search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:22
MENU CLOSE

Ενεργειακό: Πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την πρόταση Πούτιν για την πληρωμή του φυσικού αερίου

28.04.2022 07:03
rebythousa new

Με έναν ελιγμό που στόχο έχει να δείξει ότι  η Ελλάδα δεν πάει απέναντι  στην Κομισιόν και στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να επιμένει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει  όπως έκανε μέχρι σήμερα, δηλαδή με ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη, έλεγαν μάλιστα ότι  το ζήτημα της πληρωμής, είναι τεχνικό θέμα  και δευτερεύον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ όπως πλήρωνε μέχρι σήμερα, και θα υπάρξει ένας δεύτερος λογαριασμός για τη μετατροπή τους σε ρούβλια από τη Gazprom.

Στην πραγματικότητα δηλαδή  –εάν ακολουθηθεί αυτή η τακτική – η Ελλάδα όπως άλλωστε και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα έχει με έμμεσο τρόπο αποδεχθεί την πρόταση του Βλαντιμιρ Πούτιν ο οποίος θέλησε όπως φαίνεται να τρίξει τα δόντια στις χώρες της Ε.Ε. χωρίς ωστόσο να  χάσει το ζεστό χρήμα που μπαίνει στα ταμεία του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη καθώς ήδη Γερμανικές εταιρείες έχουν συνεργαστεί με την Ρωσική πλευρά ενώ η Ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ακολουθήσει την διαδικασία του διπλού λογαριασμού.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα καλύπτει το 45% των συνολικών αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης είναι περιορισμένα.

 Και αυτό γιατί εάν  υπάρξει διακοπή αερίου , τότε  είναι θέμα χρόνου, να καταγραφούν οι πρώτες ελλείψεις, και μάλιστα, εν μέσω της τουριστικής σεζόν που από τον Ιούνιο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Εχουμε πλήρη επάρκεια

Η κυβέρνηση πάντως  υποστηρίζει ότι  στη χώρα μας υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρθηκε μάλιστα να συνδράμει και την Βουλγαρία στην περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια ενώ οι Βούλγαροι εμφανίζονται να έχουν αποθήκευση αέριο για την κακιά την ώρα.  

Στην χθεσινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας και ότι η Ελλάδα θα μείνει ενεργειακά ασφαλής.

Σε κάθε περίπτωση, έως τις 20 Μαΐου, οι εγχώριοι προμηθευτές ρωσικού αερίου δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gus θα κληθούν να  αποπληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ενίσχυση της ενεργειακής μας θέσης

Παράλληλα με τα παραπάνω, η χώρα προχωρά σε ενίσχυση της ενεργειακής της θέσης, μία διαδικασία, που πάντως, είναι αργή. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, οι κινήσεις που γίνονται είναι οι εξής : 

– Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε η δυναμικότητα να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ξεφορτώνουν 2 και όχι 1 πλοίο με LNG.

– Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία

– Μέγιστη συνεισφορά ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα

– 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με diesel (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών παρόχων)

– Αύξηση αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό π.χ. Ιταλία

– Μεσοπρόθεσμα, δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις και επενδύσεις στην εξόρυξη και στην υποδομή.

Διαβάστε επίσης

Επίσκεψη της Φινλανδής πρωθυπουργού στην Αθήνα την Πέμπτη

Μητσοτάκης για τουρισμό: Περιμένουμε μια καλή χρονιά – Όλοι οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ενεργειακά: Δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:22