search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:50
MENU CLOSE

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Πέντε φορές που τα ΜΜΕ έπιασαν πάτο (videos)

15.04.2022 13:05
EKTAFI_PATRA

Η υπόθεση με τα τρία παιδιά της Πάτρας μονοπωλεί την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες με τα ελληνικά ΜΜΕ να αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά πολύ κατώτερα των περιστάσεων.

Η δημοσιογραφική δεοντολογία διασύρεται και παραβιάζεται καθημερινά στον βωμό της θεαματικότητας και των κλικς. Οι φορές που κάτι τέτοιο συνέβη είναι φυσικά περισσότερες από τις πέντε που αναφέρονται στον τίτλο.

Το ολόγραμμα της νεκρής Τζωρτζίνας ήταν σίγουρα μία από αυτές. Παράλληλα, από τα τηλεοπτικά πάνελ και παράθυρα παρήλασαν με την πλάτη ή με τηλεφωνικές «παρεμβάσεις» και αλλοιωμένες φωνές: γειτόνισσες, χαρτορίχτρες, πρώην, «φίλοι» και «εχθροί» καταθέτοντας τη «μαρτυρία» τους.

Ωστόσο οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και οι παρουσιαστές κατάφεραν να ξεπεράσουν τους «μάρτυρες» αλλά και τον χειρότερο εαυτό τους.

Ας δούμε κάποιες από αυτές τις φορές…

Εκταφή σε ζωντανή μετάδοση

Μετά από εντολή της ανακρίτριας οι αρχές προχώρησαν σε άνοιγμα του ταφου των παιδιών προκειμένου να ανακτηθεί το τάμπλετ που είχε θαφτεί μαζί με την εννιάχρονη Τζωρτζίνα, ώστε να αναζητηθουν σε αυτό τα ηλεκτρονικά ίχνη που ίσως έλυναν τον γρίφο της διαδρομής της κεταμίνης. Κάτι που τελικά δεν έγινε.

Μέχρι εδώ καλά. Ωστόσο, σε αυτήν την αναγκαία, ανατριχιαστική διαδικασία τα κανάλια αποφάσισαν να δώσουν το «παρών», καλύπτοντας την εκταφή με ζωντανές συνδέσεις.

Οι κάμερες έκαναν «ζουμ» στον τάφο, ενώ από αυτό το «γαϊτανάκι» θανάτου δεν έλειψε δυστυχώς ούτε η δημόσια τηλεόραση. Οι παριστάμενοι επιχείρησαν να διασώσουν κάτι από την ιδιωτικότητα της στιγμής υψώνοντας ένα σεντόνι, σαν μια έσχατη προσπάθεια να προφυλάξουν τα νεκρά παιδιά από αυτήν την προσβολή στη μνήμη τους.

Βίντεο από αυτή τη ντροπιαστική στιγμή για την ελληνική τηλεόραση επιλέγουμε να μην παραθέσουμε.

Η επιλογή της live εκταφής ευτυχώς προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις στα social media με τους χρήστες να μη χαρίζονται σε αυτούς, που δεν σεβάστηκαν τον χώρο και τη στιγμή χαρακτηρίζοντας τους, ακριβοδίκαια, «κοράκια».

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες μέρες μετά δημοσιογράφοι είχαν στήσει… καρτέρι στο νεκροταφείο περιμένοντας τους συγγενείς της Ρούλας Πισπιρίγκου που θα τελούσαν τρισάγιο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της Μαλένας. Η παρουσία των καναλιών σε μια τόσο ιδιωτική στιγμή οδήγησε και στην αναβολή του τρισάγιου καθώς η οικογένεια αποχώρησε προκειμένου να αποφύγει τις κάμερες.

Οι φωτογραφίες από το νεκροτομείο!

Αντιδράσεις προκάλεσε επίσης και η απόφαση της εφημερίδας ΜΠΑΜ να δημοσιεύσει φωτογραφίες της Μαλένας από το νεκροτομείο, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «ντοκουμέντο» και που προφανώς δεν θα αναδημοσιευτούν σε αυτό το άρθρο.

Το πρόσχημα για τη δημοσίευση, ήταν ότι σε αυτές φαίνονται οι αμυχές στο πρόσωπο του κοριτσιού. Μόνο που η δημοσίευση φωτογραφιών ενός παιδιού από το κρεβάτι του ιατροδικαστή ακροβατεί ανάμεσα στη σκύλευση και τον κανιβαλισμό. Εξάλλου, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς στα χέρια των αρχών που είναι και οι αρμόδιες να κρίνουν αν και πόσο αυτές συμβάλλουν στην εν εξελίξει έρευνα.

Ο, τότε συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Απόστολος Λύτρας είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «[…] Ορισμένοι δημοσιογράφοι με το πρόσχημα της ανάδειξης της αλήθειας, η οποία όμως ουδόλως τους ενδιαφέρει και με σκοπό να αυξήσουν τις πωλήσεις των εντύπων τους και να τις ανασύρουν από τις τελευταίες θέσεις κυκλοφορίας δεν δίστασαν όχι μόνο να μεταδίδουν κάθε είδους ανακρίβεια και να παρουσιάζουν ως δήθεν ειδησεογραφικά ντοκουμέντα ανυπόστατες φήμες, αλλά έφτασαν στο σημείο να δημοσιεύσουν φωτογραφίες των παιδιών από το Νεκροτομείο. Ποια αλήθεια εξυπηρετεί η εικόνα των νεκρών παιδιών;»

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ένας νεκρός σκυλεύεται κατα αυτόν τον τρόπο.

Στην ιστορία έχει μείνει το πρωτοσέλιδο του Έθνους με την κατακρεουργημένη Ζωή Γαρμανή στο ιατροδικαστικό κρεβάτι.

Από πιο πρόσφατα παραδείγματα αντίστοιχου κανιβαλισμού, όλοι θυμόμαστε ότι γνωστό σάιτ είχε επιλέξει να αναρτήσει το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που είχε εντοπιστεί σε κατάσταση σήψης 40 μέρες μετά την εξαφάνισή του, και πάλι με το πρόσχημα ότι πρόκειται για φωτογραφία «ντοκουμέντο».

Η Νικολούλη και η επίκληση στο συναίσθημα

Η Αγγελική Νικολούλη στις τελευταίες τις εκπομπές ασχολείται αποκλειστικά με την υπόθεση της Πάτρας. Σε μια από αυτές επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ συναισθηματικού εκβιασμού ζητώντας από τον σκηνοθέτη της να αφαιρέσει το μωσαϊκό από τις φωτογραφίες των παιδιών.

«Δεν είναι εγκληματίες τα παιδάκια, θύματα είναι. Θέλω λίγο τα ματάκια αυτά, αυτό το αθώο βλέμμα, τα έβλεπα και πονούσα. Αυτά τα μπλε ματάκια τους, το όμορφό βλέμμα τους» είπε η παρουσιάστρια και παρά τις επιφυλάξεις του πάνελ, επέμενε να αφαιρεθεί το blur από τις φωτογραφίες. Όπως και έγινε καθώς όπως φαίνεται ένα πιξελιασμένο παιδικό πρόσωπο δεν συγκινεί όσο «πρέπει».

Για την (δημοσιογραφική) ιστορία, να υπενθυμίσουμε, ότι οι «ταινίες» στις φωτογραφίες των παιδιών δεν μπαίνουν γιατί τα παιδιά έχουν… εγκληματήσει αλλά γιατί η προστασία των ανηλίκων επιβάλλεται από τον κώδικα δεοντολογίας, τον νόμο και (θα έπρεπε και) από την κοινή λογική.

Η Πισπιρίγκου και η… Μποφίλιου

Μια άλλη κορυφαία… «δημοσιογραφική» στιγμή ήταν το ρεπορτάζ που αναφερόταν στις αναρτήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου στα social media, σε ανύποπτο μάλιστα χρόνο, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν ένα προφίλ μιας γυναίκας εμμονικής με τον σύντροφό της.

Κι ακόμη και αν η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε εμμονή με τον άνδρα της, ακόμη και να τον ζήλευε ή όλη της η ζωή περιστρεφόταν γύρω από εκείνον, η «είδηση» ότι η μητέρα των τριών παιδιών ανέβασε στο Facebook… Μποφίλιου δεν μπορεί σαφώς να συνιστά επιχείρημα. Όπως και όλες οι υπόλοιπες αναρτήσεις που παρουσιάστηκαν στο εν λόγω ρεπορτάζ του Mega, εντάσσονται στο πλαίσιο της κλειδαρότρυπας και του κουτσομπολιού…

Στο «ρεπορτάζ» αναφερόταν ότι η Πισπιρίγκου είχε ανεβάσει το τραγούδι της Νατάσας Μποφίλιου «Μέχρι το τέλος» 1,5 μήνα μετά τη γέννηση της Τζωρτζίνας. Δηλαδή σχεδόν μια δεκαετία πριν. Το πώς συνδέεται το τραγούδι με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει τώρα η 33χρονη το γνωρίζει μάλλον μόνο εκείνος που επιμελήθηκε το βίντεο.

Κι αν η Μποφίλιου από μόνη της δεν συνιστά «απόδειξη ενοχής» στο «αποκαλυπτικό ρεπορτάζ» που μάλιστα προβλήθηκε με τη σήμανση «αποκλειστικό» μας ενημέρωσαν ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε κάνει και αναρτήσεις όπως οι ακόλουθες:

«Τη γυναίκα που στα έχει δώσει όλα, και έχει πάρει ως αντάλλαγμα κάτι σκόρπιες αδιαφορίες και ακυρωμένα όνειρα να τη φοβάσαι. Συνήθως ξαναγεννιέται από τις στάχτες της και διεκδικεί τα πάντα από τον πιο αυστηρό κριτή της. Τον εαυτό της».

«Το πιο σημαντικό έργο που μπορεί να κάνει ένας πατέρας για τα παιδιά του είναι να αγαπάει τη μαμά τους».

Γι’ αυτό προσέχετε τι ανεβάζετε στα social media, η Μποφίλιου μάλλον είναι δημοσιογραφικά… κολάσιμη.

Στο ίδιο μήκος κυμάτος και τα… αποκλειστικά «ρεπορτάζ» που «αποκάλυπταν» ότι ο Μάνος Δασκαλάκης είχε δηλώσει συμμετοχή στο Survivor.

Ή ότι είχε πάει σε οντισιόν για μουσικά ριάλιτι πριν τον θάνατο της Τζωρτζίνας και… άκουσον άκουσον χαμογελούσε!

«Την υποδέχτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Κι αν οι εικόνες του όχλου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι στην Πάτρα μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου φωνάζοντας «Θάνατος» θύμισαν κάτι από Μεσαίωνα και σχολιάστηκαν αρνητικά, ο Γιώργος Λιάγκας, λίγα 24ωρα αργότερα, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την «υποδοχή» που είχε η 33χρονη κατά τη μεταγωγή της στις φυλακές Κορυδαλλού.

Αφού σχολίασε ότι ο κόσμος που βρέθηκε εκεί την υποδέχτηκε «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ζήτησε να ακουστεί ο φυσικός ήχος για να μη χάσουν οι τηλεθεατές της εκπομπής του τους «ψόφους» και τις κατάρες που ακούστηκαν. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα οι βρισιές και οι αποδοκιμασίες «έπαιξαν» και σε υπότιτλους.

Και σαν να μην έφτανε ούτε αυτό, ο παρουσιαστής της εκπομπής Πρωινό ολοκλήρωσε την περιγραφή του βίντεο λέγοντας χωρίς να μπορεί ή να προσπαθεί να κρύψει τη χαρά του: «την περίμεναν για να την περιποιηθούν καταλλήλως».

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Το ΕΣΡ μαζεύει στοιχεία για να ελεγχθεί η δημοσιογραφική τηλεοπτική κάλυψη

Πάτρα: Ο όχλος ήθελε αίμα – «Πολιορκία» στο σπίτι της Πισπιρίγκου – Έγραψαν «θάνατος», ζητούσαν κρεμάλες 

Οργή για την τηλεοπτική «ανάσταση» της Τζωρτζίνας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:50