search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:05
MENU CLOSE

Εις αναζήτησιν «εθνικού σχεδίου»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2226
20/04/22
20.04.2022 06:00
mitsotakis-new

Γράφουν και σβήνουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο Απρίλιος – πολύ σημαντικός μήνας, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – τελειώνει και η επίδραση των μέτρων ανακούφισης από την ακρίβειαδεν φαίνεται.

Τα άνω του 1 δισ. μέτρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέχρι τον Ιούνιο (τα οποία περιλαμβάνουν από επιδότηση των καυσίμων μέχρι βοήθημα 200 ευρώ για τους πιο ευάλωτους) μοιάζουν να εξαφανίζονται μέσα στο «μάελστρομ» της ενεργειακής ακρίβειας με επίκεντρο τις τιμές του φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, πλέον εκφράζεται ανοιχτά η ανησυχία ότι η Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της 14ης Μαΐου δεν πρόκειται να προχωρήσει στις τολμηρές αποφάσεις που ζητά ο ευρωπαϊκός Νότος για να ελεγχθεί η τρελή κούρσα των τιμών της ενέργειας, παραπέμποντας τα όποια συνολικά μέτρα σε μελλοντικό χρόνο.

Ακριβό μου Πάσχα

Στο πλαίσιο αυτό κυβέρνηση και Μαξίμου έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσουν κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να παράσχουν ελάφρυνση στους πολίτες, οι οποίοι πλέον βλέπουν – εκτός από τα τιμολόγια του ρεύματος – και τις τιμές σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης να ανεβαίνουν διαρκώς.

Μάλιστα το φετινό Πάσχα αναμένεται να είναι το πλέον ακριβό των τελευταίων χρόνων (δείτε και σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 21 του «Π») πολλαπλασιάζοντας τη δυσφορία των πολιτών, η οποία καταγράφεται πλέον ξεκάθαρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και υπάρχει κίνδυνος να «πλακώσει» την κυβέρνηση.

Χωρίς ακόμα, λοιπόν, να έχει αποκλειστεί μια… επιφοίτηση στους Ευρωπαίους ηγέτες, η οποία θα δώσει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, η κυβέρνηση προσπαθεί να δει τι μπορεί να κάνει, εντός δύο βασικών παραμέτρων:

● Τα όποια μέτρα ληφθούν να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα στα πορτοφόλια των πολιτών.

● Να μην τινάξουν τον προϋπολογισμό στον αέρα, καθώς ήδη έγινε μια πρώτη αναθεώρησή του, όπου προστέθηκαν άλλα 2 δισ. ευρώ.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, ο «αλγόριθμος» που αναζητείται μόνο εύκολος δεν είναι για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο και συνακόλουθα η «τρελή πορεία» του πληθωρισμού.

Δεύτερον, ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πίεση

Από την άλλη, με τον πληθωρισμό ήδη να τρέχει πάνω από 8% και τους οικονομολόγους να μην αποκλείουν ακόμα και διψήφιο αριθμό μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά και με σημαντικό ποσοστό των πολιτών να αδυνατεί ή και να αρνείται να πληρώσει τους «φουσκωμένους» πέρα από κάθε λογική λογαριασμούς του ρεύματος (τα στοιχεία της ΡΑΕ δείχνουν «κύμα οργής» των καταναλωτών για τη διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής), τα περιθώρια για την κυβέρνηση στενεύουν, τουλάχιστον όσον αφορά την ανάγκη λήψης μέτρων που θα «φανούν» στους καταναλωτές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, δεσμεύτηκε ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας».

Από την πλευρά του, παρά τις πολλές και πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα μέτρα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επαναλαμβάνει σταθερά ότι «οι παράμετροι όταν μετρηθούν, ζυγιστούν σωστά και αποφασιστούν θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Αναζητώντας νέες παρεμβάσεις

Αν και ακόμα, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει, προσπαθώντας να βρει τα ιδανικά μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών τα οποία θα έχουν άμεση αντανάκλαση στο πορτοφόλι τους, το φως της δημοσιότητας έχουν δει κάποια σενάρια τα οποία και φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση:

● Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, από τη μία εξετάζονται ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις, ειδικά όσον αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έστειλε επιστολή στην Κομισιόν, με την οποία ζητά ελέγχους στη χονδρική αγορά του ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ζητά αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ ο Μητσοτάκης έχει προτείνει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

● Όσον αφορά την ακρίβεια στα τρόφιμα, επανέρχεται το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη, αν και η κυβέρνηση ανησυχεί ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα φθάσει ποτέ στον καταναλωτή, αλλά θα χαθεί μέσα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, προβληματισμός υπάρχει και για τα δημόσια έσοδα, καθώς ο ΦΠΑ αποτελεί βασικό κομμάτι τους.

● Άλλες ιδέες που φαίνεται ότι συζητούνται αφορούν στη χρονική επέκταση του μέτρου της επιδότησης των καυσίμων, αλλά και στη χορήγηση, ειδικά σε πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ειδικών καρτών με τις οποίες θα μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα. Ωστόσο όλα αυτά βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση και υπό δημοσιονομικό «ζύγισμα».

Το πρόβλημα με όλα αυτά τα μέτρα είναι ότι αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό και ιδίως το έλλειμμα, το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει σε τροχιά μείωσης μετά την επεκτατική πολιτική της περιόδου της πανδημίας.

Από την άλλη, βέβαια, κάποιες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχύος της ρήτρας διαφυγής και για το 2023, κάτι που θα επιτρέψει στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να «τρέξουν» μεγαλύτερα ελλείμματα από αυτά που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ακόμα κι έτσι, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η όποια δημοσιονομική χαλάρωση θα πρέπει να είναι πολύ μετρημένη, καθώς αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα κληθεί να περάσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Στο «πλάνο» και η μεσαία τάξη

Το βέβαιο είναι ότι ώς τα μέσα Μαΐου το «Plan B» της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι σε γενικές γραμμές έτοιμο, οπότε ακόμα και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένονται εισηγήσεις από τα αρμόδια υπουργεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε, αν τελικά η Σύνοδος Κορυφής δεν καταλήξει σε απόφαση ή, ακόμα χειρότερα, αποφασίσει να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι» λίγο ακόμα, η Ελλάδα να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το δικό της εθνικό σχέδιο για τη μάχη κατά της ακρίβειας.

Να σημειωθεί δε εδώ ότι πλέον η συνάρτηση δεν περιορίζεται μόνο στους πιο ευάλωτους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχεται ότι οι συνέπειες της κρίσης «στοιχίζουν και στη μεσαία τάξη, η οποία βλέπει να πλήττεται ο σκληρός πυρήνας του επιπέδου της ζωής της».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα, όσον αφορά στα μέτρα, στους πιο ευάλωτους, ωστόσο φαίνεται ότι πλέον δεν μπορεί να αγνοεί τη μεσαία τάξη, στην οποία με τόση ζέση είχε απευθυνθεί προεκλογικά.

Αναμένοντας τον αντίκτυπο

Προς το παρόν, ενώ συζητείται το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο», η κυβέρνηση περιμένει να δει τον αντίκτυπο που θα έχουν στους πολίτες τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα, καθώς τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων και σήμερα καταβάλλεται το ειδικό βοήθημα των 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και ανασφάλιστους υπερήλικους πολίτες.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δεύτερη αύξηση μέσα στο 2022, από 1ης Μαΐου, του κατώτατου μισθού (εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται πάνω από το 6% και θα «πιάνει» τα 700 ευρώ, αν και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ύψος της αύξησης αυτής). Στόχος του Μητσοτάκη είναι να παρουσιάσει μια αύξηση που θα του επιτρέπει να ισχυριστεί ότι «ακούει την κοινωνία» και είναι έτοιμος να απαντήσει – στον βαθμό που μπορεί – στις αγωνίες και τις ανάγκες της.

Μεσοπρόθεσμα η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε μια καλή τουριστική περίοδο – εξ ου και από 1ης Μαΐου αναστέλλει όλα τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία ώστε να διευκολύνει την άφιξη και κίνηση των τουριστών εντός της χώρας –, ώστε να έχει το φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται να επανέλθουν οι περιορισμοί (θα φανεί σε ποιον βαθμό…), να παρουσιάσει έναν θετικό απολογισμό, τουλάχιστον στον κρίσιμο αυτό τομέα της οικονομίας.

Στρατηγική πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, βέβαια, η σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά το τέλος του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ενδεικτική για το πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα, καθώς θα πλησιάζουμε στις εκλογές. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης φαίνεται ότι… υπέκυψε στον πειρασμό να σχολιάσει λέγοντας ότι «μακάρι να κάνουν συνέδριο κάθε χρόνο να μας θυμίζουν από τι γλιτώσαμε. Από αυτό το αφόρητο μείγμα τοξικότητας, χυδαιολογίας, λαϊκισμού, εντάσεων».

Ακόμα πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα και η ιδεολογία είναι πάνω από την πατρίδα και την κοινωνία στο αξιακό τους σύστημα. Και δεύτερον οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του, τα στελέχη του, είναι ιδεολογικά και αξιακά εγκλωβισμένοι όχι στο 2015, ούτε καν στο 2012 , αλλά στον κόσμο όπως ήταν πριν από το 1989», σχόλιο που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Πυρά και κατά ΚΙΝΑΛΛ

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και η Ν.Δ., με εμφανή πλέον τη φθορά λόγω της ακρίβειας, επιχειρεί να αυξήσει την πόλωση, με στόχο από τη μία να συσπειρώσει το εκλογικό της ακροατήριο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους δυσφορούντες για την υφιστάμενη κατάσταση, και από την άλλη να επανενεργοποιήσει τα «αντιΣΥΡΙΖΑ» ένστικτα μερίδας του εκλογικού σώματος, το οποίο εντάσσεται στους απογοητευμένους από τα έργα και τις ημέρες της.

Ταυτόχρονα στρέφει τα πυρά της και κατά του ΚΙΝΑΛΛ, μετά τη δήλωση Ανδρουλάκη ότι «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης», με τον Γ. Οικονόμου να σχολιάζει δηκτικά ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ «μας είπε μάλλον τι δεν θέλει ο ίδιος. Θα ήταν προτιμότερο, κάποια στιγμή, να μας αποσαφηνίσει και τι θέλει»…

Διαβάστε επίσης:

«Πυρά» Φίλη για την απομάκρυνση Ξυδάκη από τον Κόκκινο

Πλακιωτάκης: Διαπραγματεύσεις με ανοιχτό το λιμάνι του Πειραιά

ΣΥΡΙΖΑ: Άστοχες και αυτονόητα καταδικαστέες οι αναφορές Πήλιου κατά της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 00:57