search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:56
MENU CLOSE

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κυριαρχία Τσίπρα με τραύματα στο κόμμα – Πρόκριμα για τις πολιτικές εξελίξεις η κάλπη της 15ης Μαΐου

18.04.2022 11:54
tsipras_syriza_new

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ολοκληρώθηκε με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς να έχουν αποτυπωθεί σε ποσοστά 75% – 25%, ενώ πέρα από την κάλπη για την πρόταση εκλογής προέδρου και ΚΕ απ’ όπου βγήκαν αυτοί οι αριθμοί, καταγράφηκε και ως κλίμα, η ενθουσιώδης στήριξη της πλειοψηφίας των συνέδρων στον Αλέξη.

Στις εργασίες του συνεδρίου, μίλησαν δεκάδες μέλη από όλη τη χώρα, παλιά και «νεοεισερχόμενα», ενώ σε κεντρικό στελεχιακό επίπεδο, τον τόνο έδωσε η μάχη της Ομπρέλας η οποία προσπάθησε να εξηγήσει τις θέσεις της, να πιέσει την ηγεσία, και να συγκρατήσει δυνάμεις όσον αφορά τους συσχετισμούς. Χαμηλής έντασης ήταν οι ομιλίες των στελεχών της προεδρικής πλειοψηφίας τα οποία ως επί το πλείστον απέφυγαν τις αιχμές για την εσωκομματική μειοψηφία. Ο Παύλος Πολάκης πάντως, αφήνοντας αιχμές προς κάθε κατεύθυνση αποθεώθηκε από την Ολομέλεια, στοιχείο που επιβεβαιώνει το ισχυρό ρεύμα που διαθέτει εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επίσης, παρά το γεγονός ότι το 3ο Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από το πρόταγμα του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης, αυτή δεν υπογραμμίστηκε με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο στο συνέδριο, πέραν του καλωσορίσματος Τσίπρα στην πρώτη ομιλία του.

«Η κυβέρνηση τελειώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται»

Το βασικά πολιτικά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα ήταν:

· ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι έτοιμος να κυβερνήσει και αυτή τη φορά έχει στις αποσκευές του την κυβερνητική εμπειρία, ενώ παράλληλα έχει μάθει από τα λάθη του

· ότι διαθέτει ένα μίνιμουμ πρόγραμμα 5 + 1 βασικών δεσμεύσεων (Ακρίβεια, Εργασία, Στήριξη των ΜμΕ, Κοινωνικό Κράτος, Νέα γενιά, Παραγωγικό Μοντέλο) το οποίο καταθέτει ως βάση διαλόγου και επίτευξης συγκλίσεων, στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης μετά την κάλπη της απλής αναλογικής

· Ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας φθοράς, «τελειώνει» και αυτό που της απομένει είναι να διαχειριστεί την ήττα της, αν αυτή θα είναι αξιοπρεπής ή όχι ανάλογα με το χρόνο των εκλογών, όσο πιο αργά έρθουν οι εκλογές τόσο πιο δύσκολα για το Μητσάκη είπε χθες ο Τσίπρας.

Πρόκριμα για τις εκλογές η κάλπη της 15ης Μαΐου

Σημειώνεται δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσέδωσε στην εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής μάχης, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η κάλπη της 15ης Μαϊου θα αποτελέσει και ένα πρόκριμα για την εθνική κάλπη: «να γίνει μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας αλλά και η αρχή της αντίστροφής μέτρησης για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη» είπε. Η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, σημείωσε «δε θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα είναι και «μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος».

Πώς θα είναι η «δεύτερη φορά»

Ο Τσίπρας κατά την ομιλία του στην πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου την Πέμπτη, μιλώντας για τα λάθη της διακυβέρνησης που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναγνωρίζει και δε θα επαναλάβει είπε «γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης». Χτες στο πλαίσιο της περιγραφής του πώς θα είναι η «δεύτερη φορά» ανέφερε, επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έρθει για να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και την ΕΡΤ, (κόντρα στα σήματα που στέλνει προς τα έξω διαρκώς ο Πολάκης).

Εσωκομματικό τραύμα

Τέλος, επιτυγχάνεται ένα κλίμα πολιτικής ενότητας, καθώς υπάρχει σχετική σύμπνοια στον στόχο της ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τους προγραμματικούς και πολιτικούς στόχους που θέτει η Πολιτική Απόφαση η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ωστόσο η ενότητα με την έννοια της κομματικής συσπείρωσης γύρω από τις πολιτικές προτεραιότητες, κατά τα λοιπά, σε ό,τι αφορά την εσωτερική ζωή του κόμματος φαίνεται να έχει μεγάλες ρωγμές πια.

Το Συνέδριο αφήνει πίσω του ένα μεγάλο ψυχικό τραύμα και ρήγμα προς αποκατάσταση, το οποίο μόνο πρόσκαιρα θα αντιμετωπίσει η εκλογική συσπείρωση.

Η επεισοδιακή αυλαία

Το επεισοδιακό κλείσιμο του Συνεδρίου έδειξε να είναι η απάντηση της Ομπρέλας σε αυτό που βίωσε όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και την Παρασκευή, ως προσπάθεια περιθωριοποίησή της από την ηγεσία και απόρριψης της λογικής των συνθέσεων και των ισορροπιών. Η κατάθεση 7 τροπολογιών στο καταστατικό στο κλείσιμο των διαδικασιών όπου ήταν προγραμματισμένες οι ψηφοφορίες για τα κείμενα, οδήγησε στον αιφνιδιασμό της πλειοψηφίας όταν συνειδητοποίησε πώς πολλοί σύνεδροι είχαν αρχίσει να αποχωρούν μετά την ομιλία Τσίπρα με αποτέλεσμα στις ψηφοφορίες με ανάταση χειρός να μην προκύπτει καθαρό υπέρ της πλειοψηφίας αποτέλεσμα. Έτσι οδηγήθηκε στην πρόταση να στηθεί κάλπη, όχι όμως επί τόπου αλλά στις 15 Μαΐου μαζί με την κάλπη για εκλογή του Προέδρου και της ΚΕ από τα μέλη. Ακολούθησε μια συγκρουσιακή ατμόσφαιρα στην αρένα η οποία εξομαλύνθηκε σιγά σιγά. Μετά το αρχικό «μπρα ντε φερ» Τζανακόπουλου – Σκουρλέτη, (ο Τζανακόπουλος ζήτησε να στηθεί κάλπη το Μάιο πρόταση που έθεσε σε ψηφοφορία στο σώμα και ο Σκουρλέτης απάντησε ότι η Ομπρέλα δεν το δέχεται και αποχωρεί από την διαδικασία) ακολούθησε ύστερα από λίγη ώρα παρέμβαση του Τσακαλώτου σε πιο ήπιους τόνους. Πρότεινε να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως τις 15 Μαϊου με το τρέχον καταστατικό και μετά να κάνει καταστατικό συνέδριο και άφησε την αιχμή η ηγεσία «παίρνει» δια της επιβολής τις ψηφοφορίες όταν τα πράγματα είναι οριακά, κάτι που όπως είπε δημιουργεί «πικρία». Ακολούθησε ο Τσίπρας σε συμβιβαστικό πνεύμα και είπε ότι τα θέματα του καταστατικού μπορούν να συζητηθούν όχι σε νέο συνέδριο όπως θα ήταν το καταστατικό συνέδριο που ζήτησε ο Τσακαλώτος αλλά σε ένα Διαρκές Συνέδριο, στην νέα ΚΕ, κλπ.

Το τραύμα

Το δια ταύτα είναι ότι Ομπρέλα έχει εκλάβει όλες τις κινήσεις Τσίπρα από τις εκλογές και μετά, με αποκορύφωμα την πρόταση για εκλογή οργάνων από τη βάση από τον Ιανουάριο και μετά, ως προσπάθεια της ηγεσίας να συντρίψει πολιτικά και ηθικά την εσωκομματική μειοψηφία εν είδει διαπιστευτηρίων στο ευρύ μηντιακό και συστημικό περιβάλλον που ζητά να απορριφθούν τα «βαρίδια». Επιπλέον, θεωρεί ότι οι εξελίξεις ουσιαστικά βάζουν ταφόπλακα σε αυτό που υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα και πιο πριν ο Συνασπισμός που αποτέλεσε τον κορμό του και που οι περισσότεροι εκ των στελεχών και μελών της Ομπρέλας θεωρούν «σπίτι τους».

Ο Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία, έκανε ένα νεύμα λέγοντας ότι «διαφωνούμε» αλλά «καταλαβαινόμαστε και προχωράμε όλοι μαζί», αλλά στην Ομπρέλα θεωρούν ότι δεν αρκούν τα ρητορικά σχήματα συσπείρωσης που άλλωστε σε προεκλογική περίοδο θεωρούνται αυτονόητα.

Από την άλλη, στην προεδρική πλειοψηφία πολλοί δείχνουν να θεωρούν ότι η Ομπρέλα κινείται σε λογική υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα και της προσπάθειας ανατροπής του Μητσοτάκη. Ένας εξ αυτών ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ανοιχτά χθες ότι η ανοχή σε κινήσεις «κοντέματος» του Τσίπρα έχει τελειώσει.

Το θέμα είναι ότι η περίοδος έντασης δεν τελειώνει εδώ καθώς για ένα μήνα ακόμη τα εσωκομματικά θέματα παραμένουν ζεστά και φλέγοντα, καθώς εκκρεμεί το τελικό βήμα για την καταγραφή των τελικών συσχετισμών στην ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής για την οποία η Ομπρέλα θα δώσει ξανά τη μάχη της.

Διαβάστε επίσης:

Ο Γολγοθάς των βουλευτών της ΝΔ – Αντιμέτωποι με τους πολίτες τα γαλάζια στελέχη

ΣΥΡΙΖΑ για 3ο Συνέδριο: «Γιορτή εσωκομματικής δημοκρατίας και διαλόγου»

Επίθεση Οικονόμου σε Τσίπρα: «Παραμένει μια φιγούρα του χθες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05