search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:16
MENU CLOSE

Ανεπαρκής και καθυστερημένη η αύξηση στον κατώτατο, μόνη λύση η πολιτική αλλαγή

03.05.2022 15:33
xenogiannakopoulou_new

Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα κατοχυρώθηκαν με μεγάλους αγώνες και θυσίες του εργατικού κινήματος. Εκφράζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ισότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Η εργασία αποτελεί πεδίο που αναδεικνύεται με σαφήνεια η διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό, πεδίο  μάχης ιδεών, πολιτικών και συμφερόντων ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους και αντιλήψεις. Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως η πρωταρχική συνιστώσα ενός μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως μετά τις εκλογές στοχοποίησε τους εργαζόμενους, κατήργησε τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον βάσιμο λόγο απόλυσης και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, κατέλυσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, απορρύθμισε την αγορά εργασίας και έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σε παραφωνία ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία που υποστηρίζει την ανάγκη αυξημένων κατώτατων μισθών, προκειμένου να στηριχθούν οι εργαζόμενοι εν μέσω πολλαπλής κρίσης, και ταυτόχρονα, μέσω της ενίσχυσης της αγοραστικής τους δύναμης, να ενισχυθεί η ενεργός ζήτηση και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,7% που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ανεπαρκής και ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς έχει ήδη εξανεμιστεί από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος και τις τιμές των καυσίμων, που έχουν συρρικνώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και εξουθενώσει τα νοικυριά.

Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε αυτήν την ανακοίνωση θορυβημένος από τη μεγάλη κοινωνική πίεση και οργή. Όμως, η αύξηση 31 ευρώ καθαρά το μήνα, δεν μπορεί στο ελάχιστο να αναπληρώσει την τεράστια μείωση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και την καθημερινή αγωνία και αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις.

Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι θα επιδεινώνεται όσο συνεχίζεται η ίδια κυβερνητική πολιτική, που αρνείται τη φορολόγηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης!  

Αποτελεί εξάλλου πρόκληση και εμπαιγμό η «διαπίστωση» του κ. Μητσοτάκη ότι στη χώρα μας είναι «χαμηλές οι αμοιβές των εργαζομένων», όταν με δική του υπαιτιότητα και της κυβέρνησης του διατηρήθηκε καθηλωμένος ο κατώτατος μισθός για τρία χρόνια, παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές του δεσμεύσεις, και μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων με την υπονόμευση των  συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την επιβολή των φθηνών υπερωριών.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν κατεξοχήν υποστεί τις συνέπειες της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Γι’ αυτό ήταν υποκριτική η πρόσφατη παρότρυνση του κ.Μητσοτάκη προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Αφενός, γιατί είναι σε ισχύ και έχει κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτική από το Υπουργείο Εργασίας η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και, αφετέρου, γιατί με τον νόμο Χατζηδάκη προωθείται η ελαστική και φθηνή εργασία, η κατάλυση του οκταώρου με τις απλήρωτες  ώρες εργασίας, οι ανεξέλεγκτες απολύσεις και η απαξίωση του  ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών. Η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας δεν γίνεται με επικοινωνιακές κυβερνητικές επικλήσεις. Επιβάλλεται να κηρυχθούν ως γενικώς υποχρεωτικές οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας στον τουρισμό και η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό, που αφορούν 400.000 εργαζομένους!

Σήμερα μόνη λύση για τους εργαζόμενους είναι η πολιτική και κοινωνική αλλαγή! Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, θα αντιμετωπίσει με δραστικά μέτρα την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, θα καταργήσει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, θα αποκαταστήσει και θα ενισχύσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας.

*Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας

Διαβάστε επίσης:

Δημοκρατία vs απολυταρχία!

Μία «αύξηση» που σημαίνει μείωση και μία νίκη που γεννά ελπίδα…

Πού και πώς θα πουλήσει ενέργεια ο Πούτιν;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:14