search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:58
MENU CLOSE

Κάρολος: Πρόβα τζενεράλε για τον βρετανικό θρόνο – Ομιλία στο κοινοβούλιο αντί της Ελισάβετ (Video)

10.05.2022 15:51
280289264_4839887286120512_8114839217839307813_n

Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας παρουσίασε σήμερα τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης, αναφερόμενος επιγραμματικά στην επιστροφή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις προεκλογικές του δεσμεύσεις να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές ανισότητες σε όλη τη Βρετανία και να μεγιστοποιήσει τις μετά το Brexit ελευθερίες.

Στην ομιλία παρουσιάστηκαν 38 νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αναδιάρθρωση της αγοράς ελεγκτικών υπηρεσιών, την πάταξη της παράνομης χρηματοδότησης και την προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό το Σίτι του Λονδίνου σε διεθνείς επενδυτές μετά το Brexit.

Παράλληλα θα απλουστευτούν κάποιες διαδικασίες για να γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα οι οικονομικές συναλλαγές, κυρίως με την Ευρώπη και όχι μόνο. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχουν παρουσιαστεί σοβαρές καθυστερήσεις κυρίως στις εξαγωγές, αλλά και στις εισαγωγές προϊόντων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, που από πολλούς θεωρείται η ναυαρχίδα των νομοσχεδίων για τη μετά το Brexit εποχή, θα προβλέπει επίσης την εύκολη κατάργηση των κανόνων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ. Συνολικά είναι έξι τα προτεινόμενα νομοσχέδια που σχετίζονται με το Brexit και στόχο έχουν «να καταστήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό για τις διεθνείς επενδύσεις», όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια στιγμή αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για επενδύσεις εντός της Βρετανίας από ξένα κεφάλαια που σχετίζονται με απολυταρχικά καθεστώτα.

Ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση είναι αυτό της Δημόσιας Τάξης, το οποίο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για οργανώσεις που, όταν διαμαρτύρονται, εμποδίζουν την εύρυθμη καθημερινότητα των πολιτών. Ένα άλλο αφορά την κατάργηση του νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και την αντικατάστασή του από ένα νέο νόμο «Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τέλος το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα δίνει έμφαση στον «ηγετικό ρόλο», όπως είπε ο πρίγκιπας Κάρολος, που θα διαδραματίσει η Βρετανία για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλο το κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχιζόμενης υποστήριξης για το λαό της Ουκρανίας».

Όπως επισημαίνουν βρετανοί αναλυτές, στόχος του Μπόρις Τζόνσον είναι από την μια η επανεκκίνηση της οικονομίας και από την άλλη η βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης του μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας είναι να αναπτυχθεί και να ενδυναμωθεί η οικονομία και να μειωθεί το κόστος διαβίωσης για τις οικογένειες», δήλωσε ο Κάρολος στο Κοινοβούλιο, διαβάζοντας την ομιλία εξ ονόματος της βασίλισσας, που δεν παρευρέθηκε στην τελετή λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την κινητικότητά της.

«Η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας θα ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη για να βελτιώσει τα επίπεδα διαβίωσης και να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό θα υπογραμμιστεί από μια υπεύθυνη προσέγγιση στα δημόσια οικονομικά, μειώνοντας το χρέος παράλληλα με την μεταρρύθμιση και τη μείωση φόρων».

Ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής τελετής για την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, αντικαθιστώντας την 96χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, που απείχε από το σημαντικό αυτό γεγονός για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ ότι η βασίλισσα δεν θα παρίστατο στην τελετή καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με την κινητικότητά της, ο 73χρονος Κάρολος έφθασε στο Ουεστμίνστερ για να παρουσιάσει τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης. Ο Κάρολος, που τα τελευταία χρόνια είχε παρευρεθεί στην έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου στο πλάι της μητέρας του, άρχισε την ανάγνωση κάθε νομοσχεδίου, με τη φράση «η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας…».

Η βασίλισσα απείχε από την τελετή αυτή δύο φορές κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της –το 1959 και το 1963, όταν ήταν έγκυος στους γιους της Άντριου και Έντουαρντ. Η βασίλισσα, που έχει χάσει μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις από τότε που νοσηλεύτηκε για ένα βράδυ τον περασμένο Οκτώβριο για αδιευκρίνιστη ασθένεια, εξέδωσε ειδικές επιστολές, εξουσιοδοτώντας τον Κάρολο και τον Ουίλιαμ να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά της σε αυτή την τελετή.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ: Ντόμινο χρέους σε όλο τον κόσμο, προβλέπουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Σενάρια τρόμου με πυρηνικά για τα επόμενα βήματα του Πούτιν – Απρόβλεπτος λόγω της δύσκολης θέσης του (Photos/Video)

Έντριαν Πέιν: Βίντεο ντοκουμέντο τη στιγμή της δολοφονίας του – «Θεέ μου, Θεέ μου, τον πυροβόλησε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:57