search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:35
MENU CLOSE

Πληθωρισμός και οι δημοσκοπήσεις πιέζουν την κυβέρνηση – Η ευρωπαϊκή λύση και τα εθνικά μέτρα

15.04.2022 06:00
maximou

Οι σκληροί δείκτες του πληθωρισμού, η ακρίβεια και τα προβλήματα στην ενέργεια σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η κυβέρνηση χάνει κάθε μήνα μια ποσοστιαία μονάδα οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου στο να αναζητήσει λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει η νέα διαφαινόμενη κοινωνική κρίση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μάλιστα, αναφερόμενος στο θέμα αυτό επεσήμανε ότι «εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα» δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ερωτηματικό ωστόσο είναι κατά πόσον οι πιστωτές θα συναινέσουν σε ένα τέτοια πρακτική – η οποία σύμφωνα με ευρωπαϊκούς παράγοντες μπορεί να εκτροχιάσει και πάλι την οικονομία της χώρας.

Πριν όμως η κυβέρνηση φτάσει σε αυτό το σημείο, έχει ως βασική επιδίωξη να υπάρξει συνολική λύση από την Ε.Ε. στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 30 και 31 Μαΐου.

«Κανένας εθνικός προϋπολογισμός, σε καμιά χώρα, δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο  βάρος» λένε κυβερνητικά στελέχη τα οποία επισημαίνουν ότι από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου θα συνεχιστεί η πίεση προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς

Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη να αποφασιστεί από την Ε.Ε. η κοινή τροφοδοσία φυσικού αερίου, η επιβολή πλαφόν στην τιμή του και η αποσύνδεση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το μεγάλο πρόβλημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ωστόσο, το αν θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να πάρει η κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης που θέλει.

Όπως είναι γνωστό, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν οι συντηρητικοί τεχνοκράτες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο πακέτο επιπλέον μέτρων και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου οι οποίοι επιθυμούν να κοπάσει η ένταση των αντιδράσεων που υπάρχει στην κοινωνία. Αλλά ακόμα και ο εκλεγμένος Χρήστος Σταϊκούρας δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.

«Χρειαζόμαστε πολεμοφόδια για να διατηρήσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα μεταφορικά και το επόμενο εξάμηνο, που είναι 250 εκατ. ευρώ. Χρειάζονται και πολεμοφόδια για το 2023 για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες και τη μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Είναι τα δύο μέτρα που δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και το κόστος τους ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η περαιτέρω επέκταση και διεύρυνση της επιδότησης καυσίμων. «Το πώς θα γίνει θα είναι συνάρτηση των αναγκών, των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων που θα θέσει ο Πρωθυπουργός» ανέφερε ο υπουργός, ενώ επιβεβαίωσε ότι δρομολογείται και η επέκταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος του φυσικού αερίου και τον Μάιο.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κρέας) από το 13% στο 6%, φαίνεται να έχει μεν ποσοτικοποιηθεί αλλά όλα δείχνουν ότι για να ανακοινωθεί αυτό το μέτρο θα πάρει χρόνο.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού – η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες – θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 8% (πέραν του 2% που ήταν η πρώτη αύξηση), δηλαδή θα φτάσει γύρω στα 703 ή 716 ευρώ.

Στελέχη της ΝΔ και πολλοί βουλευτές ζητούν πάντως πιεστικά να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για την αποπληρωμή χρεών που δημιουργούνται εξαιτίας των ανατιμήσεων, τα οποία αρχίζουν και «χτυπούν κόκκινο».

Διαβάστε επίσης:

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Άνοιγμα σε κοινωνία και προοδευτικές δυνάμεις – Οι 5+1 δεσμεύσεις

Ακρίβεια: Η κυβέρνηση «περιμένει» την Ευρώπη, αλλά κάνει και τους δικούς της σχεδιασμούς

Πλεύρης για πρόστιμο σε ανεμβολίαστους 60αρηδες: Πιθανή διαγραφή για όσους εμβολιάστηκαν (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:35