search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:17
MENU CLOSE

Κώστας Λασκαράτος: Μιλάει για το πρώτο του βιβλίο – Τι λέει για την «παρέμβαση» του Μίκη Θεοδωράκη

19.04.2022 06:00
laskaratos76-new

Είναι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, νέος, με αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά δεν αρκείται σε αυτό. Συνεχώς ψάχνει, αναζητά νέες εμπειρίες, γνώσεις και ερεθίσματα. Μιλάμε για τον Κώστα Λασκαράτο, τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή της Εκπομπής της ΕΡΤ1 «Με νέα ματιά».

Αφορμή για την συζήτησή μας αποτέλεσε η έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια» από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη, που μάλιστα παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Βορέειο Βιβλιοθήκη στο Μαρούσι με σημαντικούς ομιλητές από τον χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής, των δύο δηλαδή χώρων που επιχειρεί να «παντρέψει» το βιβλίο. Η εμπειρία τριών πρωθυπουργών, ενός Προέδρου της Δημοκρατίας και μιας φωτεινής προσωπικότητας που σημάδεψε την Ελλάδα αποτυπώνονται στις 262 σελίδες του έργου και αποτυπώνει με σαφήνεια ο συγγραφέας.

 Ο Κώστας Λασκαράτος σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, χωρίς όμως να σταματήσει να «επενδύει» σε σπουδές και κατάρτιση. Είναι πλέον διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οπότε, μετά και την έκδοση του βιβλίου του, όταν ερωτάται αν δηλώνει συγγραφέας πια, απαντά αφοπλιστικά:

«Δημοσιογραφώ από το 2004. Το πρώτο μου βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις πριν από μερικούς μήνες. Άρα πώς να δηλώσω συγγραφέας; Πάντως, αν και ζούμε στην εποχή της «εξειδίκευσης», προσωπικά θεωρώ πως είναι πιο παραγωγικό να μοιράζεις τη ζωή σου σε περισσότερα πράγματα που αγαπάς. Έτσι κυλάει ο χρόνος πιο ευχάριστα και πιο γόνιμα».

Όταν η συζήτηση φτάνει στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα, το πρόσωπό του λάμπει, εξηγώντας μας τι ακριβώς πραγματεύεται το βιβλίο «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια»: «Το βιβλίο αποτελεί στην ουσία μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική πολιτιστική διπλωματία. Φιλοδοξώ να λειτουργήσει ως ένα «εγχειρίδιο» για τους ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό και τη δύναμή του. Όχι μόνο για τους σπουδαστές Αρχαιολογίας, των τμημάτων ελληνικού πολιτισμού, των τεχνών ή των διεθνών σχέσεων αλλά για όλους αυτούς που αντιλαμβάνονται τη δύναμη του πολιτισμού. Μέσα από έξι case studies, την εμπειρία τριών πρωθυπουργών, ενός Προέδρου της Δημοκρατίας και μια μεγάλη βιβλιογραφική έρευνα εξετάζω πώς ένα μουσείο μπορεί να βελτιώσει την εικόνα ενός κράτους, να φέρει οικονομικά οφέλη, να γεφυρώσει χάσματα μεταξύ λαών αλλά και να συμβάλλει στην επίτευξη μεγάλων εθνικών προταγμάτων» εξηγεί ο συγγραφέας του.

Στο βιβλίο του Κώστα Λασκαράτου καταγράφεται και η άποψη του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη για τη σχέση πολιτισμού και πολιτικής, παρέμβαση που ο Κώστας Λασκαράτος χαρακτηρίζει «αληθινό ιστορικό τεκμήριο» και όχι άδικα. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης λέει τολμηρά, όπως συνήθιζε, την θέση του για τον ελληνικό λαό αλλά και τις ηγεσίες, στο βιβλίο «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια».

Χαρακτηριστικά αναφέρει για την γνωριμία του με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη: «Δε θα σας πω ότι με τον Μίκη Θεοδωράκη είχα προσωπική σχέση. Το αντίθετο. Και για αυτό ακριβώς θεωρώ σημαντική την παρέμβασή του. Επειδή, από μόνη της, δείχνει πως ο σπουδαίος Έλληνας αντιλαμβάνονταν –περισσότερο από ανθρώπους με θητεία στο Υπ.Πο.- την αξία του πολιτισμού. Το 2018, του είχα ζητήσει να καταθέσει για λογαριασμό της διδακτορικής διατριβής, που τότε εκπονούσα, το απόσταγμα των 93 χρόνων του απαντώντας αν η ελληνική πολιτεία έχει αξιοποιήσει την ιστορία του τόπου, με σκοπό να προωθήσει ανάγκες της εξωτερικής μας πολιτικής. Η απάντηση του που παρατίθεται στον επίλογο του βιβλίου μου, αποτελεί αληθινό ιστορικό τεκμήριο» καταλήγει ο κ. Λασκαράτος.

Πώς όμως συνδυάζεται ο πολιτισμός με την πολιτική, πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία ή δεν τέμνονται, τουλάχιστον στην χώρα μας;

«Μήπως είναι δρόμοι… παράλληλοι; Όποτε τέμνονται αυτά τα δύο μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε. Για αυτό στο βιβλίο «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια», στέκομαι ιδιαίτερα στην ανάγκη συγκρότησης μιας εθνικής πολιτικής για τον πολιτισμό, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει» αναφέρει ο Κώστας Λασκαράτος.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου του καταδεικνύει μέσα από τα παραδείγματα του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας, του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, πως η πολιτιστική πολιτική δεν είναι μια και ενιαία.

Μοιραία, η συζήτηση περιστρέφεται και στη δημοσιογραφία, και  πιο συγκεκριμένα στην κριτική που ασκείται- όχι άδικα πολλές φορές- για τον τρόπο που  ασκούν το λειτούργημά τους οι δημοσιογράφοι. Ο Κώστας Λασκαράτος απεχθάνεται τις γενικεύσεις και το δηλώνει πολύ παραστατικά:

«Όλοι οι πολιτικοί λένε ψέματα; Όλοι οι γιατροί έχουν πάρει φακελάκι; Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες; Αυτή η γενίκευση είναι πολύ άδικη για κάθε κλάδο. Οι δημοσιογράφοι, ξεκάθαρα, κάτι έχουμε κάνει λάθος ώστε να υπάρχει αυτή η γενικευμένη αντίληψη στην κοινωνία. Όμως και οι πολίτες οφείλουν να κρίνουν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Επί προσωπικού, η δημοσιογραφία δίνει καθημερινά νέες εμπειρίες και η κάλυψη της ιστορίας σε χρόνο ενεστώτα δεν παύει ποτέ να έχει ενδιαφέρον», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Λασκαράτος , πριν συμπληρώσει τα 40 του χρόνια, ασχολείται με την δημοσιογραφία επαγγελματικά από το 2004, είναι διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει ήδη γράψει ένα βιβλίο. Οπότε εύλογη είναι η απορία για το ποιος είναι ο επόμενος επαγγελματικός στόχος του, και η απάντηση άκρως …κατατοπιστική:

«Δεν βάζω στόχους. Πριν από 5 χρόνια είχαμε ακόμη μνημόνια. Δεν είχαμε πανδημία, ούτε πόλεμο. Ξέρεις πόσα μπορούν να αλλάξουν στα επόμενα  χρόνια; Ζητούμενο για εμένα είναι να κοιμάμαι με τη συνείδησή μου καθαρή και να ξυπνάω με αισιοδοξία. Τώρα, αν θα γράψω ένα βιβλίο παραπάνω, αν θα παρουσιάσω μια εκπομπή παραπάνω, μικρή σημασία έχει. Στο λέω ειλικρινά. Πάντως στον πάγκο δεν θα κάτσω» καταλήγει γελώντας!!!

Το βιβλίο «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια» προλογίζει η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Katherine Fleming γράφοντας «Ο Κώστας Λασκαράτος μας αφήνει με ένα βασανιστικό ερώτημα. Θα συνεχίσει το ελληνικό παρελθόν – ο «ελληνικός πολιτισμός» τον οποίο διεκδικεί και η Δύση –­ να εξελίσσεται σε έναν φίλο που μας βαραίνει και δεν ξέρει πώς να πεθάνει;»

Διαβάστε επίσης:

Κατρίν Ντενέβ: Η κυρία τραγουδά Σερζ Γκενσμπούρ (Video)

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Πέντε φορές που τα ΜΜΕ έπιασαν πάτο (videos)

«Νέος ΟΑΕΔ»: «Δουλειές Ξανά» τιμωρώντας τους ανέργους;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50