search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:59
MENU CLOSE

18 Οκτωβρίου 1981: 40 χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ (Photo/Video)

18.10.2021 12:58
andreas papandreou new

Πέρασαν ήδη 40 ολόκληρα χρόνια από τις 18 Οκτωβρίου του 1981. Την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ, με την ψήφο του 48% του ελληνικού λαού, ήρθε στην εξουσία και, όπως όλοι παραδέχονται πια, έφερε το άλλο μισό του ελληνικού λαού στο προσκήνιο, εμπέδωσε τη δημοκρατία και εγκαθίδρυσε την εθνική συμφιλίωση.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα στις εκλογές εκείνες με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η Νέα Δημοκρατία με 35,88% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 10,93% 13 έδρες.

Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν, δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.

Ο ιδρυτής του Κινήματος, Ανδρέας Παπανδρέου, κέρδισε τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιο Ράλλη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χρησιμοποιώντας συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Εδώ και τώρα αλλαγή».

Το ΠΑΣΟΚ έμεινε στην εξουσία μέχρι το καλοκαίρι του 1989 – κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές του 1985 – για να επανέλθει από το 1993 έως το 2004 και μετά από το 2009 έως το 2012. Συμμετείχε επίσης στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα το 1989 – 1990 και στην κυβέρνηση Σαμαρά (από το 2012 έως το 2015).

«Στόχος μας, πολιτική μας, είναι η ευημερία του λαού. Είναι η εθνική υπερηφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη» είχε αναφέρει στο διάγγελμά του τότε ο Ανδρέας Παπανδρεόυ. «Είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα, γιατί μας δώσατε αυτό που ζητούσαμε. Μας δώσατε ισχυρή, αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων, ώστε να μπορέσουμε δίχως δισταγμούς και δίχως αναστολές, να προχωρήσουμε στην πραγμάτωση της Αλλαγής».

Υπενθυμίζεται ότι  από την πρώτη εκείνη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνωρίζεται η Εθνική Αντίσταση και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ιδρύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταργείται η Ελληνική Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, αποστρατικοποιείται η ΥΕΝΕΔ και μετονομάζεται σε ΕΡΤ2, συστήνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, θεσπίζονται διάφορα επιδόματα, αναγνωρίζεται και αποζημιώνεται το εργατικό ατύχημα, επεκτείνεται η πενθήμερη εργασία, ενώ μειώνονται οι ώρες εργασίας σε 40, επεκτείνεται η δυνατότητα άδειας με αποδοχές, καθιερώνεται η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (Α.Τ.Α.) του μισθού.

Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος, καταργείται ο αναχρονιστικός θεσμός της προίκας θεσπίζεται το συναινετικό διαζύγιο και εξισώνονται τα δύο φύλα σύμφωνα με το νέο οικογενειακό δίκαιο (Ν.1329/1983). Στον τομέα της εκπαίδευσης, εισήχθη το μονοτονικό σύστημα και καταργείται η σχολική ενδυμασία (1982), καθώς και η ακαδημαϊκή έδρα, το δικαίωμα ψήφου επεκτείνεται και στους 18χρονους και πολλά-πολλά άλλα μέτρα που καθορίζουν την κοινωνική μας ζωή μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Τις επόμενες ώρες αποφασίζει ο Γιώργος Παπανδρέου για την προεδρία στο ΚΙΝΑΛ – Όλο το παρασκήνιο

Δένδιας: Η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές

Άνγκελα Μέρκελ: Είπε το «ναι» στον Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24