search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:30
MENU CLOSE

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Σε επιφυλακή η ΕΕ – Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα- Τα «ύποπτα» συμπτώματα

27.04.2022 20:21
paidiatriko_24322_new

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, παρακολουθώντας «πολύ στενά την κατάσταση».

Η κατάσταση με την ηπατίτιδα σε παιδιά είναι «ανησυχητική» όπως δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του σώματος των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μέχρι τώρα υπάρχουν επιβεβαιωμένες 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη. Είναι άγνωστης προέλευσης. Επιπλέον 110-112 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την αρχή το παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτή είναι η ευθύνη μας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, να είμαστε ικανοί, να είμαστε σε επαφή με όλες τις αρχές», τόνισε η κυρία Κυριακίδου.

Η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε επίσης: «Το ECDC εργάζεται στενά με τον ΠΟΥ και με τα κράτη-μέλη για να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες», για να προσθέσει ότι «οι περιπτώσεις που έχουμε φαίνεται ότι αφορούν σε παιδιά που είναι ενός μήνα, πραγματικά μωρά, μέχρι 16 ετών».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά.

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Περίπου 40 περιστατικά περιλαμβάνονταν μέχρι το προηγούμενο 24ωρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Αμόν.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πού έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα

Ύποπτες κρούσματα της μυστηριώδους ηπατίτιδας που σαρώνει τον κόσμο έχουν πλέον εντοπιστεί σε παιδιά και σε Ιαπωνία και Καναδά.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά αποκάλυψε την Τρίτη ότι «γνώριζε αναφορές για σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης» στη χώρα. Και το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ένας ασθενής κάτω των 16 ετών νοσηλεύτηκε με ηπατίτιδα στις 21 Απριλίου.

Οι αξιωματούχοι των χωρών δεν αποκάλυψαν την ηλικία, το φύλο ή την τοποθεσία των ασθενών, αλλά είπαν ότι τα παιδιά βρέθηκαν αρνητικά σε τεστ για αδενοϊό, που πιστεύεται ότι είναι ο «ένοχος» της παγκόσμιας επιδημίας, και Covid-19.

Ο ασθενής πληροί της προϋποθέσεις για να είναι ένα «πιθανό κρούσμα» της ηπατίτιδας που έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ισπανία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σχεδόν 200 παιδιά έχουν αρρωστήσει από την πάθηση σε όλο τον κόσμο σε έως και 14 χώρες από τον περασμένο Οκτώβριο. Ένα από αυτά πέθανε και 17 χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

 Αναλυτικά τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά ανά τον κόσμο

    Μ. Βρετανία: 112

    Νορβηγία: 2

    Δανία: 6

    Ολλανδία: 4

    Ρουμανία: 1

    Ισραήλ: 12

    Ιταλία: 4

    Γαλλία: 2

    Ισπανία: 13

    Βέλγιο: 1

    Ιρλανδία: 5

    ΗΠΑ: 14

    Καναδάς (αδιευκρίνιστο)

    Ιαπωνία: 1

Μόσιαλος: Τα νεότερα στοιχεία και τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας σε παιδιά

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, παρέθεσε τα επιδημιολογικά στοιχεία και κάποια βασικά συμπεράσματα έρευνας για την υπατίτιδα σε παιδιά, ενώ ανέλυσε και τα πιθανά αίτια.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μόσιαλος:

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντ οπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Εχθές, δημοσιοποιήθηκε μια έκθεση της βρετανικών υγειονομικών αρχών αναφορικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Θα παραθέσω τα επιδημιολογικά στοιχεία και κάποια βασικά αποτελέσματα και συμπεράσματα από την αναφορά.

    Οι ασθενείς είναι κατά κύριο λόγο κάτω των 5 ετών

    Τα παιδιά είναι κατά κύριο λόγο ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (53: 65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια.

    Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.

    Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

    Oι περιπτώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους

    H γεωγραφική διασπορά δεν περιορίζεται σε κάποια περιοχή αλλά αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

    10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση

    Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Επιπλέον, και αναφορικά με τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας:

    Έχει ανιχνευθεί κορωνοϊός σε 10 από τους 60 ασθενείς που ελέγχθηκαν, επί του παρόντος.

    7 από αυτά τα παιδιά είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά ως προς τον κορωνοϊό κάποια στιγμή μέσα στις προηγούμενες 6 εβδομάδες, πριν νοσηλευτούν.

    40 από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά.

Μίνα Γκάγκα: Κανένα ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Καθησυχαστική για την μη ύπαρξη ύποπτου κρούσματος στη χώρα μας εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας την εκπομπή Live News στο Mega.

Τόνισε ότι πρόκειται για μία νέα νόσο, την οποία ερευνά ακόμη η διεθνής επιστημονική κοινότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρόκειται για πανδημία και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα.

«Συζητείται πως πρόκειται για αδενοϊό, χωρίς ωστόσο να έχει κατασταλάξει κανείς πως αυτή είναι η αιτία», είπε. Επίσης, τόνισε πως είναι καλό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με μικρόβια, ώστε να είναι έτοιμα ανοσολογικά να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

«Θα ήθελα, πάντως, να ηρεμήσω τους γονείς. Δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή κάποιο ύποπτο περιστατικό στην Ελλάδα. Μπορεί και να μην έχουμε καθόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε πως εάν τα παιδιά έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, «βλέπουμε τα ούρα να χρωματίζονται σκούρα, ας δούμε τον γιατρό». Συμπλήρωσε ότι, το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή των παιδιών αν διαγνωσθούν με τη νόσο, να αποφεύγουν τα κράτα, τα λιπαρά, τα βούτυρα και τα τυριά και να προτιμούν φαγητά με ζάχαρη, όπως κομπόστες.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάει ο καιρός την Πρωτομαγιά – Λασποβροχές και πτώση της θερμοκρασίας έως 8 βαθμούς (Video)

Ύμνοι του Guardian για μοναδικές διακοπές στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Έσπασε» το φράγμα των 29.000 νεκρών στην Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:29