search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:25
MENU CLOSE

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Σε θέσεις μάχης με το βλέμμα στον Γιώργο Παπανδρέου – Φήμες για συλλογή υπογραφών

18.10.2021 16:56
kinal-new-02374

Τα τυπικά έχουν απομείνει όπως όλα δείχνουν για την ανακοίνωση από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου της υποψηφιότητάς του για τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής.

Φήμες κάνουν λόγο για έναρξη της προσπάθειας για συλλογή υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, έτσι ώστε να εκπληρωθεί ο όρος για την επικύρωση της υποψηφιότητας του (5.000 υπογραφές μελών ή 45 στελεχών από την Κεντρική Επιτροπή), ωστόσο διαψεύδονται από στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό – ρεκόρ 48% και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, ο Προέδρος του ΚΙΔΗΣΟ προέβη σε μία ανάρτηση που –αν μη τι άλλο-, αποτελεί τον προάγγελο της επίσημης θέσης του.

Με δημοσίευσή του στο facebook, ο κ. Παπανδρέου έστειλε το δικό του μήνυμα για την 18η Οκτωβρίου 1981, επισημαίνοντας ότι η σημερινή ημέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 αποτελεί όχι μόνο την επέτειο 40 ετών από τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την «αφετηρία νέων αγώνων».

Μήνυμα ενότητας από τη Φώφη Γεννηματά

Μετά την ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας της, στην οποία είχε επισημάνει ότι στόχος της είναι να διασφαλίσει την ενότητα της παράταξης, η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τα 40 χρόνια από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε νέο μήνυμα ενότητας, ενώ η ιστορική επέτειος, αποτέλεσε ευκαιρία και για τους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ να πάρουν θέση για τις εσωκομματικές διεργασίες.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγή, αναφέρθηκε σε εκείνη την ημέρα, αλλά και στο μέλλον του Κινήματος. «Σήμερα, η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται. Η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα. Με το κεφάλι ψηλά, το βλέμμα στο μέλλον, ενωμένη και δυνατή, όπως αξίζει στην ιστορία της. Για μια μεγάλη Νέα Αλλαγή», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

ΑιχμέςΠρος απόσυρση Λοβέρδου από την γενέτειρα των Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε μήνυμα νίκης από το Καλέντζι, την γενέτειρα των Παπανδρέου, με σαφείς αιχμές προς τον πρώην πρωθυπουργό.

«Σήμερα 40 χρόνια μετά τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1981 που ήταν η ανατολή της Δημοκρατικής Παράταξης στον ορίζοντα της ελληνικής ιστορίας είμαι εδώ στο Καλέντζι δίπλα από τον ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου για να στείλω ένα μήνυμα νίκης και αναγέννησης. Στις 5 Δεκεμβρίου σφραγίζουνε το εισιτήριο για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Θα νικήσουμε. Τίποτε δεν μας σταματά. Για την Ελλάδα. Για τις Ελληνίδες. Για τους Έλληνες», ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Για τον κ. Λοβέρδο, «η ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης είναι μια εξαιρετικά σοβαρή πολιτική υπόθεση, για να την αφήσουμε έρμαιο ανομολόγητων σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων» προσθέτοντας ότι «η ανασύσταση του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς υπερβαίνει τις προσωπικές και ηγετικές φιλοδοξίες όλων μας. Η αξία και η χρησιμότητα της συνδέεται πρωτίστως με τη ζωτική ανάγκη προοδευτικού αναπροσανατολισμού της χώρας».

«Με πυξίδα αυτή την προτεραιότητα είμαστε υποχρεωμένοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αποφεύγοντας άγονες αναμετρήσεις», τόνισε.

Προς «απόσυρση» ο Κεγκέρογλου

Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ αφήνει ο Βασίλης Κεγκέρογλου μετά την συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ συναντήθηκε με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο κ. Παπανδρέου από το Σάββατο με τους υποψηφίους για την ηγεσία του κινήματος, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η κάθοδός του ως υποψήφιος. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι εμμένουν στην πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ  με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να είναι ο πρώτος που εκδηλώνει πρόθεση υπαναχώρησης.

Πριν τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε ότι μία πιθανή κάθοδος του πρώην πρωθυπουργού στην εσωκομματική μάχη, αλλάζει τα δεδομένα της κούρσας, ενώ ζήτησε την επανασύνδεση του ΚΙΝΑΛ με την κοινωνία.

Παρέμβαση Βενιζέλου

«Δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι βασική προϋπόθεση για να κάνει κάποιος πολιτική, είναι να διατηρεί τη σοβαρότητά του, και ως εκ τούτου εύχομαι καλή επιτυχία στη διαδικασία που κατά το καταστατικό του οργανώνει το ΚΙΝΑΛ», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, αφήνοντας ωστόσο αιχμές περί σοβαρότητας και πολιτικής. 

Τι συζήτησαν Παπανδρέου και Ανδρουλάκης

Συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου είχε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης μετά και την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, να έχει προσωπικές συναντήσεις με όλους τους υποψηφίους.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του ευρωβουλευτής, «ο Νίκος Ανδρουλάκης συζήτησε σε καλό κλίμα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αναγνώρισε το ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της παράταξης».

Και συνεχίζουν πως «η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, ωστόσο, αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματός μας. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».

Τι θα κάνει ο Γερουλάνος

Δεν θέλησε να τοποθετηθεί ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος για το τι θα πράξει σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Ερωτηθείς για το εάν θα αποσύρει την υποψηφιότητά του σε περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου όντως κατέλθει στη διεκδίκηση της ηγεσίας, απάντησε «και πάλι είναι ένα υποθετικό σενάριο, και εγώ δε θέλω να μπω σε τέτοια κουβέντα… Επιμένω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να μιλάμε για τα θέματα που αφορούν τον κόσμο» και όχι «πώς κυνηγά ο ένας την καρέκλα του άλλου». 

Για τη συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό απάντησε ότι «είναι σαφές ότι προβληματίζει τον κ. Παπανδρέου το μέλλον της παράταξης, και θέλει να βεβαιωθεί ότι αυτά που κτίζονται τώρα είναι μια εγγύηση ώστε να πάμε μπροστά». Είναι είπε, μια εύλογη αγωνία σε μια εσωκομματική διαδικασία, οποιαδήποτε συζήτηση τέτοιου τύπου είναι καλή για το κόμμα.

Το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ σχολίασε πως ο κ. Παπανδρέου είναι εγγυητής των διαδικασιών και της πορείας του κόμματος, όλα τα αλλά είναι υποθετικά σενάρια και όσο ασχολούμαστε με αυτά δεν ασχολούμαστε με θέματα που αφορούν την κοινωνία.

Πρόσθεσε «δεν ξέρω τι απήχηση έχει στους πολίτες ο Παπανδρέου, έχει κόσμο που τον ακούει στα κοινωνικά μέσα. Θεωρώ δεδομένο ότι οι ηττημένοι θα σεβαστούν την εκλογική διαδικασία και θα στηρίξουν τον νικητή». 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Υπονομεύσατε την προσπάθεια

Τσίπρας σε Μητσοτάκη για πανδημία: Πετάξατε λευκή πετσέτα – Χάνουμε 300 κάθε εβδομάδα

Ντόρα Μπακογιάννη: «Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:19