search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 23:58
MENU CLOSE

Φυσικό αέριο: Ποιο «παραθυράκι» βρίσκει η ευρωπαϊκή αγορά για να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

28.04.2022 14:28
gas_new

Σοβαρό ρήγμα φαίνεται να υφίσταται η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι φέρονται έτοιμοι να αποδεχτούν την αξίωση της Μόσχας για πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια, όπως γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εταιρείες διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την ρωσική Gazprom για να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι στην τράπεζα Gazprombank, μέσω των οποίων θα γίνονται οι πληρωμές.

Μεταξύ αυτών των εταιριών είναι η γερμανική Uniper, η ιταλική ΕΝΙ και η αυστριακή OMV.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους FT έχουν ενταθεί καθώς πλησιάζουν ημερομηνίες πληρωμών και ήδη το Κρεμλίνο έδειξε τις προθέσεις του, διακόπτοντας τη ροή φυσικού αερίου στην Πολωνία και την Βουλγαρία.

Το Bloomberg γράφει ότι ήδη 4 ευρωπαϊκές εταιρίες πλήρωσαν τους Ρώσους με ρούβλια, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι εταιρίες αυτές έχουν ως έδρα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «παραθυράκι» για την παράκαμψη των κυρώσεων

Η διαδικασία που υιοθετείται για να παρακαμφθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι η εξής: οι ευρωπαϊκές εταιρίες πληρώνουν την Gazprombank σε ευρώ, κάτι που δεν αντίκειται στις κυρώσεις.

Στη συνέχεια η ρωσική τράπεζα, που ανήκει στον όμιλο της Gazprom και έχει εξαιρεθεί από το καθεστώς των κυρώσεων της ΕΕ, μετατρέπει τις πληρωμές των ευρωπαϊκών εταιριών από ευρώ σε ρούβλια, με τα οποία πληρώνεται το ρωσικό φυσικό αέριο. Κι αυτό φαίνεται πως ικανοποιεί το Κρεμλίνο.

Σαφείς οδηγίες ζητούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την ηγεσία

Το Bloomberg γράφει ότι αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν από την ηγεσία της Ένωσης σαφέστερες οδηγίες για το πώς θα χειριστούν το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια, θεωρώντας ότι είναι «διφορούμενη» η οδηγία που έχει εκδοθεί.

Χθες έγινε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των πρεσβευτών της ΕΕ, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσουν οι κατευθυντήριες γραμμές.

Πάντως οι επόμενες πληρωμές που πρέπει να γίνουν σε ρούβλια, όπως αξιώνει η Μόσχα, είναι για τον Μάιο και έως τότε δεν αναμένεται να διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου και σε άλλες χώρες. Το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Σοκ για βουλευτή που έβλεπε πορνό μέσα στο Κοινοβούλιο (Photos/Video)

Πληθωρισμός – Λαγκάρντ: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Και …δελφίνια επιστρατεύει η Μόσχα στην Μαύρη Θάλασσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 23:45