ΠΕΜΠΤΗ 02.10.2025 12:30
MENU CLOSE

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: «Συναγερμός» στην Ευρώπη, στα 166 τα κρούσματα - «Δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα»

28.04.2022 20:37

Στα 166 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν εμφανιστεί σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, μετά την αρχική αναφορά της αύξησης κρουσμάτων σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε προηγουμένως υγιή παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022 και έως τις 20 Απριλίου 2022, εντοπίστηκαν 111 περιπτώσεις, ηλικίας 10 ετών και κάτω στη χώρα. Από την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 έχουν αναφερθεί περίπου 55 κρούσματα από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία). Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο (Καναδά, Ισραήλ, Ιαπωνία, ΗΠΑ).

Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη.

Ο εργαστηριακός έλεγχος έχει αποκλείσει την ιογενή ηπατίτιδα τύπου A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των αναφερόμενων περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βγει θετικά στον αδενοϊό και το ίδιο ίσχυε για ορισμένες περιπτώσεις από άλλες χώρες.

Προτεραιότητα σε αυτό το σημείο της εκδήλωσης είναι ο προσδιορισμός του υποκείμενου αιτιολογικού παράγοντα, της παθογένειας της νόσου και των παραγόντων κινδύνου για τη σοβαρότητα των περιπτώσεων οξείας σοβαρής ηπατίτιδας στα παιδιά. Η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι μια λοίμωξη ή συν-λοίμωξη από ανθρώπινο αδενοϊό είναι ο πιο πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Ωστόσο, άλλες αιτιολογίες είναι ακόμη υπό εξέταση και δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί.

Καθώς η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου σε αυτό το στάδιο. Η έκθεση των κοπράνων και του στόματος σε ιούς όπως οι αδενοϊοί είναι πιο πιθανή για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, το ΕΚΠΕΝ συνιστά την ενίσχυση γενικών καλών πρακτικών υγιεινής (συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής υγιεινής των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών) σε χώρους που βρίσκονται παιδιά.

Καθησυχάζουν στην Ελλάδα, δύο περιστατικά στην Κύπρο

Εντωμεταξύ, τον εντοπισμό δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα περιστατικά αφορούν σε παιδιά ηλικίας 5 και 4 ετών, τα οποία νόσησαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα, και είναι αδιευκρίνιστης αιτιολογίας.

Νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η αναπληρωτής υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα εμφανίστηκε καθησυχαστική για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά.

Όπως είπε «οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα που έχουμε διεθνώς δεν σχετίζονται μεταξύ τους κάτι που είναι αρκετά καθησυχαστικό».

Γι’ αυτό το λόγο όπως τόνισε οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους θα βγουν έξω και θα παίξουν με άλλα παιδιά.

Η ίδια συνέστησε στους γονείς, καλό πλύσιμο των χεριών των παιδιών, ιδίως πριν από το φαγητό και να ελέγχουν τα ούρα τους ώστε σε οποιαδήποτε αλλαγή του χρώματος να ενημερώνουν τον θεράποντα γιατρό.

Όπως είπε έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους και αν χρειαστεί οποιοδήποτε μέτρο, το υπουργείο Υγείας που επιτηρεί το θέμα, μέσω του ΕΟΔΥ θα το λάβει -αν και η ίδια εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί.

Μιλώντας γενικότερα για την ηπατίτιδα είπε ότι ήταν μια νόσος πολύ πιο συχνή πριν από τα εμβόλια, αλλά εξακολουθούμε όπως τόνισε να βλέπουμε παιδιά με ηπατίτιδες ακόμα και σήμερα.

Οι περισσότερες όμως, εξήγησε, αυτοϊόνται και σπάνια έχουμε πρόβλημα με το ήπαρ τα παιδιά.

Από την πλευρά του,  και ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τη Μεγάλη Βρετανία, πρόκειται για μια σπάνια περιπλοκή. Σημείωσε ακόμη ότι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκτεθεί όλοι μας στο παρελθόν σε αυτόν τον αδενοϊό.  Σχετικά με την πρόληψη, κάλεσε να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και διεξάγονται έρευνες, τόνισαν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης:

Χρόνια φλεγμονή: Με ποιες τροφές να την καταπολεμήσεις

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Σε επιφυλακή η ΕΕ – Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα- Τα «ύποπτα» συμπτώματα

Γιατί δεν πρέπει να μασάμε παγάκια – Ένας οδοντίατρος αποκαλύπτει τον λόγο (Videos)

ΠΕΜΠΤΗ 02.10.2025 12:30
Exit mobile version