search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:13
MENU CLOSE

Έλον Μασκ: Τα πέντε πρόσωπα του επιχειρηματία

28.04.2022 15:41
elon musk76-new

Ένας οραματιστής επιχειρηματίας, ένας ψυχαναγκαστικός χρήστης του Twitter, ένας «επικίνδυνα παραπλανημένος» δισεκατομμυριούχος, ένας απατεώνας ή ένα τρολ του Διαδικτύου; Ποιος είναι πραγματικά ο Έλον Μασκ, αναρωτιέται το βρετανικό skynews.

Ελάχιστοι επιχειρηματίες έχουν προκαλέσει τόσο έντονα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όπως ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, για τον οποίον έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα.

Σύμφωνα με το Skynews, ο Έλον Μασκ έχει πολλά πρόσωπα κι εξαρτάται από ποια οπτική γωνία τον προσεγγίζεις.

Ο οραματιστής επιχειρηματίας

Στην ταινία IronMan 2, ο κεντρικός ήρωας συγκρίνεται από πολλούς με τον επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα έκανε και μία σύντομη εμφάνιση στο  φιλμ. Όμως ακόμα και ως ένα άβαταρ της επιτυχίας στον καπιταλισμό, ο Έλον Μασκ είναι ένας άνθρωπος που συγκεντρώνει τόσα χειροκροτήματα, όσες και οι κατακραυγές, που τον χαρακτηρίζουν ιδιοφυία αλλά και απειλή για την δημόσια τάξη.

Πριν από λίγα χρόνια ακουγόταν σαν αστείο ότι ένα αυτοκίνητο θα μπορούσε να κινηθεί μόνο με μπαταρίες. Όπως ακουγόταν απίστευτο  ότι θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί ένα διαστημικό όχημα. Αλλά η Tesla και η SpaceX, οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες του Έλον Μασκ είναι η απόδειξη πως αυτές οι ιδέες έγιναν πραγματικότητα. Και οι ιδέες υλοποιήθηκαν από αυτόν τον επιχειρηματία.

«Η μηχανική πυραύλων δεν είναι σαν το σκάψιμο τάφρων. Με το σκάψιμο μπορείς να πάρεις 100 άτομα και να ανοίξεις μία τάφρο και θα το κάνεις εκατό φορές πιο γρήγορα αν πάρεις 100 ανθρώπους αντί για έναν», είπε ο Έλον Μάσκ«με τις ρουκέτες πρέπει να λύσεις το πρόβλημα σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δυσκολίας- ένα άτομο που μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα αξίζει όσο ένας άπειρος αριθμός άλλων ατόμων που δεν μπορούν να το λύσουν».

Οι Financial Times τον χαρακτήρισαν «πρόσωπο της χρονιάς 2021»  και του αναγνώρισαν ότι προκάλεσε «μία ιστορική αλλαγή στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία». Χάρη στη SpaceX επίσης μπορούν να στέλνονται αστροναύτες στο διάστημα από το αμερικανικό έδαφος, την ώρα που η NASA καθήλωσε τα διαστημικά αεροσκάφη. Και ίσως να υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Ένας ψυχαναγκαστικός χρήστης του Twitter

Ο Έλον Μασκ έχει τόσους ακόλουθους στο Twitter όσος είναι μαζί ο πληθυσμός της Βρετανίας και της Ολλανδίας-  περίπου 85 εκατομμύρια. Αλλά ο ίδιος ακολουθεί μόνο 114 λογαριασμούς. Τα σχόλιά του στο Twitter, το οποίο προσθέτει στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα κατά το παρελθόν.

Μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμηση όταν χαρακτήρισε «παιδόφιλο» έναν σπηλαιοδιασώστη, ο οποίος  είχε γράψει πως η προσφορά του Έλον Μασκ για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό μαθητών στην Ταϊλάνδη ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο και όχι η πραγματική πρόθεση του επιχειρηματία. Ο Μασκ κέρδισε την δίκη, αλλά είπε στο δικαστήριο ότι δεν είχε σκοπό να κατηγορήσει τον σπηλαιοδιασώστη για παιδοφιλία.

Το 2018 οι μετοχές της Tesla είχαν πέσει κατακόρυφα όταν ο Μασκ είπε σε έναν αναλυτή ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας είναι ένας «βαρετός».

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχεται ότι «υπάρχουν στιγμές που πυροβολώ το πόδι μου» με όσα γράφει στο Twitter, αλλά δεν έχει σταματήσει να προκαλεί συζητήσεις με τα τιτιβίσματά του.

Ένας «επικίνδυνα παραπλανημένος» δισεκατομμυριούχος

Κάποτε ο Έλον Μασκ είπε: «Θα ήθελα να πεθάνω στον Άρη, αλλά όχι από πρόσκρουση».

Και κυριολεκτούσε, αφού λέει πως θέλει να χτίσει μια πόλη στον πλανήτη Άρη. Κάτι που ο Βρετανός αστροφυσικός Μάρτιν Ρις έχει χαρακτηρίσει «επικίνδυνη αυταπάτη».

Στο Twitter έχει ανεβάσει μια εικόνα που δείχνει πως φαντάζεται τον Άρη: ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό στη Γη, με νερά, βλάστηση και φυσικά οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Αλλά η NASA που έχει κάνει σχετικές μελέτες έχει ξεκαθαρίσει ότι ο εποικισμός του Άρη είναι μόνο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αφού δεν έχουμε στη διάθεσή μας την τεχνολογία για να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο σχέδιο.

«Αυταπάτες» όμως χαρακτηρίζονταν πριν από λίγα χρόνια τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Teslaκαι της SpaceX.

Ένας απατεώνας επιχειρηματίας

Πολλοί χαρακτηρίζουν μυωπικό τον Έλον Μασκ, επειδή επιμένει να βλέπει τα πράγματα πιο κοντά απ΄ ό, τι είναι στην πραγματικότητα. Και αυτό τροφοδοτεί την εικόνα του επιχειρηματία της Silicon Valley που δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να υπόσχεται περισσότερα απ΄ όσα μπορεί να δώσει.

Ένα παράδειγμα είναι η δική του εταιρία, Neuralink, που υποσχόταν την άμεση επαφή μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και του υπολογιστή με την εμφύτευση τσιπ στον άνθρωπο. Έλεγε πως μέχρι το 2020 αυτό θα είχε γίνει πραγματικότητα. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί, ούτε υπάρχει χρονοδιάγραμμα στα σχέδια για διασύνδεση του υπολογιστή με οποιαδήποτε από τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Πέρυσι ο Έλον Μάσκ υποστήριξε ότι η Tesla θα μπορούσε σε ένα χρόνο να εκτοξεύσει στο διάστημα ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Μέχρι τώρα δεν γίνει κάτι τέτοιο.

Υποσχέθηκε επίσης ότι η Tesla θα βγάλει στην παραγωγή –το 2017- αυτοκίνητα που κινούνται αυτόματα, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι η «πλήρης αυτό-οδήγηση» δεν θα μπορούσε να είναι τόσο «πλήρης» και πάντως ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές κάποιο σχετικό επιχειρηματικό πλάνο.

Ο δισεκατομμυριούχος-τρολ του Διαδικτύου

Κάποιοι τον κατηγορούν ότι δεν είναι τίποτα πέρα από ένα τρολ του Διαδικτύου, που τα βάζει με όσους τον ενοχλούν και μάλιστα εκ του ασφαλούς, αφού έχει μια ολόκληρη νομική ομάδα να τον προστατεύει από τις πιθανές επιπτώσεις.

Πάντως φαίνεται πως επιλέγει με ποιους τα βάζει. Για παράδειγμα όταν επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας, ο Έλον Μασκ μιλούσε για «φασισμό», αλλά απέφυγε πολύ προσεκτικά τέτοιους χαρακτηρισμούς όταν αναφερόταν στα δρακόντεια μέτρα στην Κίνα. Ίσως επειδή η Tesla έχει μεγάλη γραμμή παραγωγής στην Κίνα.

Αυτή η εκδοχή της προσωπικότητας του Έλον Μασκ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προηγούμενες. Ο ψυχαναγκαστικός χρήστης του Twitter είναι και ένα τρολ του Διαδικτύου, που λειτουργεί με μόνο γνώμονα την υποστήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων του. Κάτι που τον εκθέτει σε κατηγορίες ότι είναι ένας «απατεώνας» που τρέφει «επικίνδυνες αυταπάτες».

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός από υπερβολική δόση ο γιος του συγγραφέα Πολ Όστερ – Είχε συλληφθεί για τον θάνατο της κόρης του (photos)

Φυσικό αέριο: Ποιο «παραθυράκι» βρίσκει η ευρωπαϊκή αγορά για να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Βρετανία: Σοκ για βουλευτή που έβλεπε πορνό μέσα στο Κοινοβούλιο (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50