search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:34
MENU CLOSE

Πούτιν: Τι θα ανακοινώσει στις 9 Μαΐου – Το ορόσημο της «Ημέρας της Νίκης» και τα σενάρια

03.05.2022 18:22
putin-new

H 9η Μαΐου – ημέρα ορόσημο στη ρωσική ιστορία καθώς η «Ημέρα της Νίκης» τιμά την επικράτηση της χώρας επί των ναζί το 1945 – πλησιάζει και οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην υπόθεση ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα προβεί εκείνη την ημέρα σε σημαντικές ανακοινώσεις.

Ο Πούτιν θα χρειαστεί, όπως εκτιμούν, να κάνει μια μεγαλειώδη εμφάνιση προκειμένου να δείξει στο εσωτερικό της χώρας πως κερδίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος απέχει αρκετά από αυτό που οραματιζόταν αρχικά η Ρωσία. Η 9η Μαΐου, λοιπόν, μπορεί να δώσει στον Πούτιν την ευκαιρία να κηρύξει μια συμβολική «νίκη» επί της Ουκρανίας – σε ένα πατριωτικό κρεσέντο με στόχο να στηρίξει το κουρασμένο από κυρώσεις κοινό του.

Η ημερομηνία σηματοδοτεί την ημέρα που η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε στις σοβιετικές δυνάμεις (μια ημέρα μετά τη συνθηκολόγηση της με τους δυτικούς συμμάχους, γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους γιορτάζουν τη νίκη στις 8 Μαΐου).

Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την πορεία του πολέμου;

Δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Πούτιν ζήτησε τη νίκη μέχρι την Ημέρα της Νίκης, κάτι που σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί διοικητές της Ρωσίας πρέπει να πετύχουν κάτι – οτιδήποτε – μετά μάλλον τις αποτυχημένες πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία τους δύο πρώτους μήνες αυτού του πολέμου.

Όπως ερμηνεύουν τις κινήσεις του Πούτιν, η προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο απωθήθηκε, το ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου έχει βυθιστεί από μια χώρα χωρίς ναυτικό και έχουν χάσει τουλάχιστον 15.000 στρατιώτες – πολύ περισσότερους από ό,τι σε όλες τις προηγούμενες μετασοβιετικές εκστρατείες (Τσετσενία, Γεωργία, Συρία, Ουκρανία 2014) σε συνδυασμό.

Το σχέδιο Β της Ρωσίας θα είναι να διπλασιάσει τις προσπάθειες και τις χερσαίες δυνάμεις και να επικεντρωθεί στην κατάληψη μεγαλύτερου μέρους της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές.

Σενάριο 1: Ο Πούτιν κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μέχρι σήμερα, ο Πούτιν επιμένει να αναφέρεται στην πολύμηνη σύγκρουση ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απαγορεύοντας ουσιαστικά λέξεις όπως «εισβολή» και «πόλεμος».

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να μετακινηθεί από την “ειδική επιχείρησή” του. Έχει στρώσει το έδαφος για να μπορεί να πει “κοίτα, τώρα αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στους ναζί, και αυτό που χρειάζομαι είναι περισσότερους ανθρώπους. Χρειάζομαι περισσότερους στρατιώτες για το πυροβολικό”», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, στο ραδιόφωνο LBC, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γουάλας πρόσθεσε πως δεν θα εκπλαγεί, «χωρίς να έχω καμία πληροφορία γι’ αυτό, αν ο Πούτιν δηλώσει ότι “τώρα είμαστε σε πόλεμο με τους ναζί του κόσμου και πρέπει να κινητοποιήσουμε μαζικά τον ρωσικό λαό”».

Σενάριο 2: Προσάρτηση εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας

Έπειτα από μια σειρά στρατιωτικών και υλικοτεχνικών αποτυχιών, η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ήδη από το 2014.

Οι ΗΠΑ έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ «κάποια στιγμή στα μέσα Μαΐου», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδεχομένως να σχεδιάζει να ανακηρύξει μια «λαϊκή δημοκρατία» στη Χερσώνα και να την προσαρτήσει.

Ένα παρεμφερές σενάριο, θέλει το Κρεμλίνο να μελετάει σενάρια οργάνωσης ενός ψευδοκράτους με την ονομασία «Γιούζναγια Ρους» («Νότια Ρους») στα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, όπως ισχυρίζεται έρευνα του προγράμματος «Σχέμι» του Radio Svoboda (Liberty).

Τα σχέδια δημιουργίας του νέου κράτους παρουσιάζονται στο «Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα, οι οποίο διαπίστωσαν ότι στην επεξεργασία του εν λόγω κειμένου συμμετείχαν άτομα από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία».

Θα μπορούσε λοιπόν, η «μεγάλη» ανακοίνωση του Πούτιν θα αφορά τη δημιουργία της «Νότιας Ρους» μετά από σχετικό δημοψήφισμα.

Το τελευταίο διάστημα σειρά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές, όπως επίσης και εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών έκαναν λόγο για την προετοιμασία δημοψηφίσματος στην περιοχή της Χερσώνας και για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας.

Το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς, στην Ρωσία άρχισαν να συζητούνται σχέδια της λεγόμενης «Νοβορώσια» (Νέας Ρωσίας) σε εδάφη που θα αποσπώντο από νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Σενάριο 3: Η λήξη του πολέμου

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», και δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι στη συνάντηση που είχε στα τέλη Απριλίου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, έμαθε πως ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου -την Ημέρα Νίκης της Ρωσίας.

«Όταν τον συνάντησα, ο Όρμπαν μου είπε ότι οι Ρώσοι έχουν σχέδιο να τελειώσουν όλα στις 9 Μαΐου. Αυτό θα εξηγούσε επίσης την ταχύτητα που παρατηρείται στην κλιμάκωση αυτές τις μέρες. Γιατί τώρα δεν είναι μόνο το Ντονμπάς, είναι η Κριμαία, είναι η Οδησσός, είναι η αφαίρεση του λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας (Μαριούπολη) από την Ουκρανία, είναι τα πάντα. Δεν υπάρχει αρκετή βούληση για ειρήνη και είμαι απαισιόδοξος. Πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουμε τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης:

Μαριούπολη: Ξεκίνησε η επίθεση των Ρώσων στο Αζοφστάλ (Videos)

Αλίνα Καμπάεβα: Γέννησε κρυφά σε Ελβετία και Μόσχα τους δυο γιους του Πούτιν – 7 και 3 ετών σήμερα (Videos/Photos)

Διχασμένη η ΕΕ για τον τρόπο ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία (Video)



google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:28