search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 03:00
MENU CLOSE

Συνέδριο ΝΔ: Σφοδρή επίθεση Σαμαρά στο «λόμπι του κατευνασμού»

08.05.2022 13:39
samaras

Με πολλές αιχμές –αλλά και καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους της ΝΔ- συνόδευσε την ομιλία του, κατά την τελευταία μέρα των εργασιών ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος εκτενώς στα εθνικά θέματα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε αυτό που ονόμασε «λόμπι του κατευνασμού», ωστόσο συμπεριέλαβε και «αιχμές» για κομμάτια της κυβερνητικής πολιτικής, με επίκεντρο την ενέργεια.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το κόστος της ενέργειας είπε ότι «τα λάθη μας διορθώνονται», ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί η φορολόγηση στο ρεύμα, καθώς οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να είναι μόνιμη λύση.

«Έχει ήδη γίνει ζημιά»

Τόνισε δε ότι ολόκληρη η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης ήταν λάθος, καθώς εξαρτήθηκε από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας, με τις ευλογίες της Γερμανίας, αλλά και ότι ήταν λάθος η πολιτική ταχείας αντικατάστασης των υδρογονανθράκων με τον ήλιο και τον αέρα.

Στο σημείο αυτό, ο Α. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτητα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων –λέγοντας, μάλιστα, ότι ήδη έχει γίνει ζημιά, ενώ χαρακτήρισε ως λάθος το σχέδιο απολιγνιτοποίησης ως το 2024, κατηγορώντας, μάλιστα, τη Ευρώπη για αντιφάσεις.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο «λόμπι του κατευνασμού«, υπογραμμίζοντας ότι σε μια στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, το «λόμπι» αυτό προωθεί εύκολες τακτοποιήσεις στα εθνικά θέματα, κάνοντας λόγο ακόμα και για «Πρέσπες του Αιγαίου».

Επίσης, σημείωσε ότι η Τουρκία, όντας εξαρτημένη από τη Ρωσία παίζει παιχνίδια με τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί να υπονομεύσει τη συμμαχία της Ελλάδας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεσή του με τις διμερείς διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, λέγοντας ότι ο επίσημος αυτός διάλογος βοηθά την Τουρκία να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ευρώπη, όπως επεδίωκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Εκτίμησε, δε, ότι η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία και ότι η λογική «η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρή από τις κυρώσεις» αποθράσυνε την Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν προβλήματα στη Θράκη τα επόμενα χρόνια.

Ο Α. Σαμαράς ζήτησε να «έχουμε από τώρα στο μυαλό μας την επόμενη ημέρα του πολέμου» στην Ουκρανία, ενώ επανέλαβε τη σκληρή κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας τις εντάσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

«Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει»

Όσον αφορά στο χαρακτήρα της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι «κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει», αλλά και ότι «δεξιά με ακροδεξιά επίσης δεν υπάρχει», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη τη Χρυσή Αυγή.

Παράλληλά, επισήμανε ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες, και τόνισε ότι όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης κινούνται προς τις θέσεις που εκφράζει η ΝΔ, λέγοντας μάλιστα, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ορισμένες θέσεις του μετατοπίστηκε προς τα δεξιά για να κερδίσει τις εκλογές.

Χαρακτήρισε τη ΝΔ ως τη «λαϊκή, αστική, πατριωτική παράταξη» και σημείωσε με νόημα ότι οι ευρωπαίοι είναι που κινούνται προς την πλευρά της και όχι το αντίθετο.

Επίσης, χαρακτήρισε ως «εθνικά αδιανόητη» την επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να μην το επιτρέψουμε».

Διαβάστε επίσης:

Αβραμόπουλος από Συνέδριο ΝΔ: Δηλώνω στρατευμένος και στην πρώτη γραμμή

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σήμερα η κάλπη για το όνομα και τους Συνέδρους – Οι στόχοι του Νίκου Ανδρουλάκη

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης δεν είναι δίπλα στους πολίτες αλλά στην αισχροκέρδεια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34