search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:36
MENU CLOSE

Το Βrexit δεν είναι πανάκεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2199
14-10-2021
19.10.2021 07:00
london_kataigida-new

Μπόρις Τζόνσον. Ο άνθρωπος που έκανε το Brexit σημαία και το κατάφερε. Εδώ και μερικές ημέρες η Βρετανία πλήττεται από έλλειψη καυσίμων και βασικών τροφίμων στα σούπερ μάρκετ. Αλλά, κατά τον πρωθυπουργό, δεν φταίει το Βrexit και αυτό προσπάθησε να περάσει και στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.


Μέχρι που ήρθε η έκθεση για τη διαχείριση της πανδημίας. Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα είχαν τίτλους όπως «Ντροπή» και «Χάος» μετά τη δημοσίευση της έρευνας που είχε διεξαχθεί από διακομματικές επιτροπές της υγείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο τον συμβουλευτικό χαρακτήρα και την αποφυγή μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.


Όλα αποδίδονται κυρίως στην προσέγγιση της κυβέρνησης αλλά και των επιστημόνων κατά την περίοδο των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει τότε, το κύριο πλάνο ήταν να διαχειριστεί την πανδημία μέσω της ανοσίας της αγέλης.
Όπως επιβεβαιώνει και το πόρισμα της έρευνας, το μόνο που κατάφερε με αυτή τη στρατηγική ήταν να καθυστερήσει την επιβολή του αναπόφευκτου εθνικού λοκντάουν και να επιφέρει περισσότερους θανάτους, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 160.000 στο σύνολο.

Τοτέμ η Θάτσερ

Δεν είναι όμως η υγειονομική έκθεση που ήθελε να αποφύγει ο Τζόνσον. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι επ’ ουδενί κατάφερε να πείσει το συντηρητικό ακροατήριο για τις θλιβερές σκηνές με τις ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ο Τζόνσον, μιλώντας στο συνέδριο των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα, προσπάθησε να πείσει πως για ό,τι βιώνει η χώρα τον τελευταίο μήνα ευθύνεται η… καλπάζουσα ανάπτυξη και δεν παρέλειψε να μνημονεύσει ακόμα και την ιέρεια του νεοφιλελευθερισμού Μάργκαρετ Θάτσερ.


Το κύριο θέμα της ομιλίας του ήταν η «ισχυροποίηση», καθώς είπε ότι ο περιορισμός του χάσματος μεταξύ των περιοχών θα μειώσει την πίεση στη νοτιοανατολική Αγγλία και θα ενισχύσει τις περιοχές που έμειναν πίσω.
Επανέλαβε επίσης δεσμεύσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του κόμματός του αυτήν την εβδομάδα στο Μάντσεστερ για την καταπολέμηση του εγκλήματος, τη βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και των ευρυζωνικών συνδέσεων, και τη μεταρρύθμιση της αγοράς κατοικίας.


Και προσπάθησε να καθησυχάσει τους Τόρις, που ανησυχούν για τα σχέδια αύξησης του κόστους της εθνικής ασφάλισης, ώστε να πληρώσουν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και την κοινωνική φροντίδα, υποστηρίζοντας ότι ήταν αυτό που θα έκανε και η… Μάργκαρετ Θάτσερ, εάν η οικονομία είχε πληγεί από έναν «μετεωρίτη» όπως η πανδημία. Η Θάτσερ παραμένει σημείο αναφοράς για πολλούς Συντηρητικούς ψηφοφόρους.
«Μπορώ να σας πω ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα είχε αγνοήσει τον μετεωρίτη που έπεσε στα δημοσιονομικά μας. Θα είχε κουνήσει το δάχτυλο και θα έλεγε “περισσότερα δάνεια τώρα σημαίνει απλώς μεγαλύτερα επιτόκια και ακόμη περισσότερους φόρους αργότερα”» είπε.

Απεταξάμην το Brexit

Εάν πιστέψει κάποιος τα λεγόμενα του Μπόρις Τζόνσον, τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ δεν σχετίζονται με το Brexit, αλλά με την πανδημία, μετά την οποία η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει σοβαρή ανάκαμψη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την υπολογίζει στο 7%. Αλλά αυτό θα πρέπει κάποιος να το εξηγήσει στον μέσο Βρετανό πολίτη…


Η χώρα βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση και θα αποκτήσει υψηλότερους μισθούς και υψηλότερη παραγωγικότητα, δηλώνει ο Τζόνσον. «Ανεξέλεγκτη μετανάστευση», όπως στην εποχή της ένταξης στην Ε.Ε., δεν θα υπάρχει πλέον, ξεκαθαρίζει.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα λεγόμενα του Τζόνσον θεωρούνται «καθαρή ρητορική» και επινοήθηκαν ad hoc. Πώς θα πείσει ο άνθρωπος που μιλούσε για ανοσία της αγέλης πως ό,τι συμβαίνει είναι απλώς ένα αποτέλεσμα με διεθνείς προεκτάσεις;


Κατ’ άλλους κερδίζει χρόνο τον οποίο μάλλον… δεν χρειάζεται, καθώς απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα, ειδικά καθώς το αποδυναμωμένο Εργατικό Κόμμα πλήττεται από διχογνωμίες. Πόσο θα χτυπήσει η ενεργειακή κρίση τη Βρετανία δεν είναι γνωστό, σίγουρα όπως ο Τζόνσον θα πρέπει να βρει ένα δυνατό επιχείρημα και για την έλλειψη χαρτιού υγείας στα ράφια των σούπερ μάρκετ…

Παρούσα η ενεργειακή κρίση

Η ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο είναι παρούσα. Από αυτή δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε η Βρετανία, που βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού μπλοκ. Ο φορέας που εκπροσωπεί τα χαλυβουργεία της Βρετανίας προειδοποίησε ότι ελλοχεύει κρίση λόγω της αλματώδους αύξησης των χονδρικών τιμών ενέργειας, που μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρή αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων, σε αύξηση των εκπομπών ρύπων και σε χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες.


Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδήγησε σε άλμα τις τιμές για ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο, προκαλώντας απότομες αυξήσεις στις τιμές που καταβάλλουν οι πολίτες για να ζεστάνουν τα σπίτια τους ή τα μεγάλα χυτήρια χάλυβα.
«Αυτές οι ασυνήθιστες τιμές ηλεκτρισμού οδηγούν σε μικρότερα ή εξαφανισμένα κέρδη και άρα σε μικρότερες επανεπενδύσεις» ανέφερε η UK Steel σε ενημερωτικό έγγραφό της. «Με τον χειμώνα να πλησιάζει, η ζήτηση για αέριο και ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί, και οι τιμές μπορεί να αυξηθούν, γεγονός το οποίο θα καταστήσει αδύνατη την προσοδοφόρα παραγωγή χάλυβα».
Ο χειμώνας στη Βρετανία μάλλον δεν θα διαφέρει και πολύ από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Με τη διαφορά ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να δικαιολογήσει και τον λόγο που ίσως παγώσουν οι Βρετανοί τον επικείμενο χειμώνα.

Διαβάστε επίσης:

Ντόρα Μπακογιάννη: Πώς οι γιατροί διέγνωσαν τον καρκίνο στο αρχικό στάδιο

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Σε θέσεις μάχης με το βλέμμα στον Γιώργο Παπανδρέου

Στο «τραπέζι» διόδια στο κέντρο της Αθήνας -Μειώνονται κατά 50% οι άδειες δακτυλίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:31