίμακας ένοπλη επίθεση»

Την Τετάρτη, ο ρωσικός στρατός συνέχισε τη ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν αμυντική επιχείρηση στις ανατολικές, νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα «υπέστησαν σημαντικές απώλειες» και πιθανότατα «εγκατέλειψαν προσωρινά το έργο του αποκλεισμού του Κιέβου».

Ο ρωσικός στρατός έχει ανασυνταχθεί και επικεντρώνεται σε «επιθετικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Επιχειρησιακή Ζώνη και στην αύξηση του συστήματος υλικοτεχνικής υποστήριξης των στρατευμάτων στις περιοχές Ντόνετσκ και Ταβρίγια», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία έχει «εντείνει τις επιχειρήσεις» στην περιοχή του Ντόνετσκ και «συνεχίζει να διενεργεί αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα σε οικισμούς».

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι οι κύριες προσπάθειες της Ρωσίας επικεντρώνονται στον έλεγχο των πόλεων Ποπασάνα, Ρουμπίζνε και Μαριούπολη. Ισχυρίζεται επίσης ότι ο ρωσικός στρατός είναι «αποθαρρυμένος» και έχει «χαμηλά κίνητρα να συμμετάσχει σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία».

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται στην περιοχή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, της εγκατάστασης και της ζώνης αποκλεισμού γενικότερα, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση.

Χθες, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι θα «μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα», αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν δύσπιστοι απέναντι στους ισχυρισμούς της Ρωσίας, με το Πεντάγωνο να προειδοποιεί ότι η μετακίνηση στρατευμάτων κοντά στο Κίεβο είναι «μια επανατοποθέτηση», όχι μια απόσυρση.

Επιβεβαιώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την «επανατοποθέτηση» των στρατευμάτων

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «σχεδιασμένη ανασυγκρότηση στρατευμάτων» γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, μία ημέρα αφότου οι Ρώσοι διαπραγματευτές είπαν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας θα λάβουν μέτρα για αποκλιμάκωση γύρω από τις δύο πόλεις.

«Στο πρώτο στάδιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που διεξήχθη από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στο έδαφος του Ντονμπάς και της Ουκρανίας, στόχος ήταν να αναγκαστεί ο εχθρός να συγκεντρώσει τις δυνάμεις, τα μέσα, τους πόρους και τον στρατιωτικό εξοπλισμό του για να κρατήσει μεγάλους οικισμούς σε αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου», είπε ο Κονασέκοφ.

«Προκειμένου να τους «δέσουν» στο πεδίο της μάχης χωρίς να εισβάλουν σε αυτές τις πόλεις, για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, να προκληθεί μια τέτοια ήττα στους ένοπλους σχηματισμούς του καθεστώτος του Κιέβου που δεν θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνάμεις στην κύρια κατεύθυνση επιχείρησης των ενόπλων δυνάμεών μας – στο Ντονμπάς. Όλοι αυτοί οι στόχοι έχουν επιτευχθεί».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «τα κύρια καθήκοντα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνιχίφ έχουν ολοκληρωθεί», προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται προκειμένου να «εντατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις σε περιοχές προτεραιότητας και, κυρίως, να ολοκληρώσουν την επιχείρηση για την πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς», στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Άμεση δημοσιονομική βοήθεια 500 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Μπρους Γουίλις: Εγκαταλείπει την καριέρα του – Διαγνώστηκε με αφασία

Βρετανία: Συντηρητικός βουλευτής αποκάλυψε ότι είναι τρανς – «Έχω πέσει θύμα βιασμού»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 20:12